Obavijesti

News

Komentari 4

Imunološki bi za godinu dana mogao opet proizvoditi cjepiva

Imunološki bi za godinu dana mogao opet proizvoditi cjepiva
1

Na pitanje ravnatelju mogu li tu proizvoditi i cjepivo protiv korone, odgovara: "Zašto ne, u novoj tvornici mogli bi i to". Od strateške je pak važnosti i pokretanje proizvodnje antitetanusa kojeg nedostaje

VIDEO

Izgleda da se trebala dogoditi korona i svjetska pandemija neslućenih razmjera kako bi se prizvala zdrava pamet da se puhne i skine prašina sa starih pogona Imunološkog zavoda, koji napokon opet rade. U njemu su počeli proizvoditi podloge za epruvete u koje se stavlja bris grla i nosa onih, koje se testira na korona virus te na dan mogu proizvesti 20.000 podloga.

Čini se da se time dokazalo kako naš zaboravljeni ponos može u vrlo kratkom vremenu pokrenuti aparaturu i otpočeti proizvodnju, a ljude još imaju. Jesu li to znaci da Imunološki još ima snage da se oživi? Ravnatelj Imunološkog dr. Vedran Čardžić potpuno je u to uvjeren i vrlo samouvjereno kaže da je vrlo ostvarljivo da Imunološki da vrati svoju proizvodnju i stari sjaj navodeći, “sve smo predradnje, koje smo mogli napravili, sad trebaju završni koraci, koje moraju odraditi druge institucije”.

Imunološki je u blokadi: 'Sve će se riješiti za možda tjedan-dva'
Imunološki je u blokadi: 'Sve će se riješiti za možda tjedan-dva'

- Poklopile su se stvari, pogon je tu, ljude imamo i u godini dana možemo odraditi rekonstrukciju postojećeg pogona, a za dvije godine možemo početi proizvoditi cjepivo kao poluproizvod. Istovremeno bi trebali graditi novu tvornicu koja bi mogla biti gotova za dvije do tri godine. U njoj bi radili gotovo cjepivo, a ne samo finalni bulk, odnosno cjepivo kao poluproizvod – kaže Dr. Čardžić. Otkud odjednom da je Imunološki na korak do oživljavanja? S dr. Čardžićem, koji je na čelu Imunološkog godinu dana, riješili ugovore o zakupu prostora, legalizirali stare objekte na zagrebačkoj Gupčevoj zvijezdi I došli su na korak do raspisivanja javnog natječaja za glavni projekt rekonstrukcije pogona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Spašavali smo Imunološki, ali politika na kraju sve upropasti'
'Spašavali smo Imunološki, ali politika na kraju sve upropasti'

- Trenutačno smo malo stali jer su u potresu oštećene zgrade u kojima se pogon trebao rekonstruirati. Detaljna procjena oštećenja usporit će nas na dva do tri mjeseca – kaže čelnik Imunološkog. I tada mogu dalje u proces rekonstrukcije pogona za virusna cjepiva.
A dio novca za rekonstrukciju I za novu opremu već su skupili, oko 53 milijuna kuna, I to na poslu s krvnom plazmom. Zavod je trenutačno centar za prikupljanje plazme iz transfuzijskih centara koja se potom šalje vani na preradu u lijekove. Oni se vraćaju potom u Hrvatsku. Plazma je inače vrlo tražena roba, jer je nema dovoljno u svijetu, a naročita je nestašica u Europi. Računaju da bi za dvije godine na poslu s plazmom mogli skupiti sav novac koji Imunološki treba za rekonstrukciju I oživljavanje stare proizvodnje. Sada imaju pola potrebnog novca, treba im 'poguranac'.

Silobrčić: Dok sam ga ja vodio, Imunološki je poslovao s dobiti
Silobrčić: Dok sam ga ja vodio, Imunološki je poslovao s dobiti

No uz rekonstrukciju, u starim prostorima u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu mogli bi proizvoditi cjepiva samo do faze završnog bulka, odnosno poluproizvoda. No naš sugovornik i u tome vidi dobar potencijal jer bi i takva virusna cjepiva mogla donositi 150 milijuna kuna na godinu, a to bi bio pristojan prihod dok se ne izgradi nova tvornica koja bi koštala, ovisno o procjeni, od 300 do 400 milijuna kuna.

'Imamo dovoljno materijala za proizvodnju cjepiva narednih 600 do 800 godina'

Idejna rješenja za novu tvornicu već postoje, projekti su se razrađivali 2004., 2006. i dorađivali 2010. godine, pa je logično pretpostaviti da se isti mogu osvježiti i biti baza za pokretanje projekta čime bi se dobilo na vremenu i uštedjelo. Dr. Čardžić kaže da je dovoljno osvježiti priču, kontaktirati ljude koji su na tome radili i ubrzati stvar. A jednom u novim pogonima mogli bi u cijelosti proizvoditi gotova cjepiva, ne samo finalni bulk i to bi im godišnje donosilo 400 do 800 milijuna kuna. A vlastitih cijepnih sojevima imamo dovoljno materijala za proizvodnju cjepiva narednih 600 do 800 godina!
No tu postoji još jedan problem – Imunološki čuva tri vlastita soja za proizvodnju cjepiva. Uz sojeve virusa rubele i morbila, koji su spremni za proizvodnju i predstavljaju svjetski standard za sigurna cjepiva, čuvaju i soj parotitisa koji treba doraditi kako bi mogli proizvoditi trovalentno cjepivo (po principu tri u jedan). Problematičan je soj protiv parotitisa koji ima imidž da nije dovoljno siguran i da izaziva nuspojave. No više sugovornika kaže: “Najveća nuspojava našeg soja bila je crvena i malo otečena guza, to nije ozbiljna nuspojava”. Ostavljajući prijepore je li taj soj dovoljno siguran ili ne, činjenica je da bi Imunološkom trebao i razvojni centar koji bi radio na poboljšanju tog cjepiva kako bi ono postalo zanimljivo za tržište te ozbiljniju zaradu.

Dok Imunološki propada, mi uvozimo krv iz Južne Koreje
Dok Imunološki propada, mi uvozimo krv iz Južne Koreje

I dok se u virusnim cjepivima trenutačno vide potencijal da se Imunološki ponovno pokrene, od strateškog je cilja ponovno pokrenuti proizvodnju lijekova iz krvne plazme dobrovoljnih darivatelja, kao i zmijskog antitoksina kojeg nedostaje na europskom tržištu. Konji za proizvodnju antiseruma još su živi, ima ih 15-ak u Brezju kraj Zagreba.

- Timarimo ih i pazimo, još su živi, s nama su. Starije su to životinje, ali bi od njih mogli dobivati nešto antiseruma. Može se to pokrenuti, osuvremeniti staju, opremiti laboratorij i doraditi proizvodnju – kaže dr. Čardžić. Od strateške važnosti je i pokretanje proizvodnje antitetanusa kojeg nedostaje na europskom tržištu, a u slučaju bilo kakve katastrofe, antitetanus je od vitalne važnosti za zdravlje pučanstva.
Čini se kako se u Imunološkom probudio elan, očito u tihom modu politika radi u korist Imunološkog, ali istina je i ta da još postoje jake snage koje bi radije vidjele da jednostavno stavi ključ u bravu.
Na politici je trenutačno i da raščistiti situaciju podijeljenosti Imunološkog na ustanovu i dioničko društvo. U ustanovi su zaposlenici, aparatura i proizvodni procesi, dok su u društvu ostale nekretnine te dug od najmanje 100 milijuna kuna koji se naprosto mora sanirati.

Za pet godina: Dogovorili se kako opet spasiti Imunološki
Za pet godina: Dogovorili se kako opet spasiti Imunološki


I da se vratimo na početak te priču s korona virusom. Pitali smo postoje li šanse da se u Imunološkom pokrene proizvodnja cjepiva protiv korone, jednom kada se otkrije, naš sugovornik kaže: Kada imate tehnologiju proizvodnje i genom virusa, sve se može. Potrebne su pretkliničke te kliničke studije i registracija, koja puno košta, ali kada imate punu proizvodnju i zaokružene poslovne procese, treba godinu i pol dana da taj proces zatvorite – zaključuje naš sugovornik koji ovom zavodu tepa 'uspavana ljepotica''.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a