Indijanca vrijeđaju te mu žele srušiti skulpture na Marjanu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 168

Indijanca vrijeđaju te mu žele srušiti skulpture na Marjanu

Indijanca vrijeđaju te mu žele srušiti skulpture na Marjanu
8

Efra Avila u Hrvatskoj živi više od 20 godina, bavi se izradom didaktičkih igračaka i mozgalica za djecu te je na tu temu održavao i radionice. Živio je i u Zagrebu

VIDEO

Efra Avila (50), Indijanac iz Bolivije s hrvatskim državljanstvom, tijekom 2012. godine besplatno je u Park-šumi Marjan u Splitu napravio tri velike interaktivne skulpture, odnosno mozgalice uz pomoć porušenih stabala i lanaca. 

Skulpture je napravio uz blagoslov tadašnjeg ravnatelja Mate Kosovića, a sada je Upravno vijeće otkrilo kako nikakva dokumentacija o tome ne postoji. Avilu su tako sada poslali da od Grada i drugih nadležnih institucija počne ishoditi dozvole jer je radio na zaštićenom kulturnom dobru. Tijekom novonastale zavrzlame, pale su i teške riječi, kaže nam Avila.

- Tijekom telefonskog razgovora predsjednik Upravnog vijeća iz Park-šume Marjan, Srđan Marinić pokazao je prema meni netrpeljivost jer sam stranog podrijetla. Rekao mi je da ima puno umjetnika koji bi također na Marjanu htjeli postaviti umjetnička djela i oni su Hrvati, a ne kao ja. U dopisu skulpture stavlja pod navodnike, ali to jesu skulpture, a lanci su postavljeni na njih jer su oni zagonetke koje treba riješiti. Tvrdi da se djeca penju na njih i da su opasne. A ja kažem i ranije sam govorio da nisu namijenjene za penjanje i to lijepo piše na ploči. Riječ je o jedinstvenom projektu kojeg sam htio pokloniti Splitu kao zahvalu ovoj zemlji koja mi je puno dala - kazao nam je Avila. 

- Počelo je s tim da skulpture, s obzirom na to da su drvene, treba osvježiti. Krenuli smo tražiti dokumentaciju i tada smo shvatili da ona ne postoji. Ni dozvola, osim autorsko-pravnog ugovora, nema. Osim što su u zaštićenom području, skulpture su i u takozvanom Dječjem gradu i mnogi su se žalili da su lanci na tim trupcima opasni za djecu. Ne daj Bože da se nekom djetetu nešto dogodi. Ja ne želim valorizirati njegov rad niti umjetnost, ali imamo problem - kazao nam je Srđan Marinić demantirajući kako je Avilu vrijeđao na osnovi njegova podrijetla. 

- To je čista laž. Ja sam Avili 15 minuta strpljivo objašnjavao u čemu je problem - kaže Marinić, dok Avila tvrdi da mu je Marinić poklopio slušalicu. 

Efra Avila u Hrvatskoj živi više od 20 godina, bavi se izradom didaktičkih igračaka i mozgalica za djecu te je na tu temu održavao i radionice. Nakon života u Zagrebu gdje je upoznao svoju suprugu s obitelji se preselio u Zvečanje pokraj Omiša. Na ovim divovskim interaktivnim skulpturama radio je uz pomoć brojnih volontera te su čak navedene u turističkom vodiču kao ponos Splita. Avila je, kaže, u njih uložio svojih 15.000 eura kao i mjesece svojeg rada. Što će se s njima dogoditi, hoće li biti posječene, rastavljene ili premještene nitko ne zna reći jer se čekaju odluke nadležnih službi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 168

VIDEO

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka
ISPLATA ĆE BITI NA JESEN?

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka

Plus+ Belje, PIK Vinkovce i Vupik od Pavla Vujnovca preuzima Podravka na čelu s Martinom Dalić. Orbanov tajkun ovaj put nije uspio proširiti svoje carstvo
Nisu im ukopali cijevi, a još ih netko i reže i zatvara im ventile: 'Iz pipe curi samo vrela voda!'
APSURD U ZADRU

Nisu im ukopali cijevi, a još ih netko i reže i zatvara im ventile: 'Iz pipe curi samo vrela voda!'

Tijekom radova nisu zakopali cijevi. Voda se u njima grije. Građani su očajni