Obavijesti

News

Komentari 382

Imao optužnicu, a Plenković mu omogućio da uđe u Sabor: Tko je gradonačelnik s tajne snimke

Imao optužnicu, a Plenković mu omogućio da uđe u Sabor: Tko je gradonačelnik s tajne snimke

Gradonačelnik Požege i ujedno saborski zastupnik HDZ-a, iza sebe ima optužnice za milijunsku prijevaru na subvencijama države, ali i za nezakonito zapošljavanje...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković omogućio mu je da uđe u Sabor, no i prije parlamentarnih izbora požeški gradonačelnik Darko Puljašić imao je iza sebe repove ozbiljnih afera. Sada se, zajedno s dogradonačelnikom Mariom Pilonom, našao u aferi s namještanjem poslova, što je zabilježeno na snimci čije su detalje sinoć objavila 24sata.

Puljašić je, naime, javnosti od ranije poznat kao optuženik za prijevare na subvencijama 'teškima' milijun kuna, zbog kojih je izgubio i imunitet kao HDZ-ov zastupnik u Saboru. Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskome Brodu potvrdilo je u srpnju prošle godine optužnicu, a onda je DORH od Sabora zatražio da se Puljašiću skine imunitet što su u Saboru i učinili 17. rujna. 

Preslušali smo snimke nove afere iz Požege: 'Dogovorili smo se koje će tvrtke dobiti posao'
Preslušali smo snimke nove afere iz Požege: 'Dogovorili smo se koje će tvrtke dobiti posao'

O kakvoj se prijevari radi?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je pisao Telegram, riječ je o projektu dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi. Novac je gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova i to na osnovu, sumnja se, krivotvorenih dokumenata koje je potpisao Puljašić.

Navodno je Puljašić lažirao situaciju s gradilišta i to da je napravljeno više nego što u stvarnosti jest, i temeljem lažnog stanja dobili su novac od grada. Sumnja se da su on i njegovi suradnici nezakonito isplatili dio sredstava iz projekta koji je ukupno bio vrijedan 12,7 milijuna kuna.

Zagreb: Darko Puljašić komentirao je skidanje imuniteta

Subvencijska prijevara ili jednostavno varanje s državnim potporama kažnjava se s jednom do deset godina zatvora. Optužnica je podignuta i protiv samog grada Požege i to na osnovu Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, te tvrtke protiv L Projekt.

Optužnica i za nezakonito zapošljavanje

No tu je i optužnica za nezakonito zapošljavanje. Naime, kao ravnatelj požeškog Doma zdravlja 2015. omogućio je jednom zaposleniku, koji je radio na određeno vrijeme, da dobije stalni posao. Pritom Puljašić nije raspisao javni natječaj te je čovjeka "poštedio" konkurencije. 

Iako je 2018. Puljašić osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana, žalio se na presudu, a onda je Županijski sud odlučio je da je optužnica bila neosnovana.

Protiv gradonačelnika Požege Puljašića podignuta optužnica
Protiv gradonačelnika Požege Puljašića podignuta optužnica

A evo što piše u njegovoj službenoj biografiji na stranicama grada: 

Rođeni je Požežanin, oženjen i ima djecu, u svom gradu je završio osnovnu pa srednju Upravno-pravnu školu. Pravni fakultet završio u Zagrebu. Radio je godinu dana kao pravnik u Općinskom sudu u Požegi, potom skoro četiri godine kao voditelj pravnih poslova u tvrtki Metalija-trans.

Potom dvije godine seli na posao voditelja skraćenog prekršajnog postupka u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj nakon čega je postao ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

Na neposrednim lokalnim izborima u lipnju 2013. godine, kao kandidat HDZ-a i HSP-a dr. A. Starčević, postaje dogradonačelnik Požege, da bi 2017. postao i gradonačelnik. Dobio je podršku 61,49 posto birača u drugom krugu. 

Čovjek s tajne snimke o namještanju

Podsjetimo, sinoć smo objavili detalje tajne snimke na kojoj se čuje kako upravo on pritišće tadašnjeg čelnika Komunalca da dodijeli poslove točno određenim tvrtkama. 

- Moramo poslati jednu poruku: da oni koji su korektni i koji su uz grad i gradonačelnika da će im biti slatko, ako seru, izmišljaju - neće, izjavio je to HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić u snimljenom razgovoru s tadašnjim direktorom požeškog Komunalca Josipom Vitezom.

Nekoliko sati snimki koje smo imali priliku poslušati predane su Uskoku još u travnju prošle godine, a direktor Vitez je u međuvremenu smijenjen pred sam Božić, očito jer nije htio sudjelovati u namještanju poslova i instrukcijama koje je dobio od HDZ-ova dogradonačelnika Marija Pilona i gradonačelnika Puljašića. 

Snimke su nastale u siječnju prošle godine. Fond za zaštitu okoliša trebao je raspisati natječaj kojim sufinancira energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Komunalac je trebao prirediti papire i proveo je anketu o zgradama, a onda je direktor Vitez pozvan u ured dogradonačelnika Marija Pilona. Trebalo je za natječaj odraditi projektiranje i energetsko certificiranje zgrada. 

Sedam tvrtki koje trebaju dobiti posao

- Ono što smo dogovorili gradonačelnik i ja je da taj posao podijelimo na firme koje mogu raditi. Sjeli smo prošli tjedan i odlučili. Oni će projektirati i mi dogovorimo sve kompletno - kaže dogradonačelnik Pilon direktoru Komunalca. 

Pa nabraja kojih sedam tvrtki bi trebalo dobiti posao, a spominje i one koje nikako ne bi trebale biti izabrane. 

- Ali to je namještanje poslova - kaže Vitez i upozorava na Pravilnik o financijskim korekcijama EU koji propisuje povrat novca ako se otkriju muljaže. 

Pilon ga uvjerava da se ništa ne brine i da ga ne mogu uhvatiti jer je sve po zakonu. I da se tako radilo i prije.

Požega: Izabrani najbolji sportaši Grada Požege

'Nitko ti ne može reći da nisi radio po zakonu'

- Nisu to javni natječaji, to je bagatelna nabava. Njima ćeš poslati poziv, oni će osigurati još dvije ponude, od kojih će njihova biti najjeftinija. Ti odlučuješ o tome po zakonu. Ti si čist, ne može ti nitko ništa reći da nisi radio po zakonu - objašnjava Pilon i govori da će jedna tvrtka raditi projektiranje za pet zgrada, druga za drugih pet i tako dalje. Sve su one trebale proći po najvišim cijenama za projektiranje i certificiranje po kvadratu.

- Pa nisam čist, ovo je nepoštovanje zakona - odgovara Vitez koji predlaže da pozivi odu na više adresa kako bi se javilo što više tvrtki te tako osigurali konkurenciju i nižu cijenu za građane. 

Pilonu je već dozlogrdilo njegovo odbijanje, pa mu prilično nervozno predbacuje da je iznevjerio njihovo povjerenje.

Pogotovo što se i nije učlanio u HDZ iako su se tako dogovorili, a sad neće ni slušati iako su ga oni postavili na poziciju. Pilon je predstavnik Grada Požege u Skupštini Komunalca, dakle u ime vlasnika odlučuje i o direktoru. 

Spočitava mu što se ni u HDZ ne učlanjuje...

- Ti samo radi po svome, nazvat će te gradonačelnik da ništa ne poduzimaš i ne radiš dok ne sjedneš s njim kad se vrati s puta. Prevario si me kao kolegu i prijatelja, prevario si i gradonačelnika. Ne želiš se ni učlaniti u HDZ iako si obećao i nisi napravio, peti put te pitam, obećao si ovo, obećao ono i nisi ispunio. Pa kako ti misliš napredovati u sustavu? - povišenim glasom govori Pilon.
Vitez mu odgovara: “Po PS-u (pravila službe, op.a.)”.

Vitez dobiva ubrzo poziv gradonačelnika Puljašića. 

- Nećeš više s nikim razgovarati dok ne budem se ja vratio i nećeš ništa poduzimati - kaže mu Puljašić. 

Zakazali su sastanak kad se gradonačelnik vrati s puta. 

Puljašić na njemu objašnjava zašto trebaju “naše” tvrtke dobiti posao projektiranja. Pod naše, misli na one iz Požege i da on neće pustiti da rade tvrtke od negdje drugdje. 

Puljašić pri tome objašnjava kako neke tvrtke koje su dobile posao s Gradom onda nisu htjele dati donacije i sponzorstva za određene gradske manifestacije. I tu govori dio kako će onima s kojima budu poslovali s Gradom biti slatko. 

Upozorio ga da će biti posljedica

Vitez ga upozorava da neće biti dovoljno novca iz Fonda za svih 38 zainteresiranih zgrada. Pa će onda ljudi platiti skuplje projektiranje, a neće dobiti sufinanciranje. 

- Pa neka plate, ja sam dva prozora platio 5000 kuna, a njima će uz sufinanciranje cijela stolarija biti za 3000 kuna - kaže Puljašić. 
Puljašić i osobno čita sedam tvrtki i dodaje još jednu.

- Bit će posljedica - poručuje Vitezu što će se dogoditi ako ne posluša

Vitez na kraju nije poslušao. U javni poziv se, osim tvrtki koje su bile izabrane, ubacuje još devet, od čega po jedna iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Našica. 

Procijenjena vrijednost nabave bila je 2,3 milijuna kuna koje su trebale dobiti unaprijed odabrane tvrtke, ali s konkurencijom je konačna cijena projektiranja obnove bila 560.000 kuna jeftinija od procijenjene. 

Natječaj obustavljen, neposluh nisu zaboravili

Zbog korona krize, natječaj Fonda za energetsku učinkovitost je i obustavljen. Ali Vitezu nisu zaboravili neposluh. Smijenjen je na Božić, nakon ni nepune godine mandata. 

Prema našim informacijama, sve je predao Uskoku još u travnju, a to nam je i kratko potvrdio.

- Ne mogu ništa komentirati jer  je sve predano Uskoku - kratko nam je poručio Vitez. 

Kako smo saznali, o svemu je upoznat i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Željko Glavić. A i on je kao čovjek koji je predsjednik vijeća i kojem se Vitez obratio također dao svoj iskaz, što nam je posvjedočio.

I on je zato rekao da ne može ništa komentirati. Darko Puljašić nam se kratko javio iz bolnice gdje se liječi od COVID-19.

- Nisam čuo snimku, ali nije se radilo ni o kakvom namještanju, nego o tome da se pomogne lokalnim poduzetnicima - kratko je poručio. 

On je od ljetos i saborski zastupnik HDZ-a, iako ima optužnicu za subvencijsku prevaru i Sabor mu je odmah skinuo imunitet. Tvrdi da u tom slučaju nije kriv. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 382
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović