Obavijesti

News

Komentari 70

Idilično krstarenje se pretvorilo u pakao: 'Jedva smo se izvukli'

Idilično krstarenje se pretvorilo u pakao: 'Jedva smo se izvukli'
16

Snježna oluja koja je zahvatila velik dio istoka SAD-a, ali i južnije države poput Floride, ne staje. Niske temperature dodatno snižava olujni vjetar, a putnici jednog kruzera na Atlantiku jedva su se spasili

VIDEO

Sjeveroistok Sjedinjenih Država već danima se smrzava pod jakim minusima i debelim snježnim pokrivačem koji je u pojedinim dijelovima zemlje ostavio sveopći kaos te blokirao promet i svakodnevicu. Ledena oluja, u medijima nazvana i 'ciklonalnom bombom', značajno je ohladila i neke južnije dijelove SAD-a poput Floride, inače poznate kao jedne od najsunčanijih država u zemlji. 

Kruzerom uplovili u oluju: 'Proživjeli smo najteže trenutke u životu'

Tešku traumu doživjeli su putnici na kruzeru koji su trebali ploviti od Bahama prema New Yorku. Njih oko 4.000 jedva je izvuklo živu glavu na putovanju koje im je trebalo donijeti opuštanje na Atlantiku nakon što su uplovili u stravičnu zimsku oluju s valovima koji su dosezali nevjerojatnih 9 do čak 10 metara. 

 

- Bili su to najgori trenuci mojeg života. U našoj je kabini bilo 20-ak centimetara vode, ledeni ocean slijevao se niz stubišta u brodu, a slično je bilo i u brodskim dizalima - ispričala je za CBS New York jedna od putnica, Karoline Ross, koja je sa još 20 članova svoje obitelji na kruzeru slavila rođendan. 

- Više nikada neću ići na ovakav tip putovanja nakon ovog što smo proživjeli - kazala je u dahu putnica Emma Franzese nakon što je u new Yorku napokon osjetila tlo pod nogama. 

Iz kompanije koja organizira plovidbu objavili su kako su na putu uplovili u oluju Grayson, no nakon teških trenutaka na brodu, svi su putnici dobro. 

Poginulo 11 ljudi, zatvorene stotine škola

U SAD-u je od posljedica nezapamćene hladnoće najmanje 11 osoba izgubilo život, a stotine škola otkazale su nastavu proteklog tjedna nakon što je 'ciklonalna bomba' prodrla toliko duboko u kopno SAD-a da su se na udaru našle i države Sjeverna Karolina i Florida, gdje su neuobičajeno niske temperature šokirale i životinje. 

A group of cold-stunned turtles is seen after being rescued following extreme cold weather on St. Joseph Peninsula

Stradao je i Boston u kojemu su se zbog velikih količina snijega i ledenih čepova izlile rijeke te plimni val potopio dijelove grada. Nacionalna meteorološka služba ocijenila je da poplave ovakvih razmjera nisu zabilježene u zadnjih 40 godina.

Cars are seen on a flooded street in Boston

Neki mediji čak ocjenjuju kako tolika plima koja se podigla uslijed olujnih vjetrova nije zabilježena od kada postoje mjerenja. Država Maine također je okovana snijegom i ledom, dok je u Massachusettsu zabilježen udar ledenog vjetra od čak 122 kilometra na sat. 

Zaledili se i slapovi Niagare

Sjeverniji dijelovi SAD-a, uz granicu s Kanadom, navikli na oštrije zime, smrzavali su se na izuzetno niskim temperaturama koje su padale i do -23 stupnja Celzija, no zbog vjetra je osjet bio kao da je -35. Zbog velike hladnoće praćene olujnim vjetrovima djelomično su se zamrznuli čak i slapovi moćne Niagare, što je posljednji put zabilježeno 1936. godine kada su dva od tri slapa bila zamrznuta. 

A group of birds fly past ice and water flowing over the American Falls, viewed from the Canadian side in Niagara Falls,

Tisuće prespavale u zračnoj luci JFK

Jedna od najprometnijih međunarodnih zračnih luka u svijetu, njujorški JFK, u subotu navečer bio je potpuno blokiran jer su tisuće putnika zaglavile u terminalima nakon što su zbog oluje otkazane stotine domaćih, ali i inozemnih letova. 

Smirivanje vremena očekuje se tek sredinom tjedna. Početak tjedna donijet će novu hladnoću te će ciklona ući još dublje unutar američkog kontinenta, čak sve do Chicaga u državi Illinois. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21