Obavijesti

News

Komentari 196

Krenuo prvi od 44 nova vlaka: Ima Wi-Fi, a juri čak 160 km/h

Krenuo prvi od 44 nova vlaka: Ima Wi-Fi, a juri čak 160 km/h
8

Novi vlak ima 210 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet je 419 osoba. Opremljen je s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata, ima i prostor za bicikle, klimu, videonadzor...

VIDEO

Hrvatske željeznice u promet su pustile prvi moderni elektromotorni vlak za regionalni prijevoz. Vlak je na svoju premijernu vožnju iz Zagreba do Koprivnice krenuo u 14.30 sati.

Na prvu vožnju došli su premijer Milanović, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije; Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture; Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza; Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar -  Elektroindustrije; i Ivan Bahun, predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila.   

Vlak je u kolodvor Koprivnica stigao u 16.05 sati. 

"Ovo se ne da usporediti sa starim vlakovima"

Iako nova jurilica u HŽ Putničkom prijevozu može voziti i 160 kilometara na sat, na prvoj vožnji vlak je jurnuo sa 'svega' 120 kilometara na sat. Putnici u njemu bili su oduševljeni.

- Ovo se ne da usporediti sa starim vlakovima. Puno su ugodniji i ljepše je u njima – komentirali su putnici. Jedino se boje da će novi vlak ipak biti premali za sve putnike na toj relaciji, naročito kad se vraćaju s posla predvečer. Kažu, ionako su natiskani kad vozi stari vlak s po šest  vagona, a čini im se da u novi vlak ipak stane i duplo manje putnika.

Za upravljačku ploču prvog novog vlaka stao je dugogodišnji strojovođa i instruktor vožnje Ivan Šandor (52).

- Vozim od 1981. i pravo je zadovoljstvo vozit ovakav vlak. Uvjeti rada su i za 50 posto bolji nego na starim lokomotivama. Sad samo još treba da sredimo pruge pa ćemo se po cijeloj Hrvatskoj vozit sa 120 kilometara na sat – rekao je Šandor.  

GPS govori gdje se nalazite

Novi vlak može postići brzinu od 160 km/h, ima 210 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet je 419 osoba. Opremljen je s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata sa svake strane, ima pokretnu rampu za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle, javlja HŽPP

Putnički prostor je prostran, a u njega su ugrađene djelomične pregrade koje vizualno ne zatvaraju prostor, a putnike štite od prodora hladnog zraka prilikom otvaranja vrata. 

Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Zaustavljanja na stanicama najavljuju se putem sustava za informiranje putnika, koji na temelju podataka o položaju vlaka iz GPS uređaja emitira poruke na ekranima i putem razglasa. 

Prvi elektromotorni vlak koristit će se u regionalnom prometu i svakodnevno prevoziti putnike na relaciji Zagreb - Koprivnica te Zagreb - Sisak - Sunja. Tvrtka Končar Električna vozila d.d. gradi 32 elektromotorna vlaka, i to 16 za gradsko-prigradski prijevoz i 16 za regionalni prijevoz, te 12 dizel-električnih motornih vlakova. Ukupna vrijednost nabave iznosi 1,63 milijarde kuna.

Vlakovi će u promet biti pušteni tijekom 2015., 2016. i 2017. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi