Obavijesti

News

Komentari 106

Internat Opusa Dei: Luksuz u kojem nema djevojaka i tuluma

Internat Opusa Dei: Luksuz u kojem nema djevojaka i tuluma
19

Svaki student ima svoju sobu. Žena nema, kao ni izlazaka. Vrata centra se zaključavaju oko ponoći i nitko ne može ući. Ako provedu noć vani, stanari moraju opravdati gdje su bili

VIDEO

Prije pet godina svoja vrata otvorio je luksuzni studentski dom na križanju Vukovarske i Držićeve u Zagrebu, u kojem se ne čeka u redu u menzi i ne mora se brinuti gdje će oprati i izglačati odjeću. Stanari ne dijele kupaonicu, a mogu se mirno naspavati jer nemaju cimera koji hrče ili tulumari. Trebaju samo uredno studirati.

Ni ne znajući da je upravo to dom mnogi su prolazili kraj atraktivne moderne građevine misleći da je riječ o još jednoj zgradi za nekog od novopečenih tajkuna. No stvarnost je drugačija.

POGLEDAJTE GALERIJU:

16
| Foto: Slavko Midzor/PIXSELL - ILUSTRACIJA

To je dom koji svojim stanarima nudi tri obroka na dan, čišćenje i održavanje soba te   uslugu pranja i glačanja za 3000 kuna na mjesec. Zvuči gotovo bajkovito... no investiciju vrijednu 2,5 milijuna eura financirala je Zaklada dostojanstvo i nada povezana s kontroverznom kršćanskom organizacijom Opus Dei. Iako se o njima priča i piše kao o zatvorenom radikalnom katoličkom društvu, nas su bez problema pustili u nove prostorije. 

U domu trenutačno živi sedam studenata, od 12 koliko je predviđeno. Voditelj centra je naš istaknuti fizičar, dr. sc. Vuko Brigljević, bivši član elitnog tima znanstvenika koji su u CERN-u radili na pronalasku Higgsova bozona. U Hrvatsku se vratio da bi, kako je sam više puta govorio za medije, surađivao na početku rada organizacije Opus Dei u Hrvatskoj. I sam je njihov član te se zavjetovao na celibat.

Na vratima središta dočekao nas je glasnogovornik Zaklade Hrvoje Župarić. Zgrada sa 1360 četvornih metara ima šest etaža, od kojih su dvije podzemne te će biti dom za 16 stanara.

- Predviđen je smještaja za 12 studenata i četiri suradnika zaposlena u centru - objasnio je Župarić. 

U objektu je privremeno i troje svećenika organizacije Opus Dei iz Portugala, Španjolske i Katalonije, ali će ostati samo jedan.

Njegovo ime je Julio Guijarro-Garcia i on je kapelan kulturnog centra. Žena u centru nema, osim čistačica. Dom je, tvrdi on, otvoren za sve studente zagrebačkih sveučilišta,bez obzira na vrstu studija, dob ili vjeru. Predviđen je isključivo 
za mladiće i to zato što u Zagrebu, kaže Župarić, već postoji sličan dom za djevojke. 

U prizemlju zgrade je kapelica. Na prvom su katu mala učionica sa školskim klupama,knjižnica te zajednički dnevni boravak. Iz dnevnog se boravka izlazi na veliku terasu.Tamo se može pušiti. Na drugom i na trećem katu studentske su sobe. 
Male su, ali funkcionalne.

Dnevni je red strog: studenti do 9 sati stanari moraju napustiti spavaonice. Doručak je oko 8.30, ručak u 13.30 sati, a večera u 20.30 sati.

- Pravilo je da se kaže hoće li biti na obroku ili ne kako ne bi bez razloga bacali hranu. Najvažnija nam je večera i ona je, na neki način, obvezna jer ovdje njegujemo obiteljsku atmosferu - kaže Župarić. 

Vrata se centra zaključavaju oko ponoći. Tko se do tad ne vrati, ne može ući, ali studenti mogu javiti ako znaju da će kasniti.
Ako provedu noć vani moraju opravdati gdje su bili. No nitko se ne žali na režim. 

Na dvije podzemne etaže uredili su veliku multifunkcionalnu dvoranu, najveću u objektu. Tamo je stol za stolni tenis i košarkaški koš. Postoji i soba za maketarstvo i računarstvo. 

- Te prostorije zamišljene su za boravak i aktivnosti srednjoškolaca i osnovnoškolaca te im organiziramo razne aktivnosti - objasnio je Župarić. Kroz dom preko dana prođe veći broj studenata jer su im otvorena vrata njihove učionice, čitaonice i knjižnice, a ukoliko to žele, mogu se pribilježiti i za ručak. Studentima organiziraju predavanja iz različitih sfera života koja im drže profesionalci u svojim područjima. 

- Dom je ostvario svrhu da postane akademsko žarište zagrebačkog Sveučilišta - zadovoljan je Župarić. 

Opus Dei je organizacija koju je 1928. osnovao španjolski svećenik Josemaria Escriva, kojega je papa Ivan Pavao II. 2002. proglasio svetim. Jedan je od najkontroverznijih  crkvenih redova, a na loš je glas došao nakon romana Dana Browna “DaVincijev kod” u kojemu su pripadnici Opusa Dei prikazani kao plaćenici i nasilnici. Kontroverze o Opusu Dei temeljile su se i na tajnosti njihova djelovanja, metodama pri novačenju članova, mortifikaciji ili samoozljeđivanju te elitizmu.

Članovi se nastoje odricati malih stvari tijekom dana kako bi se žrtvovali kroz svakodnevne aktivnosti. Primjerice, povremeno spavaju na podu ili bez jastuka, poste ili šute tijekom određenog dijela dana.Neki prakticiraju i tradicionalne oblike žrtve 
poput nošenja lanca sa šiljcima na natkoljenici. Lanac ne probija kožu nego izaziva nelagodu.

Opus Dei je specifične strukture te većinu njegovih članova čine laici. Većina je članova oženjena i izvan Opusa vode normalan život i imaju uspješnu karijeru. Dio članova čine muškarci i žene koji su se zavjetovali na celibat. U Hrvatskoj djeluju od 2003. te imaju stotinjak članova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece