Obavijesti

News

Komentari 18

'Iduća godina je reformska, u fokusu će nam biti zdravstvo'

'Iduća godina je reformska, u fokusu će nam biti zdravstvo'
1

Sa cjelovitim i sveobuhvatnim pristupom zdravstvenom sustavu možemo napraviti iskorak, kao što je bio slučaj s poreznom reformom, rekao je Marić...

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u ponedjeljak da će u idućoj godini, koja će biti "godina reformi", zdravstveni sustav biti jedan od dijelova na koji će Vlada staviti najveći fokus.                               

"Vlada je okarakterizirala iduću godinu kao godinu reformi, a zdravstveni sustav je sigurno jedan od dijelova na koji ćemo staviti najveći fokus. Sa cjelovitim i sveobuhvatnim pristupom zdravstvenom sustavu možemo napraviti iskorak, kao što je bio slučaj s poreznom reformom", rekao je Marić novinarima na marginama međunarodne konferencije "Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku".

"U okviru tehničkog rebalansa, kroz uštede na svim stavkama proračuna, a poglavito na rashodima za kamate, jer smo ove godine bili prilično uspješni u spuštanju cijene duga naših obveznica, uspjeli smo pronaći sredstva da 1,162 milijarde kuna usmjerimo u zdravstveni sustav", istaknuo je Marić.

Najveći dio tog novca namijenjen je za podmirivanje dospjelih obveza, poglavito bolnica prema njihovim dobavljačima lijekova, opreme i sl. No, duboko smo svjesni da je ta intervencija korak naprijed, ali nikako ne rješava sve probleme zdravstvenog sustava, dodao je ministar financija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog toga treba napraviti određene iskorake i na troškovnoj strani, na to će se Vlada i resorno ministarstvo, uz podršku svih ostalih ministarstava, fokusirati i učiniti sve što je potrebno da zdravstveni sustav bude na održivim nogama, poručio je Marić.

Novinare je zanimalo znači li najava kontrole troškova da ukupna sredstva za zdravstvo treba smanjiti ili treba smanjiti neke stavke kako bi bilo više za druge, na što je Marić odgovorio kako se u okviru postojećih sredstava mogu pronaći određene uštede i racionalizacije.

"Kada uspoređujete pojedine pokazatelje poslovanja na troškovnoj razini, kada idete od bolnice do bolnice, od situacije do situacije, vidite određene razlike koje nisu čak ni male", pojasnio je ministar.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu