Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imala je kraću nogu: Tri puta dnevno kćeri (4) lomila kosti

Elsie Moravek (4) iz Michigana rođena je s kraćom lijevom nogom. Roditelji su se odlučili za postupak produživanja noge. Curici je ugrađen vanjski fiksator s vijcima

11 komentara

Elsie Moravek (4) iz Michigana pati od proksimalne femoralne fokalne deficijencije zbog čega joj je lijeva noga deformirana i puno kraća od desne. Njezini roditelji, Jackie i Matt morali su donijeti tešku odluku - dopustiti liječnicima da amputiraju nogu njihove kćeri ili joj dati izraditi protezu. 

Na kraju su se, po savjetu nekolicine liječnika, odlučili za produživanje noge zbog čega su kroz četiri mjeseca djevojčici lomili nogu skoro 300 puta, u prosjeku tri puta dnevno.

- Nekoliko liječnika predložilo je amputaciju. Ozbiljno smo o tome razmišljali jer je proces produživanja noge iznimno težak i bolan. Pitali smo se je li previše okrutno od nas da kćer podvrgnemo takvoj patnji i hoće li se u konačnici isplatiti. No ipak smo se odlučili za treću opciju - kazala je majka Jackie, a prenosi Daily Mail.

Foto: elsieleftleg.blogspot.hr

 

Djevojčici se kuk, noga i gležanj nisu pravilno formirali. Nakon šestosatne operacije rekonstrukcije tih dijelova tijela, Elsie je s nepune dvije godine napokon mogla hodati. Dobila je prostetsko pomagalo odnosno povišenje uz koje je njena lijeva noga bila iste duljine kao i desna. 

Foto: elsieleftleg.blogspot.hr

Kad je napunila tri godine, Elsie s s majkom preselila u Baltimore. Tijekom nove operacije, Elsiein femur i tibija su kirurški razdvojeni te su joj u nogu ugradili vanjski fiksator. Tri puta dnevno majka je morala majka okretati vijke na uređaju kako bi razdvojila femur i tibiju, te tako spriječavala da kosti zacijele. Kroz sljedećih nekoliko mjeseci izrasla je nova kost, mišići i koža, a djevojčici su nogu produljili za više od 10 centimetara. Kroz cijeli taj proces djevojčica je bila u velikim bolovima i stalno pod lijekovima.

- Jako sam zadovoljna rezulatatom, ali osjećala sam se bespomoćno dok sam je gledala kako pati. Morala sam misliti na krajnji rezultat - govori majka.

Čeka je još jedna operacija

Kad dostigne punu visinu, djevojčica će morati na novu operaciju kako bi joj produžili nogu za još nekoliko centimetara. 

- Željeli smo joj pružiti bolji život i zaključili smo da je ovo najbolja opcija. Morali smo mnogo toga žrtvovati, ali vrijedilo je - zaključuje majka.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message