Obavijesti

News

Komentari 172

Interijeri ovako izgledaju kada ih uređuje dizajner karizmatik

Interijeri ovako izgledaju kada ih uređuje dizajner karizmatik
12

Zlatko Sudac deset godina uređuje vile i poslovne prostore, a njegovi sljedbenici su se autobusima dolazili diviti njegovu radu. Svoj kreativi rad u interijerima ne naplaćuje

VIDEO

Zbog velečasnog Zlatka Suca nekoliko tisuća vjernika dolazi na Krk kako bi slušali njegove seminare duhovne obnove, a najpoznatijeg hrvatskog karizmatika i stigmatika neprestano zovu da im uredi interijere jer on to, kako tvrdi, radi besplatno.

Uređenjem stambenih i poslovnih prostora Sudac se bavi već desetak godina, a koliko je uspješan svjedoči i vlasnik velikogoričkog hotela Pleso. Salu za goste vjernici su dolazili gledati autobusima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:17


- O tom čovjeku mogu govoriti samo pozitivno. Znamo se osam godina, a upoznali smo se na njegovu seminaru. Interijere uređuje u slobodno vrijeme i ne kapitalizira to, barem ne za prijatelje. Želio bih mu se zahvaliti na vremenu provedenom s njim te svemu što je učinio za mene i moju obitelj - rekao nam je Tomislav Kolarec, vlasnik hotela Pleso.
U hotelu se nalazi “Dvorana vitraja”, koju je osmislio karizmatik.


Originalnost karizmatikovih vitraja je u kombiniranim tehnikama koje je koristio, a koje se prvi put mogu vidjeti na njegovu radu u velikogoričkom hotelu. Sučeve radove autobusima su dolazili vidjeti vjernici iz svih dijelova Hrvatske, ali su to, kako kažu, u suglasnosti s velečasnim prestali prakticirati jer je bila prevelika navala.


- Svaki prostor ima ‘dušu’ i odiše onim duhovnim ozračjem koje ljudi unesu u njega - smatra velečasni Sudac, koji osmišljava i unikatni dizajnerski namještaj. Umjetničku stranu otkrio je u duhovnom centru Betaniji na Lošinju gdje je uredio prostor slikama, staklenim oslikanim stijenama i vitrajima, a uredio je i kapele. Velečasni u svojim radovima koristi mramor, lakirani bambus, vakuumirano staklo i ogledala, broncu, zlato i kristale Swarovski. U zadnjih nekoliko godina velečasni Sudac radi na studijama potpuno novog koncepta uređenja prostora koje bi se koristile i u duhovnom centru “Milosrdnog Isusa”, za koji je napravio elaborat i arhitektonski ga osmislio.


- Želja mi je u svakodnevni prostor, od obiteljskog stola do bračne ložnice, današnjem tehniziranom, raščovječenom i racionalističkom čovjeku unijeti ozračje intuitivnog, suptilnog, duhovnog i, nadasve, sakralnog - kaže velečasni Sudac.

Odmah se osjeti mir u prostoru


Dodao je da je život svet i življenjem u nekom prostoru ga posvećujemo. Osim hotela, Sudac je uredio i zagrebački frizerski salon Zanetti, a radio je i obiteljske vile, stambene te poslovne prostore. Sudac je pitao vlasnika frizerskog salona Ivicu Zanettija može li mu pomoći u preuređivanju prostora.


- Naravno da sam pristao. Imao je samo jedan uvjet, a to je da ima posve slobodne ruke. Kad smo ispraznili prostor, nestao sam na jedan dan i velečasni Sudac je oslikao stropove - rekao je Zanneti. Kaže kako su njegovi klijenti u tom prostoru odmah osjetili nešto smirujuće.


- Osjeća se poseban mir, najviše u prostoriji sa zvijezdom - rekao je Zanneti. Sudac je surađivao i s dizajnericom Matijom Vuicom, koju je savjetovao u dizajniranju haljina, a pomagao joj je i napraviti omot njezina glazbenog albuma. Poklonio joj je cipele, koje je ukrasio dragim kamenjem. Upoznali su se prije deset godina i bliski su prijatelji.


- Sa Zlatkom često razgovaram. Upoznali smo se na njegovim seminarima. On tamo stalno pjeva i mogu reći da zvuči kao slavuj - rekla je Vuica.


Kako kaže Ante Vukić, bliski suradnik velečasnog Suca, njegov primarni rad kao svećeniku je duhovnost i molitva, a kad ima vremena, da si oduška u čitanju knjiga i slikanju. Sudac potpisuje oko 280 ulja na platnu, 13 grafika, šest pastela i dva mozaika. Slikarstvo ga zanima od djetinjstva.

Struka bez komentara


Prije 16 godina bio je u Rimu gdje je pohađao umjetničku školu za mozaike pod vodstvom profesora Marka Rupnika. S njim je radio na mozaiku u tamošnjoj župnoj crkvi svetoga Huga. Sudac je tako izradio i brončani kip Kraljice Hrvata – Pieta za crkvu svete Mati Slobode u Zagrebu i poklonio im ga. Arhitekt kninske crkve Gospe velikog hrvatskog Krsnog zavjeta Ante Vrban nije upoznat sa Sučevim afinitetima prema uređenju interijera i njegovi radovi ga ne zanimaju. Sučeve radove nisu htjeli komentirati ni u Hrvatskoj komori arhitekata. Karizmatik nije bio voljan razgovarati o svojoj umjetničkoj crti. Kako kažu njegovi suradnici, posvetio se molitvi i držanju duhovnih obnova. Arhitekt Ivan Vučković kaže da Sudac ne poznaje “strah od novoga“ te se ne ustručava kombinirati još neistraženo.


- Zahtjevnost i složenost prostora ne ometaju stvaralački impuls, bez obzira na to bio to sakralni, poslovni, stambeni ili javni prostor različitih namjena. Ne prihvaća površnost i hladnoću današnjega globalnog trenda oblikovanja životnoga prostora bez ljudskosti. Svaki prostor upija i odiše duh korisnika. Isto tako, svaki prostor nosi u sebi duh svoga oblikovatelja - smatra arhitekt Ivan Vučković, koji je viđenje Sučevih radova napisao na karizmatikovoj internetskoj stranici.


Duhovne poruke u prostorima

Vlasnik velikogoričkog hotela Tomislav Kolarec zahvalan je velečasnom koji je uredio ‘Dvoranu vitraja’, koja je postala okupljalište vjernika. Sudac pazi na svaki detalj, a uređuje i prozore, koje sam oslikava.

Velečasni pazi na svaki detalj, a oslikava i vrata

Sudac je uređivao urbane vile, u kojima je oslikavao zidove i namještaj. Nakon što je uredio zagrebački frizerski salon, klijenti koji su u njega dolazili osjetili bi smirenost i unutarnji mir. U vilama je posebnu pažnju pridavao staklenim vratima. Uz duhovne obnove velečasnom je najveća strast slikanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"