News

Komentari 0

Inflacija je u fokusu, europski ulagači su oprezni na tržištima

Inflacija je u fokusu, europski ulagači su oprezni na tržištima

Jučer su burzovni indeksi na Wall Streetu pali drugi dan zaredom, nakon vijesti da su potrošačke cijene u SAD-u u listopadu porasle 0,9 posto na mjesečnoj razini, a 6,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati, nakon izvješća o rastu inflacije u SAD-u, što bi moglo navesti američki Fed na zaoštravanje monetarne politike.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,17 posto, na 7.352 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 16.073 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.057 bodova.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

FILE PHOTO: Investors speak in front of a screen displaying stock information at the Abu Dhabi Securities Exchange

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,6 i 1 posto. U Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 1 i 1,3 posto.

Rast kineskih tržišta zahvaljuje se vijesti da je nekretninska kompanija Evergrande, koje je pod teretom golemih dugova i slabosti prodaje, isplatila dospjele kamate na obveznice, što je podržalo cjelokupni nekretninski sektor.

No, na ostalim azijskim tržištima cijene su dionica pale jer ulagače zabrinjava jačanje inflacijskih pritisaka, što bi moglo natjerati najveće središnje banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Jučer su burzovni indeksi na Wall Streetu pali drugi dan zaredom, nakon vijesti da su potrošačke cijene u SAD-u u listopadu porasle 0,9 posto na mjesečnoj razini, a 6,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 1990. godine.

To je peti mjesec zaredom kako se inflacija kreće iznad 5 posto, znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati dulje nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

„Priča o inflaciji je doista pokretač tržišta. Utječe na Fedovu politiku, fiskalnu politiku, to je pokretač kamatnih stopa. Trenutno je teško je pričati o bilo čemu drugom, osim o inflaciji”, kaže Ross Mayfield, analitičar u tvrtki Baird.

FILE PHOTO: A man shelters under an umbrella as he walks past the London Stock Exchange

Premda Fed tvrdi da je rast inflacije privremen i da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata, podaci o inflaciji mogli bi utjecati na očekivanja u vezi povećanja kamata.

Većina analitičara smatra da će Fed iduće godine povećati ključne kamatne stope u dva navrata, i to u drugoj polovici godine.

No, ostane li inflacija na povišenim razinama, Fed bi mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

 

 

Najčitaniji članci