Obavijesti

News

Komentari 0

Inspekcija: 'Nismo pronašli pesticide u eko proizvodima'

Inspekcija: 'Nismo pronašli pesticide u eko proizvodima'
4

TRAŽILO MINISTARSTVO: Bioinsekt iz Osijeka u svibnju i listopadu kontrolirao je osam uzoraka tvrtke Eko Sever. Uzet je uzorak jabuka i predan na analizu

VIDEO

Poljoprivredna inspekcija resornog ministarstva provela je nadzor na prodajnom mjestu jednog od vodećih proizvođača ekološke hrane - Eko Sever. Uzet je uzorak jabuka i predan na analizu ovlaštenom laboratoriju.

- Nakon dobivenih rezultata i analitičkog izvješća poduzet će se daljnje mjere sukladno nadležnosti - odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nisu precizirali kada bi analiza mogla biti gotova. Poljoprivredna inspekcija izašla je na teren nakon što je magazin Telegram objavio da jabuke Eko Sever nisu ekološke, odnosno da u njima ima pesticida, što je, kažu, utvrđeno analizom. Ministarstvo je odmah tražilo i očitovanje Bioinspekta iz Osijeka koji je ovlašten i provodi stručne kontrole Eko Severa. Resornom ministarstvu dostavili su dokumentaciju iz koje je vidljivo da su kontrolom pet uzoraka u srpnju 2015. utvrdili da na proizvodnoj parceli, u skladištu i na prodajnom mjestu nema ostataka pesticida, što potvrđuje da su proizvodi ekološki. 

U Bioinsektu potvrdili su nam da su dan nakon objave članka 5. listopada proveli još jednu analizu, i to na tri uzorka, koja je potvrdila rezultate ranije provedene analize. 

Na Faceboku iz Eko Severa poručuju da je njihovo povrće i voće ekološko, što su, navode, potvrdile brojne inspekcije u Hrvatskoj, ali i u Austriji te Njemačkoj s kojima posluju i u koje izvoze.

Naknadno je Telegram objavio i da Eko Sever u tajnim noćnim transportima kupuje hranu s veletržnice uz tvrdnju da proizvođač namirnice nakon kupnje pohranjuje u svoja skladišta. U Eko Severu tvrde da nikad nisu i neće nabavljati, distribuirati ili prodavati voće i povrće sa zelene tržnice. Navode da kamion koji je snimljen ne pripada njima nego njihovu kupcu što, ističu, mogu i dokazati. Riječ je o kupcu kojem prodaju višak robe kad je imaju kako je ne bi bacali. Uvjeravaju da ne varaju svoje kupce.

Davor Puklavec/PIXSELL

'Naše povrće i voće je ekološko'

Iz EKo severa poručuju da njihove riječi potvrđuju brojne inspekcije u Hrvatskoj, ali i u Austriji te Njemačkoj u koje izvoze svoje proizvode.

Zadovoljštinu će tražiti na sudu

Ivka i Mario Sever proizvodnjom ekoloških proizvoda bave s od listopada 2002. Mario Sever tvrdi da svi potrošači mogu biti sigurni u kvalitetu onoga što proizvode i prodaju na svom gospodarstvu. Zadovoljštinu zbog svih neistina koje su iznesene u javnosti potražit će na sudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović: 'Prvo zasjedanje Sabora je u četvrtak 16. svibnja'
IZBORI 2024.

Milanović: 'Prvo zasjedanje Sabora je u četvrtak 16. svibnja'

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara
Prijateljica ubijene Kristine: 'Trebaju nam žene kao što si ti, Kiki. Nedostajat ćeš nam...'
UBOJICA U PRITVORU

Prijateljica ubijene Kristine: 'Trebaju nam žene kao što si ti, Kiki. Nedostajat ćeš nam...'

Leopolda B. (48), kojega sumnjiče za femicid, odnosno rodno motivirano ubojstvo grafičke dizajnerice Kristine K. (48), odveli su na mjesec dana u Remetinec. Brani se šutnjom...