News

Komentari 24

Ibrahim (86) iz Tuzle najstariji je aktivni padobranac u Europi: I liječnici se dive mojoj formi...

Ibrahim (86) iz Tuzle  najstariji je aktivni padobranac u Europi: I liječnici se dive mojoj formi...

Prvi skok padobranom Ibrahim Kalesić izveo je daleke 1951. godine na sportskom aerodromu Jegin lug, nadomak rodne Tuzle, a ljubav prema visinama i ovom adrenalinskom sportu tada ga je potpuno osvojila

Ibrahim Kalesić (86) iz Tuzle je najstariji aktivni padobranac, u Bosni i Hercegovini, a i u Europi.

Po prvi put sudjelovao je na padobranskom kupu Para Challenge, koji je održan prošlog vikenda u Bihaću. Na kupu su sudjelovali padobranci iz BiH , Hrvatske i Srbije. U dosadašnjoj padobranskoj karijeri skočio je 1400 puta, prvi put je poletio sa sportskog aerodroma Golubić i potom izveo skok iznad grada na Uni.

- Padobranstvo je moja najveća životna ljubav, a bavim se njime i dalje aktivno isključivo zbog toga što me dobro služi zdravlje. Svake godine idem na zdravstvene preglede, nalazi su mi odlični i liječnici se dive u kakvom sam stanju i formi – rekao je Kalesić.

Prisjeća se kako je prvi skok padobranom izveo daleke 1951. godine na sportskom aerodromu Jegin lug, nadomak rodne Tuzle, a ljubav prema visinama i ovom adrenalinskom sportu tada ga je potpuno osvojila.

U svojoj dugoj karijeri bio je sudionik brojnih natjecanja, postao instruktor padobranstva te u svoje najbolje dane oborio dva rekorda u padobranskim skokovima na prostoru ondašnje Jugoslavije.

Prisjeća se kako je u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, tadašnjem Titogradu, skočio sa visine od 5500 metara, pri čemu je pune dvije minute proveo u zraku bez otvaranja padobrana, dok je nešto kasnije, na takmičenju u Tivtu, s još petoricom kolega skočio na ciljnu točku koja je bila veličine svega 50 centimetara.

Najčitaniji članci