Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
92 komentara

Iran je zaustavio izvoz nafte u Veliku Britaniju i Francusku

Imamo druge klijente kojima namjeravamo prodavati naftu, kažu u iranskom ministarstvu nafte. Iz Europske komisije pak kažu da nafte neće nedostajati

AFP/Pixsell
Foto: AFP/Pixsell
92 komentara

- Iran je zaustavio izvoz nafte prema Velikoj Britaniji i Francuskoj - piše na stranicama iranskog ministarstva nafte, izvijestio je Reuters.

Kao dio sankcija kojima se želi natjerati Iran da zaustavi razvoj nuklearnog programa članice EU-a prethodno su se dogovorile da će prestati uvoziti naftu iz Irana od 1. lipnja no čini se kako ih je Iran preduhitrio.

- Imamo druge klijente kojima namjeravamo prodavati naftu - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva nafte Alireza Nikzad, a sam ministar Rostam Qasemi izjavio je da smanjenje izvoza neće naštetiti Teheranu.

Iz Europske Komisije tvrde da nafte neće nedostajati te kažu da je ima dovoljno za potrebe tijekom najmanje 120 dana. Također, očekuje se da odluka neće previše utjecati na Francusku, koja je prošle godine uvezla svega 3 posto nafte iz Irana, dok je Velika Britanija uvezla još manje.

'Napad na Iran bio bi, zasad, preuranjen'

General Martin Dempsey, najviši časnik američkih oružanih snaga, rekao je kako bi bilo preuranjeno pokrenuti vojnu akciju protiv Irana, piše Huffingtonpost. Dempsey je dodao i kako misli da treba pružiti gospodarskim sankcijama priliku za uspjeh. General je naglasio i kako bi, ako bi se Zapad odlučio na vojnu akciju, Washington i njegovi saveznici trebali biti bolje pripremljeni, odnosno 'obrambeno spremni za napad'. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message