Obavijesti

News

Komentari 161

Inflacija nastavila ubrzavati: Sad je veća od dvanaest posto!

Inflacija nastavila ubrzavati: Sad je veća od dvanaest posto!

Ovo je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane

VIDEO

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u lipnju 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u odnosu na svibanj porasle 1,1 posto, dok su u odnosu na lipanj prošle godine skočile 12,1 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u petak.

Statistički ured: Inflacija je u Njemačkoj popustila u lipnju
Statistički ured: Inflacija je u Njemačkoj popustila u lipnju

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u skupini prijevoz, za 20,3 posto, te hrane i bezalkoholna pića, za 16,9 posto.

Raiffeisen banka komentirala je porast cijena, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena nastavila se ubrzavati i tijekom lipnja te je, nakon što je u svibnju poprimila dvoznamenkaste vrijednosti, u lipnju godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena dosegnula povijesno visokih 12,1%, stoji u današnjem priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na svibanj potrošačke cijene su u prosjeku više za 1,1%. Prosječni rast potrošačkih cijena, tako je, u prvoj polovici ove 2022. iznosio 8,6%.

Vujčić: Inflacija je nepredvidiva, i u 2022. očekujemo rast BDP-a
Vujčić: Inflacija je nepredvidiva, i u 2022. očekujemo rast BDP-a

Iako rast i dalje predvode energija i hrana primjetno je jačanje doprinosa ostalih sastavnica košarice potrošačkih dobara pa se temeljna stopa inflacije (koja isključuje cijene hrane i energije) u lipnju popela na 7,1% godišnje.

Uz to od travnja ove godine primjećuje se odmak godišnje stope rasta potrošačkih cijena u Hrvatskoj od one u euro području nakon gotov cijelog desetljeća izrazito visoke usklađenosti. Divergenciju i širenje spreada moguće je objasniti i u većem udjelu hrane i bezalkoholnih pića u potrošačkoj košarici koji u Hrvatskoj čini više od četvrtine (25,9%) dok je njihov udio u euro području 16,6%. A upravo hrana predvodi i uzrokuje ubrzanje inflatornih pritisaka.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u prvoj polovici godine u prosjeku su bile više za 12,5%. Osim u kategoriji Transporta, rast cijena energije vidljiv je u kategorijama stanovanja, vode i električne energije koja je u prvih šest mjeseci doprinijela s 1,1 pb ili 12,2% ukupnoj inflaciji. Međutim, treba biti svjestan da je Vlada svojim intervencijama spriječila i snažniji rast ne samo naftnih derivata već i troškova stanovanja (plin i električna energija). I dok energija i hrane zrcale kretanja na svjetskim robnim tržištima, rast ostalih sastavnica posljedica je rastućih troškova i prelijevanja snažnog rasta cijena pri proizvođačima na krajnje potrošača. Nadalje, jača pritisak i na rast cijena u sektoru usluga koje se suočava sa poraslom potražnjom nakon oporavaka od krize izazvane pandemijom COVID-19, ali i činjenicom da pojačana turistička potrošnja stvara pritiske na strani potražnje.

Očekujemo kako će povišene, pa čak i snažnije dvoznamenkaste stope rasta, ostat prisutne i u sljedećem tromjesečju dok bi se tek određeno smirivanje moglo zabilježiti tek s približavanjem kraja godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti. Naime ne očekujemo pad cijena energije i hrane već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će prema našoj procjeni 2022. godine Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije rast u svojoj novijoj povijesti - navode iz Raiffeisen banke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.