Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
127 komentara

Ima 'kljove' duge 4 centimetra: Zuban će morati na operaciju

FENOMEN IZ ČAČINACA : Bez obavezne veterinarske intervencije i korekcije zuba zec će se početi izgladnjivati, oslabjet će mu mozak, bubrezi...

Davor Javorović/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
127 komentara

Ima dva i pol mjeseca te sjekutiće duge čak četiri centimetra koji su se tako savili da izgledaju poput kljova.

On je Zuban, zec koji je apsolutna atrakcija u zečinjaku Ivice Krmpotića iz Čačinaca nedaleko od Orahovice.

- Primijetio sam da je malo mirniji i mršaviji od drugih iz legla. Jede isto što i drugi, a to su sijeno, kukuruz, zob i trava, ali u manjoj količini. Pretpostavljam da ga toliki zubi muče - govori Ivica, koji uzgaja kuniće otkad zna za sebe.

Zuban je jedini kunić koji je dobio ime.

Davor Javorović/PIXSELL

- Pa tko bi im svima zapamtio imena da ih sad nekako nazovem. Ovako je bolje, moje je da im osiguram hranu i vodu te krov nad glavom, pa i da zatvorim kućice i tako ih sačuvam preko noći od upada kune, a njihovo je da žive svoj život - govori Ivica.

Kaže da nikad s njima nije imao nikakvih problema, jedino su nešto podložniji bolestima bili orijaši. Kako u svojem dvorištu sve životinje koje ima - ovce, patke, mačke i kredlice - prepušta u potpunosti prirodnom životu, tako su i vrata kaveza u kojima su smješteni kunići uvijek otvorena.

Davor Javorović/PIXSELL

- Neću zvati veterinara, prepustit ću sve prirodi. Ako su toliki zubi nekakav signal ili pokazatelj prirodne selekcije, onda neka Zuban živi s njima koliko može - kaže Ivica. Osječki veterinar Goran Spasovski, koji se specijalizirao za rad s kunićima, tvrdi da se Zuban rodio s “deformacijom viličnoga kompleksa” i da zbog toga što se ne troše njegovi zubi toliko rastu.

- Njegovo preživljavanje će biti vrlo teško, a dulji život upitan. Sve će više izgladnjivati, oslabjet će mu mozak, bubrezi, jetra i mišići, neće moći hodati... Zuban će teško moći funkcionirati bez intervencije i korekcije zubi - rekao je Spasovski. Bez obzira na riječi stručnjaka, Ivica ne odustaje od “prepuštanja prirodi”.

Davor Javorović/PIXSELL

- Netko mi je jednom rekao da su optimalna legla sa šest kunića. Zubanovo leglo ima 10 kunića i tu se ništa ne može napraviti. Negdje se savjetuje da se u takvim slučajevima iz legla izdvoje kunići s deformacijom zubi jer, kao, postoji opasnost prenošenja deformacije na potomke - kaže.

Dodaje kako je svjestan koliko su to društvene životinje te bi im nagla promjena sredine djelovala šokantno na organizam.

Davor Javorović/PIXSELL

- Jedine intervencije u kuničnjaku radim kad svjedočim njihovim uistinu brutalnim tučnjavama. Vjerujte mi da to ne biste htjeli gledati jer ženke mužjacima odgrizu testise. Evo, prije nekoliko dana se izleglo opet deset novih kunića i prisiljen sam majku držati malo podalje od Zubana kojeg bi, mislim, ubila - zaključio je Krmpotić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message