Obavijesti

News

Komentari 264

Idu otkazi: Vozači na bolovanju i godišnjem vozili za privatnike

Idu otkazi: Vozači na bolovanju i godišnjem vozili za privatnike
1

UHVAĆENI U 'KRIVOVOŽNJI' Interna inspekcija utvrdila je da je 70-ak vozača tijekom bolovanja ili godišnjeg odmora vozilo za privatnike. Sindikat upozorava: ‘Nemojte više’

VIDEO

Sve se otkrilo preko elektroničkih kartica koje vozači autobusa moraju imati. To je kao osobna iskaznica s čipom. Preko nje se vidi gdje ste bili i kako ste vozili, rekao nam je dobro upućeni izvor iz ZET-a.

Dodao je kako je internom kontrolom vozača njih čak 70-ak uhvaćeno na djelu, a u petak su podijelili sedam otkaza. Sudbine ostalih vozača znat će se uskoro.

- Noću bi vozili za privatnike, čak i put Slovenije te Austrije, a onda bi ujutro preuzimali autobuse ZET-a s velikim brojem putnika te bi umorni odrađivali smjenu od osam sati. Puno ih je otvaralo bolovanje po mjesec dana ili su u vrijeme godišnjeg odmora vozili za privatne prijevoznike - rekao je dobro upućen izvor iz ZET-a.

Aferu su potvrdili danas i u ZET-u iako nisu htjeli otkriti koliko je “uhvaćenih” vozača.

- ZET provodi interne kontrole i mogu potvrditi da smo zabilježili zloupotrebu institucije bolovanja te u skladu s tim postupili - rekao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a. Nije htio reći hoće li ZET podnijeti prijave protiv privatnih prijevoznika za koje su njihovi vozači vozili.

- U to se ne bih htio upuštati. Pravna služba će odraditi svoje - kratko je rekao Jurić.

Objasnio je tek da se u autobusima nalaze tahografi za koje je rekao da su svojevrsne crne kutije koje bilježe sve što vozači rade. Vozači imaju svoje memorijske kartice koje stavljaju u tahografe, a koristili su ih i kad bi vozili za privatnike autobuse. Tako su ih i otkrili. Zagrebački Sindikat vozača i prometnih radnika o svemu je pisao i na svojoj Facebook stranici.

- Nažalost, vozači koji su radili za drugoga u vrijeme godišnjih odmora, slobodnih dana ili bolovanja dobili su otkaz ugovora o radu. Sindikat vozača i prometnih radnika pružit će svu pravnu zaštitu članovima, te se isti trebaju javiti čim prije u Sindikat - objavili su u utorak.

Nešto kasnije toga dana zamolili su vozače ZET-a da ne ugrožavaju svoja radna mjesta te da slobodne dane, godišnji odmor i bolovanje koriste sukladno Zakonu o radu. Vozači koji su vozili na bolovanju vjerojatno će morati vratiti novac od HZZO-a zbog fiktivnog bolovanja, a mogle bi uslijediti i kazne. Ako se otkrije da su privatni prijevoznici zapošljavali ZET-ovce na crno moglo bi se sve još i više zakomplicirati.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa