Obavijesti

News

Komentari 622

'Nismo izdali birače, koalicija samo ako HDZ prihvati uvjete'

'Nismo izdali birače, koalicija samo  ako HDZ prihvati uvjete'
33

HNS je predložio Blaženku Divjak za ministricu obrazovanja, što bi značilo da Barišić odlazi. Zatim, Ranka Marjana za ministra pravosuđa te Predraga Štromara za ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade

VIDEO

Na sjednici Središnjeg odbora HNS-a u utorak navečer ipak je došlo do preokreta. Odbor je srušio odluku Predsjedništva stranke od ponedjeljka i odlučio da ipak idu u razgovore s HDZ-om oko stvaranja koalicije. Za koaliciju s HDZ-om bilo je 78 članova, 20 ih je bilo protiv, dok je 9 bilo suzdržanih. 

Kako doznajemo, protiv je bio dio HNS-a iz koprivničko-križevačkog ogranka i dio Zagreba i zagrebačke županije. Ovom odlukom, u trenutku kada HNS pristupi koaliciji, iz stranke izlaze Anka Mrak-Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić.

Štromar: Nisam izdao naše birače, mi želimo dobro Hrvatskoj

- Bilo je 78 glasova za to da idemo u pregovore s HDZ-om. Poslije razgovora ću moći puno više toga reći. Ne znači da će ishod biti pozitivan, ne znači još koaliciju. Trebamo se dogovoriti. Ovo je prvi korak s naše strane, a oni su imali prvi korak sa svoje strane, večeras ili sutra ćemo razgovarati o drugom koraku, da li se mogu postići ista ili slična razmišljanja - rekao je po završetku sjednice Središnjeg odbora Predrag Štromar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi smo predložili tri ministra i očekujemo da će ih HDZ prihvatiti. To su profesorica Blaženka Divjak za ministarstvo obrazovanja, što bi značilo da gospodin Pavo Barišić mora otići ako HDZ to prihvati. Zatim, Ranko Marijan za ministarstvo pravosuđa, inače sudac na Vrhovnom sudu, te ministarstvo graditeljstva koje bih trebao preuzeti ja, kao i mjesto potpredsjednika Vlade - kazao je Predrag Štromar i dodao:

- Nadam se da će većina saborskih zastupnika prihvatiti odluku, ja sam siguran da ćemo ih imati dovoljno da oformimo vladu ako se dogovorimo na temelju naše platforme. Nisam izdao naše birače, nije to napravio ni Središnji odbor. Mi želimo dobro Hrvatskoj, želimo ići naprijed, imati otvoreno i kvalitetno društvo. To nam je glavni cilj. Ako to ne prihvati HDZ, onda nećemo ni prevariti naše birače. Ako prihvati HDZ. onda će naši birači vidjeti da ćemo sljedećih par godina raditi dobro. Mi u naših 27 godina smo često imali takve situacije,  često je bilo upitno jedinstvo stranke, sjetite se prije par godina kad smo izbacivali predsjednika, stranka je opstala, opstat će i ovaj put - uvjeren je Štromar.

POGLEDAJTE VIDEO:

Srušili odluku Predsjedništva: HNS ide u koaliciju s HDZ-om! Više na http://bit.ly/2rVegjo

Posted by 24sata on Wednesday, June 7, 2017

Upitan koji su argumenti Središnjeg odbora, Štromar je rekao: 

Mislimo da na sljedećim parlamentarnim izborima, koji bi se najvjerojatnije održali 16. srpnja, ne bi bilo pobjednika i ne bi bilo Vlade, ona bi bila tehnička i ne bi mogla funkcionirati. Hrvatska bi zaostajala. I što se tiče sredstava EU i svih ostalih bitnih pitanja koja nas očekuju, mi bi stajali ili bi išli natrag, a to ne želimo. Želimo ići naprijed, vidjet ćemo hoćemo li to moći.

Na pitanje hoće li uvjetovati da ministar Zdravko Marić ode iz Vlade, Štromar je rekao da o tome danas nisu razgovarali. 

Kad je riječ o kurikularnoj reformi, Štromar je rekao da je želja HNS-a da ju nastavi voditi Boris Jokić. 

