I vladajući i oporba podržali Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

I vladajući i oporba podržali Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

I vladajući i oporba podržali Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

SDP-ova Marija Lugarić zatražila je da Vlada predloži Hrvatskom saboru zakona kojim će urediti medicinski postupak prekida trudnoće

VIDEO

I vladajući i oporba podržali su u utorak u Saboru Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. no upozoravaju da se neravnopravnost spolova još uvijek posebice očituje na tržištu rada te da su žene nedovoljno zastupljene u poduzetništvu, politici i obrazovanju. 

SDP-ova Marija Lugarić zatražila je da Vlada predloži Hrvatskom saboru zakona kojim će urediti medicinski postupak prekida trudnoće.

"Uz Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. podnijeti ćemo i zaključak po kojem tražimo da Vlada u roku od 90 dana predloži Hrvatskom saboru prijedlog zakona kojim će urediti medicinski postupak prekida trudnoće prema kojem bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i lakše dostupan"; rekla je Lugarić tijekom rasprave o Izvješću.

Dodala je da je Ustavni sud još u ožujku 2017. rješenjem obvezao Hrvatski sabor da u roku od dvije godine donese novi zakon o pobačaju.

Lugarić je pozvala saborsku većinu da se 'prestane oglušivati na obveze i ispuni odluku Ustavnog suda'.

HDZ-ova Sanda Livia Maduna upozorila je kako ravnopravnost spolova još uvijek nije ostvarena što se posebice očituje na tržištu rada te u 'jazu' u plaćama između muškaraca i žena. Uz to, žene i djevojčice su u većoj mjeri izložene kibernetičkom nasilju, a žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u poduzetništvu, obrtništvu, politici, sportu te obrazovanju.

Maduna je navela i da su žene izložene i spolnom uznemiravanju upozorivši i kako u zemlji imamo i veliki broja femicida. No, napretkom po tom pitanju smatra uvrštenje kaznenog djela femicida u Kazneni zakon.

Ivana Kekin (Klub Možemo!) upitala je koje će korake nova Vlada poduzeti kako ne bi za vrijeme gledanja televizijskih Dnevnika jednom mjesečno ili češće slušali o nekoj ubijenoj ženi. "Nije normalno da kada gledam Dnevnim sa svojom kćeri svaki mjesec čujemo kako je neka žena u Hrvatskoj ubijena", rekla je.

Kekin smatra kako i molitelji na gradskim trgovima ili ispred bolnica imaju svoju ulogu u stvaranju takve društvene atmosfere po kojem žene koje trebaju pobačaj ga ne mogu dobiti.

"Dok ne shvatite tu razliku da 'klečavci' brinu o pravima drugih na način da bi ih uskraćivali i dok ne shvatite kako je to povezano uz stopu nasilja nad ženama, džabe nam ova izvješća", rekla je Kekin. 

Marijana Petir (NZ) na to joj je odgovorila kako time vrijeđa i omalovažava one koji drugačije misle od nje (Kekin).  

Kekin je rekla i da će klub Možemo! predložiti zaključak kojim bi se Vlada obvezala da se Istanbulska konvencija počne implementirati. 

Tijekom pojedinačne rasprave zastupnici su, među inim, upozoravali i na probleme žena koje žive u ruralnim krajevima, na veći broj žena koji rade na određeno vrijeme, potrebu uvođenja građanskog odgoja u škole i slično. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Rebro opet bez klime: 'Sinu su jedva uspjeli staviti braunilu koliko su mu se znojile ruke'
OČAJNI PACIJENTI I OSOBLJE

Rebro opet bez klime: 'Sinu su jedva uspjeli staviti braunilu koliko su mu se znojile ruke'

Ne rade klime. Gore je pakao. Imamo ventilator koji kad god mogu nosimo sa sobom, ali tako je svake godine. Nama koji radimo na vrhu zgrade je najgore. U produžetku RTG-a si kao u slijepom crijevu, bez zraka, na 800 stupnjeva - ispričale su nam medicinske sestre.