Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
202 komentara

Ignorirali su natječaj: Grb ipak ostaje na tablicama automobila

Nakon propalog javnog natječaja i sto različitih rješenja, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odlučio je kako izgledom ostaju iste, te im se dodaje grb Europske unije

Foto: Pixsell
202 komentara

Od početka srpnja imat ćemo nove registracijske pločice. Nakon propalog javnog natječaja i sto različitih rješenja, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odlučio je kako izgledom ostaju iste, te im se dodaje grb Europske unije i slova HR.

Naredbu za izmjenu dao je 3. svibnja. Supotpisnik pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o označavanju registarskih oznaka je i Oleg Butković, ministar pomorstava, prometa i infrastrukture. Dvoje ministara odlučilo je da grb Republike Hrvatske ostaje na tablici. Dizajnerske verzije izazvale su pobunu konzervativnog dijela javnosti, koji je smatrao da time gubimo nacionalni identitet.

Cijeli pravilnik objavili su u Narodnim novinama, a na snagu će stupiti već 4. srpnja. Za pretpostaviti je da će se od tog dana moći kupiti pločice “novog izgleda”. Država neće obvezati vlasnike vozila na automatsku promjenu tablica, već će im dozvoliti korištenje starih.

Orepić je objavio i nove, niže cijene registarskih pločica. One standardne stajat će 65 kuna umjesto dosadašnjih 76. Za unaprijed zadanu brojčanu i slovnu oznaku građani će morati izdvojiti 278 umjesto dosadašnjih 378 kuna. Najviše će ipak pojeftiniti pločice po narudžbi. Svi koji na njima žele napisati ime ili brojeve po svojem izboru, ubuduće će platiti 2020, a ne 6720 kuna, javlja Auto start. 

Natpis može sadržavati tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili kombinaciju slovnih i brojčanih znakova

MUP potrošio novac za ideje pase ipak vratili na staro

Nove, niže cijene tablica trebale bi olakšati građanima, smatraju u Vladi. Potpuno su ignorirali dizajnere koji su se javili na natječaj SDP-ova bivšeg šefa MUP-a Ranka Ostojića. Cijela šarada trajala je gotovo dvije godine. Barem je uredba o tablicama usuglašena s europskom donesenom 1998. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message