Obavijesti

News

Komentari 22

Inspekcija kafiću u Jasenicama odavno naredila rušenje. Još je tu, ima odobrenje do 2024.

Inspekcija kafiću u Jasenicama odavno naredila rušenje. Još je tu, ima odobrenje do 2024.
3

Iako je građevinska inspekcija utvrdila da je kafić u Jasenicama bespravno sagrađen, još uvijek nije uklonjen. Koncesijsko odobrenje mu traje do 2024. godine

VIDEO

Nezakonito izgrađeni kafić u Maslenici već mjesecima odolijeva rušenju. Štoviše, koncesijsko odobrenje mu traje do 2024. godine.

Mještani nas već dulje vrijeme upozoravaju na kafić Juksi koji već godinama posluje na plaži u Maslenici, a u kojem je svojevremeno radio načelnikov sin. Inspekcija je odavno utvrdila da je objekt bespravno sagrađen i naredila je rušenje, ali kafić i terasa su i dalje tamo. Štoviše, inspekcija je sad prisiljena izricati novčane kazne kako bi se Juksija prisililo na rušenje, ali čini se kako još nema pomaka.

Bespravno izgrađeno

O čemu se radi? Obrtu Juksi, kako su nam odgovorili iz općine Jasenice, koju vodi HDZ-ovac Martin Baričević, izdano je koncesijsko odobrenje još 2014. godine za obavljanje posla na pomorskom dobru, a zatim je ono produljeno u 2019. na dodatnih pet godina. Dopušteno im je postavljanje kioska ili montažnog objekta s pripadajućom terasom, a općina je dala i suglasnost za priključke za struju i vodu.

Međutim, građevinska inspekcija obavila je nadzor i utvrdili su nepravilnosti te je doneseno rješenje kojim se naređuje uklanjanje bespravno izgrađenih građevina. Juraj Koić, vlasnik obrta Juksi, pokrenuo je spor na Upravnom sudu u Splitu, koji je još u rujnu prošle godine odbio njegov zahtjev za poništavanjem rješenja o uklanjanju. Ovo su nam iz Državnog inspektorata odgovorili još u listopadu 2020. godine. Juksi je i danas tamo.

U ponovljenom upitu prije nekoliko dana potvrdili su nam da su obavili nadzor i utvrdili da izvršenik nije u zadanom roku uklonio nezakonito izgrađene građevine i, kako kažu, stečeni su uvjeti za izricanje prve novčane kazne kojom će ga se prisiliti na uklanjanje. Postoje, naime, tri novčane kazne.

- Prisilno uklanjanje se ne može pokrenuti sve dok se ne okonča postupak prisiljavanja novčanim kaznama. To konkretno znači da se prije prisilnog izvršenja moraju izreći sve tri novčane kazne - rekli su nam iz Inspektorata. 

Sin moćnog HDZ-ovca završio privatni faks na račun građana
Sin moćnog HDZ-ovca završio privatni faks na račun građana

Javili smo se općini i pitali ih zbog čega kafić još nije uklonjen te može li općina narediti rušenje. Iz Jasenica nam odgovaraju kako općina nije dobila nikakvo rješenje o uklanjanju od građevinske inspekcije te nas upućuju na nadležne institucije i osobe koje su dobile rješenje. Poslali smo, naravno, upit Državnom inspektoratu i zatražili pojašnjenje može li općina narediti rušenje objekta kojemu je dala koncesijsko odobrenje te snosi li dio odgovornosti za uklanjanje bespravno sagrađenog objekta. Do zaključenja ovoga članka nam nije stigao odgovor na ova pitanja.

Dobar posao: Otac zaposlenika općine trampio svoje puteljke za općinsko zemljište kraj mora
Dobar posao: Otac zaposlenika općine trampio svoje puteljke za općinsko zemljište kraj mora

Čuli smo se i s gospodinom Koićem, vlasnikom Juksija, koji kaže da je sve još u postupku jer je slučaj otišao na višu pravnu instancu. Dodaje da je sve radio po zakonu, sa svim dozvolama, a ako se utvrdi da mora rušiti, rušit će. Negira ikakvu povezanost s načelnikom Baričevićem, ali potvrdio nam je da je načelnikov sin godinama radio kod njega, u Juksiju.

Afera janjetina: Jela se pečena, ali i lešo. 'Izija je cijelo stado'
Afera janjetina: Jela se pečena, ali i lešo. 'Izija je cijelo stado'

Načelnika Martina Baričevića se možda sjećate iz nekih naših priča, recimo, iz one kako se njegov sin godinama školovao u privatnoj školi, a sve su plaćali porezni obveznici. Nakon objave je vratio novac. Ili one prilike kad je otac zaposlenika općine, koji se također preziva Baričević, trampio svoje puteljke za vrijedno općinsko zemljište kraj mora. Ili možda onog puta kad je općina pored zgrade općine naumila izgraditi spomenik "hrvatskoj pobjedi, slobodi i povijesti". 

Istog tog dana kad je donesena odluka o gradnji spomenika, izvan snage je stavljena i odluka o mjerama poticanja demografskog oporavka. Vječna asocijacija na HDZ-ovog načelnika je i ona sudska trakavica o janjetini. Lokalni ugostitelj optužio je Baričevića i općinske pajdaše da su mu pojeli hrpu pečene janjetine, tuke, piletine i ostalih delicija i za sobom ostavili dug od oko 150 tisuća kuna. Uvrijeđeni Baričević je tužio gostioničara da se opere od novinskih naslova u kojima se tvrdilo da je izjeo stado janjaca i dobio je tužbu. Ali na kraju je Ustavni sud sve srušio i oslobodio ugostitelja od klevete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke