Obavijesti

News

Komentari 56

Imaju pljesnivo voće i povrće! Zabranili prodaju u 23 trgovine

Imaju pljesnivo voće i povrće! Zabranili prodaju u 23 trgovine
1

Pazite što kupujete: Inspektori su otkrili da kupujemo loš limun i nektarine iz Španjolske, papriku rog iz Srbije, kivi i grožđe iz Italije. Ministar Tolušić najavio je da se kontrole hrane nastavljaju i u 2018.

VIDEO

Inspektori Ministarstva poljoprivrede proveli su kontrolu voća i povrća koje se prodaje u trgovačkim lancima. Inspektori su bili u 123 trgovine, a u 23 zabranili su prodaju pojedinih vrsta voća i povrća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

- Zabilježili smo neke lakše, ali i neke teže prekršaje za koje ćemo podići optužni prijedlog na prekršajnom sudu. Ne možemo detaljno izdvojiti što nije valjalo. Nadzorom su ustvrdili da neki proizvodi koji su se prodavali u trgovinama ne zadovoljavaju minimalne zahtjeve kvalitete, odnosno da nisu svježi. Uz to, neki od analiziranih proizvoda nisu bili propisno označeni - rečeno nam je u Ministarstvu poljoprivrede.

Prekršajnom sudu bit će prijavljeno 13 slučajeva. Među ostalim bit će prijavljeni trgovci koji su prodavali ovo uvozno povrće i voće loše kvalitete: limun i nektarine iz Španjolske, paprika roga iz Srbije, paprika žuta i zelena iz Nizozemske, kivi i grožđe iz Italije, limun i naranča iz Argentine, rajčica grapolo iz Nizozemske.

- Ako, primjerice, u trgovini nađemo mrkvu koja na sebi još ima malo zemlje, to je lakši prekršaj. Naime, trgovac tu mrkvu može oprati na licu mjesta. S druge strane, ako se mrkve ili bilo koji drugi proizvodi upljesnivi, tad se taj postupak ne može pravdati i slijedi prijava - rekli su.

Optužni prijedlozi podignuti su protiv trgovaca koji su prodavali smrdljivo, pokvareno ili pljesnivo povrće. Lakši prekršaj je neispravna deklaracija na kojoj fale neki podaci.

Pregledano je ukupno 463 raznih uzoraka voća i povrća od kojih 54 nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti. U 24 slučaja nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostalih 30 nepravilna je bila deklaracija.

U jednom slučaju utvrđena je prodaja komorača i crvenog radiča nepoznatog podrijetla. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako ministarstvo radi potrošača, ali i domaćih proizvođača, objavljuje podatke o svim prekršiteljima u području hrane.

- Potrošači imaju pravo znati i pravo izabrati na temelju istinitih informacija o proizvodu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore - ističe Tolušić.

Ilija Rkman iz udruge Potrošač kaže da im se često javljaju potrošači koji u pakiranju od dva kilograma luka ili jabuka nađu trule plodove.

- Odgovornost je na trgovcu koji pokušava prodati svoje proizvode. Ako salata ima trule listove ili smeđe mrlje, ne bi smjela biti u prodaji - kaže Rkman.

Rezultati Inspekcijskog Nadzora Voca i Povrca by Ivana Zivko on Scribd

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"