Obavijesti

News

Komentari 305

Igre bez granica: Naša policija mora čuvati ribare u Savudriji

Igre bez granica: Naša policija mora čuvati ribare u Savudriji
1

ČUVAJU IH DOK BACAJU MREŽE: Dok su ribari bacali mreže, slovenska policija u gumenjaku pokušala je zaobići hrvatski patrolni brod i zaustaviti ribare

VIDEO

Kad me slovenski policajci zaustave na moru dok ribarim, za mene je to užas. Osjećam se kao najveći kriminalac. Ribarim već 10 godina te sad svaki put isplovljavam s nelagodom i nekim strahom. Posljednjih dana Slovenci nas presreću i po dva puta dnevno u našim vodama te nam svaki put kažu da se nalazimo u slovenskim vodama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31

Vidim da mi ribari imamo zaštitu naše policije koji su uvijek tu negdje uz nas, štite nas i pomažu, ali ipak radim sa strahom. Ispričao nam je to savudrijski ribar Giuliano. Hrvatski pomorski policajci nakon odluke Arbitražnog suda danonoćno štite ribare i državnu granicu na moru u Savudrijskoj vali te pri tome bilježe brojne provokacije i upade slovenskih policijskih i ribarskih plovila u naše vode. Slovenci, s druge strane, također izvješćuju kako i oni upozoravaju naše ribare i policajce da se nalaze u slovenskim vodama. Za sada svi ti incidenti na moru o povredi crte razgraničenja završavaju verbalnim upozorenjima druge strane da se nalazi na nedopuštenim pozicijama. Krajem lipnja Arbitražni sud u Haagu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije dodijelio je većinu ili tri četvrtine Savudrijske vale Sloveniji.    

 

Odmah po presudi naš premijer Andrej Plenković je ustvrdio da Hrvatska ne namjerava primjenjivati tu odluku te da granica ostaje gdje je i bila, po sredini Savudrijske vale.

Slovenci sve više pritišću da se arbitraža što prije implementira pa crta razgraničenja na moru u Savudrijskoj vali sve više remeti odnose između Zagreba i Ljubljane.

Po onoj na Balkanu ništa novo, moglo bi se reći ni u Savudrijskoj vali ništa novo, ali i nije baš tako. Bliski susreti policijskih plovila na crti razgraničenja u Savudrijskoj vali sve su češći i dio su svakodnevice. Do kada tako, pitaju se i ribari iščekujući da im netko iz vrha politike dođe i to pojasni. Radišni savudrijski ribari love kao i do sada, do crte sredine. Unatoč policijskoj zaštiti, neki ribari isplovljavaju s nelagodom. Da bismo se uvjerili kako to izgleda danas biti ribar u Savudrijskoj vali, u utorak oko podneva na omanjoj drvenoj ribarici staroj više od 50 godina isplovili smo na uobičajene pozicije za polaganje mreža listarica. Dok se udaljavamo od obale, skromni i radišni ribari pričaju što proživljavaju posljednjih dana.

- Jutros oko pet otišli smo podići mreže koje su, kao i uvijek, položene u našim vodama, podalje i od središnje crte razgraničenja koju poštujemo. Ubrzo su nam prišli slovenski policajci i upozorili da se nalazimo u slovenskim vodama. Smeta nas to i ometa u radu. Osjećamo se kao kriminalci i ribokradice kad nam ovako prilaze. Nelagoda i neki strah su u nama jer nikad ne znaš kako će Slovenci reagirati. Ne osjećam se slobodno da su mi slovenski policajci uvijek za vratom. Nasreću da imamo naše policajce koji su nam uvijek blizu i pri ruci te nas štite.

Mi ribari ne tražimo ništa niti ikoga provociramo, mi samo želimo raditi u miru kao i do sada te da nas u tome nitko ne ometa – gotovo uglas progovaraju braća Giuliano i Mikele, čije životne družice su Slovenke iz Ljubljane i Novoga Mesta.

Dok plovimo prema sredini vale, na odstojanju lagano nas slijede naši pomorski policajci. Oni su već zamijetili da od pravca Pirana prema nama juri gumenjak slovenske policije. Slovenci idu na nas, progovaramo. Naši policajci s dva respektabilna policijska broda ubrzavaju i već nas sustižu. Fizički presijecaju put Slovencima ne dopuštajući niti da nam se približe. Ribari polako polažu mreže i pogledavaju. Snažni policijski brod iz Zadra “Mile Blažević Čađo” plovi svega nekoliko desetaka metara između nas i slovenske policije koja ne odustaje.

- Nahajate se na slovenskom ozemlju - čujemo na megafonu slovenske policajce nakon što su izgubili svaku nadu da će nam se i približiti. Drugi naš policijski gliser staje na put još jednom slovenskom policijskom plovilu koje juri prema nama i uspješno ga odvraća.

- Ovako je svaki dan. Nikad nisam ni sanjao da ću u našemu moru ribariti uz zaštitu policije. Dođe mi da prerežem mreže i ne radim ovaj posao. Ja sam prvi ribar u mojoj familiji. Uživam u ovom poslu i ne bih bio sretan da izgubimo ovaj dio mora. Nadam se da će se sve ovo riješiti na zadovoljstvo s obje strane granice. Ja nemam ni jednu lošu riječ za slovenske kolege ribare. Mi se poznajemo i prijatelji smo. Oni dolaze kod nas, mi odlazimo kod njih. Naoko sve izgleda idilično i bez problema, ali čim isplovimo i u susretu sa slovenskom policijom u našim vodama, pokaže se sva realnost neke zategnute situacije. Nešto kao da visi u zraku, što očito dirigira politika, a mi to svakodnevno osjećamo i trpimo.

Oni prelaze na našu stranu, pa ih naša policija zaustavlja, njihova policija zaustavlja nas, i tako unedogled iz dana u dan. Arbitražna odluka, ako zaživi, najviše će pogoditi nas ribare. Ne razumijem ja ovo, do jučer sam tu uvijek slobodno ribario i bacao mreže, a sad mi je već svaki dan slovenska policija za vratom. Ne znam kuda sve to vodi. Ja samo želim da mirno i nesmetano radimo kao i do sada – otvoren je Giuliano.

Hrvatski pomorski policajci, po onome što smo vidjeli na moru, gotovo savršeno, profesionalno i s potpunom sigurnošću štite savudrijske ribare ne dopuštajući slovenskim policijskim plovilima ni da im se približe.

Inače, Savudrija, maleno i gostoljubivo ribarsko mjestašce, sa svojom okolinom je pravi raj za turiste. Savudrijski rt krasi jedan od najstarijih aktivnih svjetionika na Jadranu koji, uz svoju kameno-mističnu ljepotu, nijemo čuva legendu s početka 19. stoljeća o romantičnoj ljubavnoj priči austrijskogw grofa Metternicha i lijepe Hrvatice koja je nesretno završila i prije početka, pa ga prozvaše i svjetionikom ljubavi. Taj nijemi svjedok iz vremena Austro-Ugarske, pokraj kojeg su se kroz dva stoljeća rušili režimi i mijenjale granice, danas svjedoči o napukloj političkoj ljubavi između Hrvatske i Slovenije te novom iscrtavanju granica, baš tu, podno svjetionika u Savudrijskoj vali.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 305
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije