Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

'Iduća godina je reformska, u fokusu će nam biti zdravstvo'

Sa cjelovitim i sveobuhvatnim pristupom zdravstvenom sustavu možemo napraviti iskorak, kao što je bio slučaj s poreznom reformom, rekao je Marić...

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
18 komentara

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u ponedjeljak da će u idućoj godini, koja će biti "godina reformi", zdravstveni sustav biti jedan od dijelova na koji će Vlada staviti najveći fokus.                               

"Vlada je okarakterizirala iduću godinu kao godinu reformi, a zdravstveni sustav je sigurno jedan od dijelova na koji ćemo staviti najveći fokus. Sa cjelovitim i sveobuhvatnim pristupom zdravstvenom sustavu možemo napraviti iskorak, kao što je bio slučaj s poreznom reformom", rekao je Marić novinarima na marginama međunarodne konferencije "Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku".

"U okviru tehničkog rebalansa, kroz uštede na svim stavkama proračuna, a poglavito na rashodima za kamate, jer smo ove godine bili prilično uspješni u spuštanju cijene duga naših obveznica, uspjeli smo pronaći sredstva da 1,162 milijarde kuna usmjerimo u zdravstveni sustav", istaknuo je Marić.

Najveći dio tog novca namijenjen je za podmirivanje dospjelih obveza, poglavito bolnica prema njihovim dobavljačima lijekova, opreme i sl. No, duboko smo svjesni da je ta intervencija korak naprijed, ali nikako ne rješava sve probleme zdravstvenog sustava, dodao je ministar financija.

Zbog toga treba napraviti određene iskorake i na troškovnoj strani, na to će se Vlada i resorno ministarstvo, uz podršku svih ostalih ministarstava, fokusirati i učiniti sve što je potrebno da zdravstveni sustav bude na održivim nogama, poručio je Marić.

Novinare je zanimalo znači li najava kontrole troškova da ukupna sredstva za zdravstvo treba smanjiti ili treba smanjiti neke stavke kako bi bilo više za druge, na što je Marić odgovorio kako se u okviru postojećih sredstava mogu pronaći određene uštede i racionalizacije.

"Kada uspoređujete pojedine pokazatelje poslovanja na troškovnoj razini, kada idete od bolnice do bolnice, od situacije do situacije, vidite određene razlike koje nisu čak ni male", pojasnio je ministar.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message