Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Indijska princeza i špijunka: Mučili su je, ali nije progovorila

Noor Inayat Khan bila potomak indijske kraljevske obitelji i elitna britanska špijunka u Drugom svjetskom ratu. Nacisti su u njezin dosje nakon što su je uhitili zapisali 'ekstremno opasna zarobljenica'

Foto: screenshot/Youtube

Indijska princeza, kako je nazivaju, žrtvovala je svoj život za Veliku Britaniju kao tajni agent tijekom Drugog svjetskog rata. Lijepa i neustrašiva Noor Inayat Khan bila je jedna od elitnih ženskih špijuna britanskog premijera Winstona Churchilla. Rođena u Rusiji na današnji dan 1914. godine, odrasla je u Francuskoj gdje je na Sorbonnei studirala dječju psihologiju te glazbu na pariškom Konzervatoriju. Prije izbijanja rata bavila se pisanjem poezije i knjiga za djecu a kad je izbio rat  zajedno s bratom pridružila se saveznicima u borbi protiv nacista.

Foto: wikipedia

Govorili su da je prenježna..

Iako je živjela u Francuskoj, imala je i britansku putovnicu. Uspjela je pobjeći pred njemačkom invazijom i odmah se pridružila britanskim Ženskom pomoćnom ratnom zrakoplovstvu (WAAF). Tamo je prošla obuku operaterke. Britanska tajna služba SOE-a ubrzo se angažirala kao samostalnu agenticu i poslala ju u Francusku 1943. gdje je prenosila informacije pomoću Morseovog koda. Iako su njezini nadređeni u prvo vrijeme mislili da je ona prenježna i prekrhka za špijunski posao nakon što su joj uhitili kolege ostala je jedina operaterka u okupiranom Parizu te je prenosi tajne poruke Londonu. Sa nevjerojatnom hrabrošću, Noor je uspijevala dugo vremena izbjegavati Gestapo no tada je postala žrtva izdaje. 

Njemačka obavještajna agencija uhitila ju je, a njen otpor je bio toliko žestok da su je klasificirali kao 'ekstremno opasnu zarobljenicu'. Nakon što je zarobljena, strašno su je mučili, većinu vremena u zatvoru u kojem je bila 10 mjeseci provela je u okovima no nije progovorila.  Čak je uspjela poslati  poruku o svom kompromitiranom položaju, ali je SOE to ignorirala. 

Skončala u logoru Dachau

Međutim, napravila je strašnu pogrešku. Poruke koje je prenosila Saveznicima uredno je kopirala u bilježnicu. Nacisti su iskoristili te informacije  za slanje falsificiranih poruka britanskim špijunima kako bi ih namamili u Francusku i uhitili ih.
Poslije su Noor prebacili u koncentracijski logor Dachau i tamo su je u rujnu 1944. zajedno sa još tri SOE agentice pogubili. Navodno su njene posljednje riječi prije nego je ubijena bile “Sloboda“.

Posthumno joj je dodijeljeno Georgeovo odlikovanje, francuski Ratni križ sa zlatnom zvijezdom te je postala članicom Reda Britanskog Imperija. Prije pet godina u Londonu je postavljena njezina brončana bista.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message