Obavijesti

News

Komentari 0

Ima tuđe srce: "S drugim srcem, ja sam druga žena"

Ima tuđe srce: "S drugim srcem, ja sam druga žena"
4

Mirela Pandžić (46) iz Zagreba je 2003. godine dobila srce 43-godišnje žene iz Šibenika, koja je doživjela moždanu smrt. Kaže da je druga žena

VIDEO

Nisam više ona ista žena, ali živa sam i to je najvažnije, priča Mirela Pandžić (46) iz Zagreba. Njoj je dr. Vedran Ćorić s KBC-a Rebro u svibnju 2003. presadio srce. Dugo je prije toga imala aritmije i njezino je srce potpuno oslabilo. Godinu dana je bila na listi za transplantaciju, a onda je 43-godišnja žena iz Šibenika doživjela moždanu smrt. Srce je dobila Mirela.
- Bilo je to u krajnjoj fazi, sve opcije su se u međuvremenu potrošile. Srećom, dobila sam dar koji se nikako ne može svrstati u kategoriju 'običnog’. Beskrajno sam zahvalna darivateljima, tim plemenitim ljudima - kaže Mirela. Danas je aktivna u Udruzi transplantiranih bolesnika, a iza nje je vrijeme kad je bila uspješna poduzetnica i vlasnica konobe. KBC Rebro oduvijek je vodeći centar za kardijalnu kirurgiju u Hrvatskoj. U petak je obilježio dvadesetu godinu od prve transplantacije srca. Nju je u rujnu 1988. obavio prof. dr. Josip Sokolić, a pacijentica je bila 57-godišnja Bernardica Đukez iz Sesveta. Prof. dr. Bojan Biočina koji je sada na čelu kardiokirugije kaže kako su ove godine 15 puta transplantirali srce. Odaziv darivatelja je dobar, kaže prof. dr. Biočina, i po tome smo u europskom prosjeku. Preživljavanje je također u europskom prosjeku pa prvih pet godina s novim srcem preživi 70 posto pacijenata. Za kardiokirugiju je iznimno bitna suradnja s Klinikom za bolesti srca i krvnih žila, koju vodi prof. dr. Davor Miličić. Zahvaljujući dobroj suradnji i stručnosti liječnika obiju klinika, u petak je operiran 600. kardiokirurški pacijent ove godine.

SRCE IZDRŽALO ČAK 20 GODINA
Dva tjedna nakon što je prva pacijentica Bernardica Đukez na Rebru dobila tuđe srce, liječnici su 12. listopada 1988. operirali tada 31-godišnju Ivku Peraić iz Polače pokraj Benkovca.
Ivka je imala sreću i dobila srce vrlo mladog pacijenta. Poživjela je s njim punih 20 godina, a umrla je, nažalost, nekoliko dana prije obilježavanja 20. godišnjice prve transplantacije na Rebru. Slučajevi kao njezin su rijetki, a prof. dr. Bojan Biočina kaže da svega 20 posto pacijenata poživi čak 20 godina s transplantiranim srcem. Prvih pet godina poživi 70 posto pacijenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"