Obavijesti

News

Komentari 69

Indijski mediji tvrde: ISIL-ovci u Sarajevu imaju svoju ćeliju

Indijski mediji tvrde: ISIL-ovci u Sarajevu imaju svoju ćeliju
1

Pozivajući se i na potvrde vlasti BiH, list New Indian Expres je objavio priču o zamršenoj mreži kojom novac, prikupljan širom svijeta, preko BiH dolazi na područja pod kontrolom ISIL-a

VIDEO

Islamska država u Sarajevu ima ćeliju koja regrutira dobrovoljce i šalje ih u Siriju i Irak, ali i financira aktivnosti ove organizacije, piše New Indian Expres. Pozivajući se i na potvrde vlasti BiH, list je objavio priču o zamršenoj mreži kojom novac, prikupljan širom svijeta, preko BiH dolazi na područja pod kontrolom ISIL-a. Prema istom izvoru, samo posredstvom jedne osobe i njegovih pomagača u džepove vođa terorista slilo se nešto više od šest milijuna KM. 

Dvojica Rusa zarobljenih u Siriji pojavila se na snimci ISIL-a   

Dvojicu muškaraca koji su zarobljeni u Siriji i pojavljuju se na videosnimci skupine Islamske države (IS) koja ih predstavlja kao ruske vojnike, prepoznale su u srijedu njihove paravojne organizacije.

"Teroristička skupina IS objavila je videosnimku na kojoj su dvojica zarobljenih ruskih građana. Jedan od njih je naš kolega (...) Grigorij Curkanu", ističe u priopćenju udruga bivših ruskih ratnih veterana Boevoje Bratstvo.

"Nadamo se da su on i njegov kolega živi", dodaje se u priopćenju te udruge koju vodi bivši general Boris Gromov, koji se istaknuo u sovjetskom ratu u Afganistanu (1979.-1989.).

U tom videu koji je objavila propagandna agencija Amaq i na koji se u utorak pozvao američki centar za praćenje džihadističkih mrežnih stranica SITE, IS ovu dvojicu predstavlja kao "ruske vojnike" zarobljene nedavno u pokrajini Deir Ezzoru, na istoku Sirije.

Rusko ministarstvo obrane je ipak demantiralo informaciju o zarobljavanju ruskih vojnika na sirijskom teritoriju.

Drugi muškarac na snimci je "naš Kozak Roman Zabolotnji", rekla je u srijedu za AFP Ljubov Bondar, glasnogovornica Paravojne organizacije ruskih Kozaka sa sjedištem u Rostovu na Donu.

"Ne znamo kako se našao u Siriji", dodala je Bondar.

Rezultat nekoliko istraga objavljenih na informativnoj mrežnoj stranici Fontanka.ru, pokazuje da je u Siriju otišao velik broj ruskih plaćenika, uglavnom ratnih veterana, napose preko privatne vojne tvrtke poznate kao "Vagnerova skupina".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zatražio je pak "pouzdanije dokaze" koji bi potvrdili da su osobe na snimci ruski državljani. "Nadležne ruske službe će iskoristiti sve mogućnosti ne bi li utvrdile njihovo državljanstvo", rekao je novinarima.

Rusija vojno intervenira u Siriji od rujna 2015. na strani snaga Bašara al Asada, protiv džihadističke skupine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca