Obavijesti

News

Komentari 250

Ilčić udara nisko: HDZ-ovca je prozvao zbog 'životnog stila'

Ilčić udara nisko: HDZ-ovca je prozvao zbog 'životnog stila'
3

Čelnik Hrasta objavio je kandidaturu za gradonačelnika Varaždina, a objasnio je i zašto mu se ne sviđa Damir Habijan, HDZ-ov kandidat za istu poziciju

VIDEO

Čelnik stranke Hrast i konzervativne udruge Grozd Ladislav Ilčić na nadolazećim lokalnim izborima kandidirat će se za gradonačelnika Varaždina, objavio je danas na press konferenciji. 

Potvrdio je da upravo zbog lokalnih izbora daje ostavku na svoju funkciju posebnog savjetnika za ljudska prava ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera. 

Kako su istaknuli Ilčić i Hrvoje Zekanović koji će se kandidirati za gradonačelnika Šibenika, na lokalne izbore u tim gradovima idu odvojeno od HDZ- a jer njihove kandidate ne smatraju vjerodostojnima. Stoga su odlučili krenuti u borbu protiv Damira Habijana u Varaždinu te Željka Burića u Šibeniku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Danas nije popularno govoriti o obiteljskim vrijednostima. Postoji agresivna mreža lijevih medija i struja koji loše govore o tim vrijednostima, a one su nužne za demografsku obnovu. Zato ću se kandidirati za gradonačelnika Varaždina. VVeć sam se kandidirao i 2011. kad sam kao relativno anonimna osoba u politici osvojio 16 posto glasova, rekao je Iličić dodavši kako očekuje da će ući u drugi krug i pobijediti.

Suradnju sa Stierom opisao je kao dobru:

- S gospodinom Stierom sam imao dobru komunikaciju, o njemu imam jako dobro mišljenje.

Ispalio je i paljbu po HDZ- u za kojeg naglašava da u pojedinim sredinama postavljaju nevjerodostojne kandidate za gradonačelnike, one koji ne žive prema kršćanskim vrijednostima.

- Što se tiče kandidata u Varaždinu, ja moram reći da stranka koja se poziva na kršćanstvo, ima kandidata koji živi na potpuno suprotan način. To je njihova nedosljednost i nevjerodostojnost i mi ne želimo podržati takve kandidate HDZ- a- poručuje Ilčić ne želeći pojasniti na konferenciji što je mislio pod tim da kandidat za gradonačelnika Varaždina ne živi prema kršćanskim pravilima. 
 

 

Nazvali smo Ladislava Ilčića da nam pojasni točno što je htio reći i kakav je to životni stil. Pitali smo ga direktno: jeste li željeli reći da ga nećete podržati jer mislite da je homoseksualac? Nije niti potvrdio niti opovrgnuo.

- Rekao sam točno što sam htio reći. Ostalo je na vama da istražujete.Nemam ništa protiv čovjeka, samo želim istaknuti da se radi o vjerodostojnosti. Ne možete se zalagati u javnom djelovanju za jedno, a živjeti suprotnim načinom života. Vjerodostojnost daje smisao politici, a ako se zalažete za jedno, a živite drugačije, onda nema smisla.. Politika se pretvara u tehniku osvajanja vlasti – rekao nam je Ilčić.

Demografija je problem

Najvećim problemom Ilčić i Zekanović ističu demografiju koju su, naglašava Zekanović, dosadašnje političke garniture srozale. U Šibeniku se, kaže Zekanović, posljednjih 25 godina smanjio broj stanovnika za 25 posto dok se u Varaždinu za vrijeme aktualnog gradonačelnika Gorana Habuša broj rođene djece smanjio za 25 posto. Naglasio je kako za poboljšanje demografije ne postoje lokalne, ali ni nacionalne strateške odluke. 

- Djeca se ne stvaraju zbog poreznih olakšica. Jedino promjenom vrijednosnog sustava možemo popraviti demografsku sliku- poručio je Zekanović.

Ilčić je otkrio da radi na stvaranju nove političke opcije, moderne desnice koja će značajno odudarati od percepcije koju većina građana ima o desnici.

- Ta opcija značajno će odudarati od percepcije koju većina građana ima o desnici. To će biti jedna obrazovana, kulturna politička opcija, ali iznad svega opcija koja će govoriti istinu. To je ono što nedostaje hrvatskoj politici- iznošenje istine. Recimo, oko kurikularne reforme nitko nije imao hrabrosti reći da ima nedostataka. Ili kad sam ja prokazao na nevladine udruge, nitko iz HDZ- a nije govorio o njihovu financiranju. Nužno je govoriti istinu i mi želimo formirati opciju koja neće zbog političkog korektivizma muljati i lagati- rekao je Iličić.

Odrekao se naknade

Zekanović se nadovezao i dodao kako HDZ- ovci u kuloarskim razgovorima iznose suprotan stav od onog što govore u javnosti. Pohvalio je svog šefa naglasivši kako se odrekao naknade od 10.000 kuna koju je primao kao Stierov savjetnik. Istaknuo je kako je to politički presedan u hrvatskoj politici. Tom činjenicom pohvalio se i sam Ilčić. 

Novinari su ga pitali kad se točno odrekao honorara, zbunjeno misleći kako se plaće odrekao u ova tri mjeseca dok je obavljao dužnost, no Ilčić je odgovorio kako ga se odrekao u iduće četiri godine. Što je i logično kad daješ ostavku ili otkaz.  
- Ja sam se odrekao svojeg utjecajnog položaja i svojeg dobrog honorara radi toga da u politici nastupam iskreno- istaknuo je Ilčić.

Na pitanje da li ostavka na mjesto savjetnika ima veze s pritiscima i zašto je uslijedila baš sad nakon odluke Ustavnog suda o pobačaju, Ilčić kaže da je na pritiske navikao, ali da ostavka primarno ima veze s lokalnim izborima. S ministrom Stierom, naglašava, imao je odličnu suradnju i komunikaciju.

- Sigurno je da u Hrvatskoj postoji jedna radikalna ljevica koja kontinuirano promiče nesnošljivost i koja nas ne može smisliti da uopće postojimo i ne uvažava pluralnost. Ja u tom pritisku živim od početka svog djelovanja, međutim nikad nisam podlijegao tim pritiscima. Ja sam najavio kandidaturu za gradonačelnika i prije ovih prosvjeda za Dan žena- poručio je Ilčić dodavši kako premijer Plenković nije vršio pritisak na njega.

- Ja sam inicirao ovo i, kao što sam već rekao, mi imamo drugi politički put koji se u ovom slučaju ne poklapa sa mojom funkcijom posebnog savjetnika- rekao je.

Stričak: Ilčić se bavi demagogijom

Predsjednik HDZ-a Varaždinske županije i saborski zastupnik Anđelko Stričak stao je u petak iza HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Varaždina Damira Habijana, kojeg je Ladislav Ilčić iz Hrasta prozvao da živi nekršćanskim životom, rekavši kako je Habijan dobio jednoglasnu podršku stranačkih tijela, a Ilčiću je zamjerio prozivanje političkih suparnika na osobnoj razini.

"Svi do sada predstavljeni kandidati dobili su jednoglasnu podršku stranačkih tijela pa tako i Damir Habijan za gradonačelnika Grada Varaždina", stoji u Stričakovoj izjavi medijima.

Ponovio je kako će varaždinski županijski HDZ predložiti najstručnije i najkvalitetnije kandidate za gradonačelnike, načelnike i župana. Dio njih, među kojima je i Habijan, već je poznat javnosti, koja ih je odlično prihvatila, dodao je.

Stričak je u izjavi osudio Ilčićevo zadiranje u privatni život političkih takmaca. "Kada nemate ideje i kvalitetu da napravite nešto za svoje sugrađane tj. za boljitak sredine u kojoj živite, tada se bavite demagogijom i prozivanjem političkih suparnika na osobnoj razini", kazao je Stričak.

Zaključio je kako "s kandidatima koji u svojoj sredini ne prelaze izborni prag" ne misli dalje polemizirati.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić danas je dao ostavku na mjesto savjetnika potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera i najavio kandidaturu na gradonačelnika Varaždina. "Da da su nam se sviđali HDZ-ovi kandidati, podržali bismo ih, a što se tiče kandidata u Varaždinu, stranka koja se poziva na kršćanstvo ima kandidata koji živi na potpuno suprotan način", izjavio je Ilčić koji nije želio pobliže objasniti tu izjavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...
'JA SAM POBJEDNIK'

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...

LOKALNI IZBORI Kerum tvrdi da je pokraden: 'To nije viđeno ni u Zimbabveu, ni u Ugandi. Sram ih bilo, njihova predsjednika i sve njih. Ispričavam se gledateljstvu, ali njima nikako'

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"
NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"

NIJE ZA NOVE IZBORE: Radimir Čačić razgovarao je s novinarom 24sata Borisom Rašetom i prokomentirao lokalne izbore, krizu u svojoj bivšoj stranci HNS-u kao i krizu Vlade
Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca
DAMIR MANDIĆ

Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca

Markantni ravnatelj karlovačke gimnazije Damir Mandić (HDZ) novi je karlovački gradonačelnik. Obiteljski čovjek, otac troje djece nekad je mislio da će svoj život posvetiti Bogu...