Obavijesti

News

Komentari 128

I vozači su heroji Hitne: Jure i kroz crveno da spase živote

Traumatične i mučne scene gledaju svakog dana. Ali oni jure i kroz crveno na semaforu i kroz gužve samo da stignu na vrijeme. Oni su vozači kola Hitne pomoći

VIDEO

Krv na sve strane curi s kuhinjskih elemenata, a on je još živ i trudite se spasiti ga jer se raznio bombom. Ranije mi je znalo biti muka od krvavih ili brutalnih situacija, govori vozač Hitne pomoći Željko Nenadić (54).

Kaže da ga nakon 21 godine posla teško može nešto izbaciti iz takta.

Anto Magzan/PIXSELL

Jurili kroz maglu da dostave organ

- Možda jedino teški mirisi i raspadanja na koje znamo naići. I djeca. Jednom tjednima nisam mogao doći k sebi nakon što smo došli pomoći djetetu koje je majci upalo u lonac s kipućom vodom u kojem je iskuhavala rublje. Bilo je to strašno - govori Nenadić. Dinu Koiću (27) iz osječke Hitne najgore padaju posjeti siromašnima.

Davor Javorović/PIXSELL

- Pamtim one koji su živjeli u teškim socijalnim uvjetima, gdje su miševi hodali po podu, živi su se raspadali. Najgore je amortizirati miris raspadanja tijela. Imao sam dekubituse četvrtog stupnja, a to su rane do kostiju, gdje nema mesa, imao sam crve na ljudima... To su ružne scene, a ti moraš ostati smiren i raditi - govori ovaj vozač o požrtvovnosti svojeg posla u kojem nerijetko, uz liječnike, moraju oživljavati ljude, zaustavljati krvarenja, imobilizirati kralježnicu... A među ponajboljim vozačima Hitne pomoći u Rijeci mnogi će prstom pokazati na Davora Iskru (37), koji ponekad “povuče” i do Italije zbog pacijenta.

Goran Kovačić/PIXSELL

- Jednom smo morali preuzeti donorski organ za transplantaciju. Liječnički tim letio je iz Njemačke, ali su zbog guste magle u Zagrebu morali sletjeti na Krk. Tamo sam ih dočekao i sve skupa prevezao hitno u Zagreb - prisjeća se Iskra.

Oživljavali dječaka na treningu

Vozač Petar Bartulin (51) iz Splita kaže kako mu se u sjećanje urezalo oživljavanje dječaka kojem je pozlilo na treningu.

- Dojavili su nam da je dijete mrtvo u dvorani. Vozio sam kao sumanut da što prije dođemo i počnemo ga oživljavati. Nije davao nikakve znakove života, ali mi smo ga tvrdoglavo oživljavali pola sata. A onda je prodisao. Taj osjećaj sreće i ponosa da smo mu spasili život je neopisiv te ga nikad neću zaboraviti - kaže nam Bartulin.

Miranda Čikotić/PIXSELL

Prolazak kroz crveno svjetlo, ulazak u zabranjeni smjer, dobivanje prometnih kazni zbog istih, sve je to njihova svakodnevica i poručuju - životi ljudi važniji su im od toga. 

Zove ih na telefon i pjeva 'Druže Tito'

No u njihovu poslu nekad ima i smijeha.

- Imamo i svoju stalnu klijentelu koja nas zove zbog bolesti ili pijanstva. Jedna od njih je i 60-godišnja gospođa koja nam uvijek pjeva: ‘Druže Tito, ljubičice bijela’, ali nam ne stvara probleme - smije se Nenadić. Koić je nedavno bio na terenu zbog poziva majke koja je u panici rekla kako joj je dijete bolesno i da ima temperaturu od 40 stupnjeva Celzijevih. “A kad smo došli - dijete ima 40 godina”, govori Dino. Nenadić je s ekipom jednom bježao i od pomahnitalog pacijenta s nožem u ruci.

Zovu ih i zbog zatvora, a u ratu su vozili i s izrešetanim kolima

Možda ih najviše u poslu ljute oni koji zovu Hitnu za stvari koje mogu riješiti i u ambulanti. Nenadić iz Zagreba na dan prijeđe i 200 kilometara, a ljuti ga kad, primjerice, neka baka zove jer pet dana nije imala stolicu, a netko drugi ima infarkt i ne mogu mu odmah krenuti jer ne mogu ostaviti baku na vratima. Bartulin iz Splita obilazio je i bojišta i nerijetko su se vraćali kućama s rupama od metaka na vozilima. No teško mogu zamisli da bi nešto drugo radili, osim da spašavaju drugima živote.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...