Obavijesti

News

Komentari 139

Ime zavarava: Najfiniju šunku za pizzu radi privatna mesnica

Ime zavarava: Najfiniju šunku za pizzu radi privatna mesnica
1

Prava šunka je dimljeni svinjski but, a tzv. šunku za pizzu rade od komadića mesa lošije kakvoće i imenom zavaravaju kupce. No i među njima, ma kako ih nazivali, ima boljih i lošijih

VIDEO

Miješana pizza ne može proći bez šunke, koja je uz rajčicu, sir, gljive i masline nezaobilazni dio ovog talijanskog jela. Zanimljivo je da u Pravilniku o mesu i mesnim proizvodima koji razlikuje ukupno pet vrsta šunke, one za pizzu zapravo nema. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

Spominje se šunka u ovitku, zatim suha, dimljena i kuhana šunka te šunkarica. Potošači se često pitaju kako je moguće da kilogram dimljene šunke u trgovini košta npr. 80 kuna, a šunka za pizzu se može kupiti već za 20 kuna po kilogramu. Kvaka je u tome što je šunka koju znamo zapravo dimljeni svinjski but, dok se ona za pizzu u pravilu radi od komadića mesa lošije kvalitete.

Riječ je o komadićima svinjskog i goveđeg mesa kojima se dodaju i razni aditivi i emulgatori koji čuvaju oblik šunke. Takva šunka namijenjena je prvenstveno za pizze, a svrha joj je da se na visokim temperaturama pri pečenju očuva njena tekstura. 

Mnogi se potrošači pitaju zašto se takav proizvod naziva šunkom, ako zapravo nije riječ o ‘klasičnoj’ šunki već o proizvodu napravljenom od komadića mesa. Prehrambeni stručnjaci odgovaraju da to može biti svojevrsno zavaravanje kupaca te da definicija šunke za pizzu zapravo i ne postoji. 

Za ovotjedno testiranje na slijepo kupili smo pet različitih šunki za pizzu i stavili ih pred Gastrožiri 24sata.

Izgledom su sve bile drukčije i razlikovale su se po obliku, boji, količini masnoće... Razlike su postale još veće nakon što je žiri šunke počeo kušati. Ona kupljena u mesnici Kudelić bila im je najukusnija.

Većini članova žirija svidjeli su se njezini miris i začini, ali i struktura. Šunka Rozeto, koju smo kupili u Billi i koja je najskuplja, u pravilu je dobila dobre ocjene. Nekima je bila mrvicu preslana i premasna.

Ona robne marke Plodine, koja je u ovotjednom testiranju na trećemu mjestu, žiriju je bila poprilično slana i mekane strukture, a šunka robne marke Spar bila im je prezačinjena. Gavrilovićeva šunka za pizzu u ovotjednom je testiranju naslijepo dobila najlošije ocjene.

Žiriju se njezin miris, koji ih je podsjetio na miris kuhanog graha, ali i okus ovaj put nije baš svidio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.