Obavijesti

News

Komentari 221

"Ima još optužnica. Upozoren sam da ne idem ni kroz Neum"

"Ima još optužnica. Upozoren sam da ne idem ni kroz Neum"
1

U Orašju se ne radi o izoliranom slučaju, ima već pripremljenih optužnica za naše generale koji zbog toga ne smiju u BiH, rekao je u Otvorenom na HRT-u general Pavao Miljavac

VIDEO

Pod optužbama za ratni zločin u ponedjeljak je u Orašju uhićeno deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koji osim državljanstva BiH imaju i hrvatsko državljanstvo.  U srijedu im je svima određen jednomjesečni istražni zatvor.

Bivši načenik Glavnog stožera OS RH i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je u Otvorenom na HRT-u da ga optužnica iz BiH tereti za ubojstvo dvojice vojnika i jednog ranjenika u Kozarskoj (Bosanskoj) Dubici.   

- Ja sam bio zamjenik načelnika, bio sam šef operacija i u Bljesku i u Oluji, gdje je bilo 20.000 ljudi. Vidio sam jedan dodatni spisak na kojem je puno hrvatskih časnika. Vidjet ćemo do koje će razine to ići. Nedopustivo je da se optuži cijeli vojni vrh i da se to prenosi na cijelu naciju - kazao je general Miljavac, koji je dodao: "Mi smo praktički spasili BiH svojim operacijama."

Rekao je da su on i nekoliko generala, pisali predsjednici Republike Hrvatske jer su dobivali štićene informacije i bili zabrinuti.

- U Orašju se ne radi o izoliranom slučaju, ima već pripremljenih optužnica za naše generale koji zbog toga ne smiju u BiH - naglasio je. Dodao je i njemu rečeno da ne ide u BiH.

- Dobio sam upozorenje da dok se stvari ne riješe ne treba ići ni preko Neuma. Mislim da za sada neću ići i nema potrebe ići. Ja nemam diplomatski imunitet i bio bi veliki izazov da ja idem u BiH - kazao je general Miljavac.

Spomenuo je generale Krstičevića i Kotromanovića.

- Po meni je neprihvatljivo za Republiku Hrvatsku, što BiH u tim optužnicama spominje proširenu zapovjednu odgovornost, i što je još opasnije, udruženi zločinački pothvat - rekao je Miljavac. 

Spomenuo je i curenje povjerljivih dokumeta puno prije nego je Hrvatska s BiH postigla sporazum o tome. Rekao je da zna tko ih je dostavljao ali da ne može reći.

- To je lako dokazivo i nadam se da će Vlada RH ići prema tome da to utvrdi - rekao je Miljavac.

Stier: Nećemo se dati intimidirati

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kazao je da je predsjednik Vlade išao u službeni posjet BiH s vrlo jasnom porukom i "ta je poruka izazvala reakcije". Prema tumačenju Stiera, to je bila poruka s europskom i euroatlantskom orjentacijom s kojom se svi ne slažu.

- Potpora europskom putu BiH je europska politika, a to je i hrvatska politika. Inzistirat ćemo da se provedu reforme, na način da se poštuje ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH - kazao je Stier, koji je naglasio kako će ustrajati na tome.

- Mi se nećemo dati intimidirati i nastavit ćemo s tom politikom. Tijesno surađujemo s našim saveznicima. Ima onih koji će reći da Hrvatska treba odustati od potpore tom eruopskom putu, ali u našem je interesu da se BiH pridruži europskom putu -  naglasio je Stier i dodao: 'Razdvajamo dvije stvari: svaki zločin treba biti kažnjen, ali manipulacija pravosuđa za postizanje političkih ciljeva, to nije u skladu s europskim standardima. Mi ćemo s našim saveznicima u EU i NATO-u djelovati u cilju ostarivanja naše politike.'

Matić: Ono što je bilo sa Srbijom je dječja igra u odnosu na ovo

Bivši ministar branitelja Predrag Matić je kazao: 'Mi znamo sve što se događalo u razmjeni tih dokumenata sa Srbijom, ali to je sve dječja igra u odnosu na ovo što se događa s Bosnom i Hercegovinom.'

Matić je u slučaju Orašja naglasio emocionalni apekt, jer je tamo bio svijetli primjer da su se Hrvati i Bošnjaci uspjeli očuvati zajedno i zajedno su sudjelovali u brigadi, a sada su, kako je primijetio Matić, samo Hrvati istaknuti kao odgovorni za događanja.

Mi nemamo strategiju odnosa s Bosnom i Hercegovinom, trebalo bi poraditi na tome, kazao je Matić.

- Bio sam ljut nakon Karamarkove vlade koja je bila eksperimantalna. Duboko sam doživio ovo što se dogodilo premijeru Plenkoviću, to je bila jedna žestoka politička pljuska. Da je svratio i popio kavu u Banja Luci, možda se ovo ne bi dogodilo - mišljenja je Matić koji je pritom prozvao tajne službe koje su, po njemu, mogle pripremiti premijera Plenkovića "da su bile sposobne".

Predrag Matić pozvao je da Hrvatska treba sjesti za stol, bez obzira što se događa.

- Moramo i dalje pokazivati svoju dobru volju - kazao je Matić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu