Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
97 komentara

Ne mora kampirati: Milinović se dogovorio s Plenkovićem...

Darko Milinović za Zagreb je krenuo jer se po četvrti put odgodila sjednica ličko-senjske Županijske skupštine na kojoj su trebali izglasati proračun, a bez njega nema plaća. Plenković ga je primio

Zagreb: Darko Milinović stigao u Banske dvore na razgovor s premijerom Plenkovićem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
97 komentara

Ličko-senjski župan Darko Milinović hitno je došao u Zagreb nakon što je četvrti put odgođena skupština Ličko-senjske županije, a na  kojoj se trebao donijeti proračun kako bi mogao isplatiti plaće. Bio je spreman kampirati pred Vladom, no primio ga je premijer Andrej Plenković. Iako je prije sastanka optužio Marijana Kustića (HDZ) da laže navodeći da s njime nema o čemu razgovarati, kao i da je spreman na nove izbore, nakon sastanka s premijerom i ministrom uprave ublažio je retoriku. 

- Čekam dokument kojim će mi potvrditi da ne kršim zakon ako isplatim plaću. Nadam se da će sutra biti isplaćena plaća za 260 ljudi. Zahvalan sam premijeru, saslušao me i našli smo rješenje na dobrobit građana. Nikome nije u interesu ići na nove izbore jer na realizaciju čeka 90 milijuna kuna projekata. Naglasak razgovora je bio na plaćama zaposlenika županije - rekao je Milinović. 

Na pitanje smatra li još uvijek da Kustić laže i da neće više s njim imati posla, Milinović je sada uzvratio da je spreman sa svima razgovarati. 

- Nisam promijenio stav. Vrlo jasno kažem, spreman sam sa svima pričati. Evo razgovarao sam i s premijerom - kazao je Milinović.

Ministar Lovro Kuščević kazao je da prema Zakonu o lokalnoj samoupravi župan može donijeti odluku o financiranju kako bi se isplatile plaće. Upitan zašto je došlo do ponovne odgode sjednice skupštine Ličko-senjske županije, rekao je kako je bilo potrebno donijeti niz bitnih amandmana za razvoj županije i da je tu trebalo još vremena.

-  Vjerujem da će Ličko-senjska županija usvojiti proračun do 10. srpnja - rekao je Kuščević.

POGLEDAJTE VIDEO

- Ovo više nema smisla. Tražim konkretne odgovore jer je sjednica ličko-senjske Županijske skupštine opet odgođena, a bez potvrđivanja proračuna ne mogu se isplatiti plaće, rekao nam je župan Darko Milinović dok je bio na putu prema Zagrebu.

Malo iza podneva stigao je pred Vladu.

- Ma i kampirat ću ovdje ako trebe, sve dok mi ne daju dokument da smijem isplatiti plaće - rekao je Milinović.

To nije bilo potrebno jer premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević primili su ga u Vladu na sastanak.

Ovo je, naime, četvrti put da se sjednica otkazuje nakon što je 11. travnja konstituirana. Zadnji put je bila odgođena jer je predsjednik Skupštine Marijan Kustić (HDZ) bio bolestan, a zašto je sad odgođena pojasnio nam je Milinović:

Gospić: Darko Milinović glasovao na prijevremenim lokalnim izborima DA SAČUVA SVOJU FOTELJU Skupština još nije formirana, a Dado već lobira za proračun

- Nema obrazloženja Kustić me jučer zvao da će danas biti sjednice i da će se izglasati proračun. Danas se nije ni javio ni pojavio. 

Gospić: Darko Milinović obratio se medijima nakon poraza na izborima | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Trebao se glasati o proračunu teškom 376 milijuna kuna koji je predložio upravo Milinović. 

Neprihvaćanje županova proračuna značilo bi njegovo rušenje i nove izbore za Županijsku skupštinu i za župana, s tim da je krajnji rok za prihvaćanje proračuna 10. srpnja. 

Zagreb: Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku održali konferenciju za medije NOVI IZBORI 'Ako se dosad nismo dogovorili, ne vjerujem ni da ćemo i sutra'

- Traže da isplatim plaće po privremenoj odluci no to je nemoguće. To je protuzakonito jer ta opcija postoji samo kada Skupština nije konstituirana. Neću sigurno kršiti zakon, a sada to idem riješiti u Zagreb - kaže Milinović.

Zagreb: Darko Milinović stigao u Banske dvore na razgovor s premijerom Plenkovićem | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nekadašnji HDZ-ov ministar zdravstva postao je bivši član stranke nakon što ga je prije godinu dana izbacio iz HDZ-a Visoki časni sud. Kao glavni razlog bilo je Milinovićevo dovođenje ljudi s autobusima pred stranačke prostorije. Njih 200-tinjak tražilo je izbore u Gospiću i na taj način je htio napraviti pritisak. Pod pritiskom su njega izbacili iz stranke.

Jandroković o Skupštini: To nije pritisak na Milinovića da odstupi

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je u četvrtak da ne zna razloge zbog kojih je ponovno odgođena Skupština Ličko-senjske županije i da se nada da će se u skoro vrijeme održati i da će se postići dogovor. Ovo nije pritisak na Darka Milinovića da odstupi nego je to pitanje našeg lokalnog HDZ-a, jer mi s državne razine želimo da se završi to pitanje i postigne dogovor, međutim, odluke o tome donosi županijski HDZ, dodao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message