- Naš uvjet je da se provodi kurikularna reforma, i to čim prije,  s ekipom koja to zna raditi i koja je to počela raditi, i odradila velik dio reforme. Idemo osigurati bolje i kvalitetnije obrazovanje naše djece da bi svima nama bilo bolje poslije. O gospodinu Zdravku Mariću ćemo još razgovarati - kazao je Štromar.

'Vrdoljak je dao ostavku i odlazi iz Sabora'

Štromar je rekao i da Ivan Vrdoljak neće sudjelovati u pregovorima.

- On je dao ostavku i odlazi iz Sabora - rekao je.

Upitan da li ova odluka govori da je za HNS bolje dobiti ministarstva nego na nove izbore na kojima ne bi dobro prošli, Štromar je odgovorio: "Za HNS je najbolja opcija napraviti bolje društvo u Hrvatskoj".

Na pitanje novinara može li se ovo nazvati političkom trgovinom, Štromar je rekao : "Da, ako će Hrvatskoj biti bolje".

Kazao je kako ne zna je li se HDZ-ova ponuda mijenjala u odnosu na jučer.

Prema Statutu stranke, Štromar će kao zamjenik predsjednika, do izbora novog, obnašati njegovu dužnost. Idući tjedan će razgovarati o datumu unutarstranačkih izbora. Potvrdio je kako se ne planira kandidirati za predsjednika HNS-a.

Gjurković: Očito je da nismo bili svi jedinstveni

Srđan Gjurković, potpredsjednik HNS-a, rekao je da je glasao za koaliciju s HDZ-om.

- Zadovoljan sam što se tiče odlučnosti i jasno određenih političkih ciljeva koji trebaju donijeti boljitak za Hrvatsku. Očito je da nismo bili svi jedinstveni. To je bilo očekivano. Zadaća politike je da doprinosimo boljitku države. S ovim odlukama koje su donijete to možemo, a naravno ako HDZ pristane na to, to između ostalog znači da ministarstvo obrazovanja više neće voditi Barišić - rekao je Gjurković. 

Na pitanje kada se očekuje izglasavanje povjerenja novim ministara, Gjurković kaže: "Ako ne ovaj, onda će se idući dogoditi preslagivanje".

Ne zna hoće li ovo sutra biti tema u Saboru. 

Glasnogovornik Anke Mrak Taritaš: Danas je umro HNS!

Glasnogovornik Anke Mrak Taritaš tijekom njezine kampanje za gradonačelnicu Zagreba Ismar Avdagić na Facebooku je bio kratak: "Danas je umro HNS!"

Facebook ekspodirao: Potpisali ste smrt stranci

Nakon preokreta na Središnjem odboru HNS-a na kojem je odlučeno da idu u razgovore s HDZ-om, Facebook je "eksplodirao" od reakcija bijesnih građana, simpatizera stranke, ali i HNS-ovaca koji, u tom slučaju, masovno najavljuju izlazak iz stranke.

"Di vam je poziv na potpis opoziva vlade???? Jel još stoji u Saboru? Jeste ga urudžbirali??? Kako ćete doma od stida i srama???", "Prodane duše, uhljebi, nije vam do naroda, katastrofa od stranke, sram vas bilo", "Gospodo potpisali ste smrt stranci, zabili ste si zadnji čavao u lijes, prodali ste se kao zadnja bagra. Naklon Beusu, Vesni i Anki", "Vraćam člansku iskaznicu i izlazim iz stranke. Fuj", "SRAMOTA, prodali ste se za fotelje, užas, za mene ipak HNS više ne postoji od danas", "Odo' ja, kao i dosta drugih članova Hns-a!!! Prodane duše, foteljaši", samo su neki od lavine reakcija i komentara.

Vrdoljak: Trgovina, samo trgovina

Kako doznajemo, po izlasku sa sjednice Središnjeg odbora, Ivan Vrdoljak je uzviknuo: "Trgovina, samo trgovina".

Pusić: Ja sam bila protiv, ostala sam u manjini

- Ja sam bila protiv, ostala sam u manjini. Vjerojatno statutarno ću biti isključena jer neću podržati ovu Vladu u Saboru - izjavila je Vesna Pusić, koja je bila vidno razočarana dok je novinarima dala izjavu.

- Odluku sam doživio vrlo emotivno - izjavio je Goran Beus Richembergh. Sjednicu središnjeg odbora napustili su i Nada Turina Đurić i Andro Vlahušić.

'Plenkovićeva hidra pustila je pipke dublje nego sam mislio'

Za vrijeme sjednice Središnjeg odbora Richembergh je na Facebooku objavio komentar koji je dao naslutiti ishod.

- U prvom poluvremenu pobijedilo je poštenje i zdrav razum. U drugome je nasrtaj klijentelizma i političke korupcije mnogo jači. Plenkovićeva hidra pustila je pipke mnogo dublje nego što sam vjerovao. Ali kako god bilo, čist obraz i uzdignuta glava vrijede više od ministarskih i drugih sinekura pored tople peći velikog gazde, napisao je Richembergh.

A ovo su govorili uoči sjednice...

Gjurković: Ne očekujem nikakve preokrete

Potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković izjavio je da ne očekuje nikakve preokrete nakon ostavke predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka te je ocijenio kako je HNS svim postupanjima koja su uslijedila pokazala demokratičnost i ozbiljnost.

- Jučer smo donijeli odluku, danas je Središnji odbor, konstituiranje Središnjeg odbora, rasprava, izvještaj, lokalni izbori. Ne očekujem da bi se nešto novo trebalo dogoditi. Da li će se dogoditi – ne znam, ali ja to u ovom trenutku ne očekujem - rekao je Gjurković uoči početka sjednice Središnjeg odbora.

- Ono što je najvažnije je da smo dosad pokazali procedure demokracije i ozbiljnost. Bitno je to da raspravljamo, da razgovaramo. Kako ćemo njegovati demokraciju ako mi sami nismo unutar stranke spremni otvoreno razgovarati i glasovati? Mislim da je to za ovu stranku dobro - naglasio je.

- Sigurno je da su oni sada u nezgodnoj situaciji. HNS je jučer na predsjedništvu rekao to što je rekao, predsjednik stranke je predložio da se ne ide u koaliciju s HDZ-om i glasao za to. No, mi danas imamo središnji odbor s drugim dnevnim redom i naravno da ćemo raspravljati i o tome jer je bitno, a da li će se neke dodatne odluke donositi, ne znam - napomenuo je.

Beus Richembergh: S HDZ-om nemamo što raditi 

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh izjavio je uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a kako očekuje da će se Središnji odbor "definitivno otkloniti od pokušaja da se HNS "kompromitira, zagadi i posvadi i podijeli".

- Ta režija iz HDZ-a poznata je iz prijašnjih vremena, a Plenković ju je samo naslijedio i to je samo dokaz da je to stranka koja se ne mijenja i s kojom nemamo što raditi. Oni koji imaju što raditi s njima, vjerojatno za to imaju neki interes u tome. Ja osobno nemam, želim ovom zemljom hodati uzdignutoga čela i čistog obraza - izjavio je Beus Richembergh novinarima uoči sjednice središnjeg odbora HNS-a.

Na pitanje  koji je dio HNS-a blizak HDZ-u, Beus je odgovorio da "nema dijelova i da je uvijek čovjek u pitanju". "Možemo govoriti samo o ljudima koji ili nemaju dovoljno informacija ili imaju nekakve osobne interese".

Odbio je odgovoriti i je li riječ o varaždinskoj organizaciji HNS-a, istaknuvši da ne bi generalizirao.

Upitan postoje li pritisci na članove središnjeg odbora da glasaju suprotno odluci predsjedništva stranke, rekao je da to ne zna,

- To ne znam, ne mogu vam potvrditi, čuo sam samo iz druge ruke - rekao je Beus.

Na pitanje novinara za komentar odgode sjednice Predsjedništva HDZ-a, koja se također trebala održati danas popodne, rekao je: ' To sve znači, netko je dobio time out ili priliku za doigravanje', a tko je, kaže, vidjet će se danas.

Ako Središnji odbor ne prihvati odluke Predsjedništva, nego kažu da su za suradnju s HDZ-om, Beus Richembergh kaže da će se postupati kako odluči većina, "ali bez nas koji se s tim ne slažemo".

HDZ naglo otkazao sjednicu Predsjedništva stranke

Istovremeno i HDZ je trebao održati svoje Predsjedništvo stranke u 18 sati na kojoj su trebali odlučiti o daljnjim potezima, no u zadnji trenutak sjednicu su naglo odgodili, i to - do daljnjeg. Javnost će biti pravovremeno obaviještena, kažu. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 622
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS