News

Komentari 1

Indija prodala 1,4 milijuna tona pšenice, bolji izvoz zbog rata

Indija prodala 1,4 milijuna tona pšenice, bolji izvoz zbog rata

U prošlom mjesecu Indija je završila novu žetvu, pa bi njezine isporuke pšenice mogle dodatno porasti u svibnju. Kupci iz Azije i s Bliskog istoka kupuju indijsku pšenicu...

Indija je u travnju izvezla rekordna 1,4 milijuna tona pšenice, izjavila su četiri trgovinska izvora, budući da kupci tragaju za alternativnim izvorima opskrbe nakon blokade izvoza iz crnomorske regije zbog rata u Ukrajini.

U travnju prošle godine Indija, drugi proizvođač pšenice u svijetu, izvezla je samo 242.857 tona te žitarice.

Travanj je prvi mjesec fiskalne godine u Indiji koja je u fiskalnoj godini 2021/2022. izvezla rekordnih sedam milijuna tona žitarica.

Indija je u ovo doba godine jedini veliki dobavljač pšenice, a njezin je izvoz žitarica porastao otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače.

U prošlom mjesecu Indija je završila novu žetvu, pa bi njezine isporuke pšenice mogle dodatno porasti u svibnju, ističu trgovci.

- Isporuke bi u svibnju mogle porasti na 1,5 milijuna tona - špekulira zastupnik globalne trgovačke tvrtke iz New Delhija.

- Ponuda pšenice i dostupnost željezničkih vagona poboljšane su proteklih tjedana i to će omogućiti veće isporuke pšenice u svibnju - objasnio je.

Kupci iz Azije i s Bliskog istoka kupuju indijsku pšenicu jer je jeftinija od drugih alternativa, rekao je.

Indija je izvozila pšenicu u južnu i jugoistočnu Aziju, na Bliski istok, u Europu i sjevernu Afriku.

Zbog smanjene opskrbe iz Ukrajine i Rusije, koje su zajedno činile oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice, prvi je puta indijsku pšenicu kupio i vodeći uvoznik Egipat.

Indija je u travnju izvozila pšenicu i na druga nova tržišta, poput Izraela, Turske, Indonezije, Mozambika i Tanzanije, naveli su trgovci.

Indijsku pšenicu kupio je i Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda kako bi opskrbio Somaliju, Keniju i Džibuti, dodali su.

U travnju indijski trgovci potpisali su ugovore o izvozu pšenice po cijeni između 295 i 340 dolara franko brod, rekao je trgovac sa sjedištem u New Delhiju Rajesh Paharia Jain.

 

 

Najčitaniji članci