Obavijesti

News

Komentari 168

Indijanca vrijeđaju te mu žele srušiti skulpture na Marjanu

Indijanca vrijeđaju te mu žele srušiti skulpture na Marjanu
8

Efra Avila u Hrvatskoj živi više od 20 godina, bavi se izradom didaktičkih igračaka i mozgalica za djecu te je na tu temu održavao i radionice. Živio je i u Zagrebu

VIDEO

Efra Avila (50), Indijanac iz Bolivije s hrvatskim državljanstvom, tijekom 2012. godine besplatno je u Park-šumi Marjan u Splitu napravio tri velike interaktivne skulpture, odnosno mozgalice uz pomoć porušenih stabala i lanaca. 

Skulpture je napravio uz blagoslov tadašnjeg ravnatelja Mate Kosovića, a sada je Upravno vijeće otkrilo kako nikakva dokumentacija o tome ne postoji. Avilu su tako sada poslali da od Grada i drugih nadležnih institucija počne ishoditi dozvole jer je radio na zaštićenom kulturnom dobru. Tijekom novonastale zavrzlame, pale su i teške riječi, kaže nam Avila.

- Tijekom telefonskog razgovora predsjednik Upravnog vijeća iz Park-šume Marjan, Srđan Marinić pokazao je prema meni netrpeljivost jer sam stranog podrijetla. Rekao mi je da ima puno umjetnika koji bi također na Marjanu htjeli postaviti umjetnička djela i oni su Hrvati, a ne kao ja. U dopisu skulpture stavlja pod navodnike, ali to jesu skulpture, a lanci su postavljeni na njih jer su oni zagonetke koje treba riješiti. Tvrdi da se djeca penju na njih i da su opasne. A ja kažem i ranije sam govorio da nisu namijenjene za penjanje i to lijepo piše na ploči. Riječ je o jedinstvenom projektu kojeg sam htio pokloniti Splitu kao zahvalu ovoj zemlji koja mi je puno dala - kazao nam je Avila. 

- Počelo je s tim da skulpture, s obzirom na to da su drvene, treba osvježiti. Krenuli smo tražiti dokumentaciju i tada smo shvatili da ona ne postoji. Ni dozvola, osim autorsko-pravnog ugovora, nema. Osim što su u zaštićenom području, skulpture su i u takozvanom Dječjem gradu i mnogi su se žalili da su lanci na tim trupcima opasni za djecu. Ne daj Bože da se nekom djetetu nešto dogodi. Ja ne želim valorizirati njegov rad niti umjetnost, ali imamo problem - kazao nam je Srđan Marinić demantirajući kako je Avilu vrijeđao na osnovi njegova podrijetla. 

- To je čista laž. Ja sam Avili 15 minuta strpljivo objašnjavao u čemu je problem - kaže Marinić, dok Avila tvrdi da mu je Marinić poklopio slušalicu. 

Efra Avila u Hrvatskoj živi više od 20 godina, bavi se izradom didaktičkih igračaka i mozgalica za djecu te je na tu temu održavao i radionice. Nakon života u Zagrebu gdje je upoznao svoju suprugu s obitelji se preselio u Zvečanje pokraj Omiša. Na ovim divovskim interaktivnim skulpturama radio je uz pomoć brojnih volontera te su čak navedene u turističkom vodiču kao ponos Splita. Avila je, kaže, u njih uložio svojih 15.000 eura kao i mjesece svojeg rada. Što će se s njima dogoditi, hoće li biti posječene, rastavljene ili premještene nitko ne zna reći jer se čekaju odluke nadležnih službi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava