News

Komentari 39

Inspekcija tvrdi: U Domu u Mošćenici nema nepravilnosti

Inspekcija tvrdi: U Domu u Mošćenici nema nepravilnosti

Inspektori su razgovarali sa sedam od devet korisnika Doma jer je jedan korisnik u izolaciji, a drugi na hospitalizaciji. Razgovori sa štićenicima obavljeni su bez prisutnosti vlasnika Doma

Zbog uznemirujućih fotografija i optužbi bivše djelatnice Doma za starije u Mošćenici o postupcima njegove vlasnice prema štićenicima, koje je objavio i 24sata, inspekcija Ministarstva rada provela je u četvrtak izvanredni nadzor i nije pronašla nepravilosti. 

Međutim, inspekcija je najavila svoj dolazak u nadzor dva dana ranije, a ta je praksa uvedena radi epidemije korona virusa.

Vlasnica doma Diana Pavičić je slučaj prijavila policiji

U četvrtak je u Domu za starije "Exclusive" u Mošćenici kraj Petrinje bila inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koja je provela izvanredni nazor, a vlasnica tog doma slučaj je prijavila policiji, koja je najavila kriminalističko istraživanje. Optužbe, koje su najprije objavljene na Facebook stranici bivše djelatnice, bile su vrlo teške: da se štićenici vežu, žive u neljudskim uvjetima, drogiraju tabletama i sl.

Vlasnica Diana Pavičić u izjavi za Hinu je ocijenila kako je riječ o insceniranom napadu triju bivših njegovateljica na nju, iako joj, kako kaže, motivi još nisu potpuno jasni. Pretpostavlja, kako je dodala, da bivše radnice žele da se zatvori djelatnost.

Kako je istaknula, inspekcija nije pronašla nikakve nepravilnosti.

Inspektori su razgovarali sa sedam od devet korisnika Doma jer je jedan korisnik u izolaciji, a drugi na hospitalizaciji. Razgovor je obavljen bez moje prisutnosti, kao i prisutnosti moga supruga i jedne zaposlenice", rekla je .

Dodala je da je u zapisniku istaknuto kako su se svi korisnici pozitivno izjasnili o stanju u Domu, o uvjetima života, o odnosu osoblja prema njima, o njezi i brizi te o higijeni i prehrani.

"Niti nama se nikada nisu žalili, štoviše, i nama i obitelji su govorili o dobrim uvjetima života u Domu. Ipak, neki od njih su inspektorima spomenuli i probleme s njegovateljicom V. S., koja je jedno kratko vrijeme radila u Domu. Uvjerena sam da je upravo ona u vrijeme noćnog dežurstva vezala, inscenirala cijelu sliku i fotografirala jednu korisnicu te objavila fotografiju", rekla je i najavila da slijede tužbe "kako bi se utvrdila istina i kaznili krivci za teške optužbe".

Kako bi potkrijepila svoju izjavu, vlasnica Pavičić je mailom poslala i zapisnik s današnjega izvanrednog inspekcijskog nadzora. U zapisniku se među ostalim navodi i da je za vrijeme provođenja inspekcijskog nadzora u dom došao i kriminalistički službenik iz  policijske postaje Petrinje koji je po završetku nadzora dobio presliku zapisnika.

Najčitaniji članci