Obavijesti

News

Komentari 206

Ipak će Ivan Sinčić na plaću od 8757 € u Europski parlament

Ipak će Ivan Sinčić na plaću od 8757 € u Europski parlament
1

Sinčić je prije sedam dana objavio da je prvi na listi, Tihomir Lukanić, njegov izbor za zastupnika, ali sada nam je Ivan Pernar potvrdio da će u Bruxelles i Strasbourg ipak ići predsjednik Živoga zida...

- Je, Vili će ići - odgovorio nam je kratko zastupnik Živog zida Ivan Pernar na pitanje je li stranka odlučila tko će ići u Europski parlament kao zastupnik njihove stranke. Sinčić nam nije želio potvrditi tu informaciju s obzirom da će danas popodne imati i konferenciju za medije na tu temu .

Tako će ipak predsjednik Živog zida ići na plaću od 8757 eura bruto  u Europski parlament, a nakon plaćanja poreza ostaje mu više od 6000 eura.  Kada je Živi zid predstavljao listu, za zastupnika je bio nominiran prvi na listi, Tihomir Lukanić, a ne Sinčić koji je bio na zadnjem mjestu. Sinčić je ipak osvojio najviše preferencijalnih glasova i mandat zato pripada njemu, ali je stranka mogla poslati zamjenu. Sam Sinčić je najavljivao da ga funkcija u EU parlamentu ne zanima, a još prošli utorak, nakon izbora, rekao da je Lukanić i njegov izbor za zastupnika.

- Imam prijatelja, Tihomir Lukanić se zove. Glasao sam za njega i moj je izbor za EU parlament - objavio je Sinčić na svom Facebook profilu.

Pernar je pak bio za to da stranku predstavlja Sinčić u EU parlamentu. Navodno je i supruga Ivana Sinčića Vladimira Palfi inzistirala da upravo on ide u parlament, što je razljutilo Lukanića pa je dao ostavku na mjesto glavnog tajnika. Sam Lukanić je opovrgnuo sukob, objavio fotografiju sa Sinčićem, nahvalio Palfi i poručio da je njegov jedni razlog ostavke nova organizacija. Kada je Živi zid predstavljao listu za EU izbore, upravo Lukanić je iznio dvije posebnosti ako stranka dobije zastupnika. Prva je da će dio plaće davati u humanitarne svrhe, a druga je da će se zastupnici mijenjati tijekom petogodišnjeg mandata. Danas bi trebali potvrditi ostaju li kod toga.

Inače, Ivan Pernar je na stranačkom Saboru rekao da se Živi zid zalaže za izlazak Hrvatske iz Europske unije, ali je stranka kasnije nešto ublažila retoriku. Primjerice, na predstavljanju liste je Lukanić rekao da će u svom mandatu zastupati hrvatske interese, a nije spominjao zalaganje za napuštanje zajednice.