KOGO oslić iz Španjolske nalazi se u pakiranju od 1 kg, s datumom smrzavanja 30.05. najbolje upotrijebiti do 30.05.2019. Distributer je PPK, a proizvod pakira Mesna industrija Braća Pivac
Imate li ovog oslića kod kuće? Povlače ga zbog endoparazita
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da se s tržišta povlači smrznuti proizvod KOGO Oslić iz Španjolske, radi prisutnosti endoparazita Anisakis sp.
Tragom pritužbe potrošača, proveden je inspekcijski nadzor i uzorkovanje proizvoda u maloprodaji te je potvrđena prisutnost parazita Anisakis sp, navodi se u priopćenju.
Oslić bez glave, utrobe i repa nalazi se u pakiranju od 1 kilograma, oznake barkoda 3858884993362, ulovljeno u moru – FAO zona ulova 41, s datumom smrzavanja 30.05.2017., najbolje upotrijebiti do 30.05.2019., podrijetlom iz Španjolske. Distributer je PPK Karlovačka mesna industrija, a proizvod pakira Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca.
U Hrvatskoj agenciji za hranu napominju da proizvod ne predstavlja opasnost za zdravlje, no zbog vidljive prisutnosti parazita Anisakis sp. nije u skladu s poglavljem Zdravstvene norme za proizvode ribarstva, Uredbe (EZ) br. 853/2004 o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla.
Parazit je opasan u sirovim ribama
Nedavno je bio još jedan sličan slučaj, kada su kupci u smrznutim cijelim skušama pronašli crve.
- Zamrzavanjem su uništeni paraziti koji bi mogli biti opasni za zdravlje te su ispunjeni uvjeti sigurnosti hrane pa proizvod nije proglašen opasnim. No paraziti se vide pa nije primjeren za prehranu ljudi i sukladno istoj Uredbi ne smije biti za ljudsku uporabu - odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.
- Endoparazit anizakis nije opasan ako se riba termički obradi ili duboko zamrzne, a dovoljno je 24 sata na -20 da anizakis ne preživi. U riziku su ljudi koji jedu sushi ili carpaccio. Opasan je i za alergične na zaostala tijela, bjelančevine od anzakisa. No veći problem od parazita kod tih konkretnih skuša po meni je njihov rok trajanja. Zamrznute su prije više od godine dana pa su nastale promjene na masnoćama - kaže Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost hrane.