Obavijesti

News

Komentari 8

I predsjednik i članovi Vlade će ostati bez povlaštenih 'penzija'

I predsjednik i članovi Vlade će ostati bez povlaštenih 'penzija'
3

Svi trebamo dijeliti sudbinu građana. Obzirom da imamo veće plaće, a samim time i veće mirovine od radnika koji je 40 godina radio za strojem, kaže ministar Mrsić

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u utorak je iz Sabora najavio da će Vlada uskoro poslati i izmjene zakona kojim bi se smanjile mirovine, ne samo saborskim zastupnicima, nego i svim ostalim državnim dužnosnicima. Tako će bez povlaštenih mirovina uskoro ostati i članovi Vlade te predsjednik Ivo Josipović.

- Poveli smo se za tim da svi trebamo dijeliti sudbinu ostalih građana. S obzirom da imamo veće plaće, na kraju ćemo svejedno imati veće mirovine od radnika koji je 40 godina radio za strojem - rekao je Mrsić na sjednici Odbora za zakonodavstvo koji je jednoglasno prihvatilo izmjene Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika.

Izmjenama ovog zakona zastupnici bi u mirovinu išli pod istim uvjetima kao i 'obični smrtnici'. I mirovine bi im bile onolike, koliko bi pojedini zastupnik tijekom života uplatio u mirovinski sustav. To znači da bi im najveća mirovina ubuduće bila 'samo' 8.872 kuna, a ne kao do sad čak 17.744 kuna. 

Mrsić je također rekao da je nesrazmjerno da bivši zastupnici imaju prosječnu mirovinu od 8.900 kuna, a ostali umirovljenici oko 2.300 kuna. Inače, takozvanu povlaštenu saborsku mirovinu za sada prima njih 540 i za njih se godišnje izdvoji između 25 i 30 milijuna kuna.

U raspravi je laburist Nikola Vuljanić zatražio da se 'pročešljaju' i sve druge privilegirane mirovine a takvih je u 14 kategorija. Odnosno, da se za njih ne plaća iz mirovinskog sustava, jer onda ostaje manje novca za sve ostale mirovine, nego da država, ako smatra da nekoga treba nagraditi, daje za njih novac iz proračuna.

- Birači ne očekuju da ukidamo samo svoje privilegirane mirovine nego i druge, ostalih 14 kategorija povlaštenih mirovina, koje će također morati doći na red koliko god to bilo neugodno - rekao je Vuljanić.

Zastupnici su se na Odboru sukobili oko izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa po kojem se članovi nadzorni odbora i uprava u državnim tvrtkama više ne bi birali na javnom natječaju. Po novome bi Vlada imenovala čelne ljude. Za oporbu to znači da će se u državnim tvrtkama ponovo uhljebljivati pojedinci.

- Neke ljude treba zbrinuti u nadzorne odbore i to je loša praksa te je sigurno da će na to reagirati i Europska komisija – rekao je potpredsjednik Odbora Josip Salapić (HDZ) i najavio da će ih HDZ tužiti Europi. Dodao je da će Vlada potjerati na cestu ljude samo zato što ih je prošla Vlada odabrala na javnom natječaju.

Predsjednica Odbora Ingrid Antičević-Marinović (SDP) je rekla da se iza javnih natječaja bježalo od odgovornosti jer se za loše poslovanje neke tvrtke tada krivila uprava a ne pojedino ministarstvo.

- Došlo je vrijeme odgovornosti, stvari treba iznijeti na čistac i Vlada je spremna preuzeti odgovornost – rekla je Antičević-Marinović.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja u utorak je rekao da ima svojevrsnu rezervu prema tome da se ukine povlaštena mirovina i predsjedniku Republike jer po njemu on mora biti "moralni autoritet i da ga treba sačuvati od bilo kojeg utjecaja". Dodao je da su predsjednika birali svi građani i da mora imati određena prava i kad napusti dužnost, no da će osobno podržati volju Vlade ako odluči to mijenjati.

Klub zastupnika Hrvatskih laburista uputio je prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, kojim traže da predsjednik Hrvatske ostvaruje pravo na mirovinu na isti način kao i svi drugi državni dužnosnici i građani Hrvatske.

- Smatramo da i kod te mirovine treba vrijediti načelo društvene pravednosti - rekao je Dragutin Lesar te je dodao kako Milanovićeva vlada nije spremna ulaziti u raspravu o 13 kategorija povlaštenih mirovina koje se isplaćuju iz mirovinskog sustava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...