News

Komentari 6

Iran: Pregazio autom žene jer nisu imale pokrivala za glavu

Iran: Pregazio autom  žene jer nisu imale pokrivala za glavu

Dvije žene teško su ozlijeđene u Iranu u ponedjeljak nakon što ih je muškarac navodno pregazio automobilom jer nisu imale pokrivala na glavi, javljaju lokalni mediji

Tijekom incidenta u Urmiji na sjeverozapadu Irana, vozač se glasno žalio na odabir odjeće tih žena, rekavši da nisu islamske, prenosi novinska agencija Ilna.

Došlo je do sukoba i on je navodno naletio na njih automobilom i pregazio ih.

Žene su zadobile teške ozljede, ali više nisu u životnoj opasnosti, javlja Ilna. 

Vozač je navodno pokušao pobjeći s mjesta događaja, ali je poslije uhićen.

Pravosudni dužnosnici osudili su napad i rekli da neće odobravati uzimanje pravde u svoje ruke. 

Masoumeh Ebtekar, potpredsjednica za pitanja žena u Iranu, nazvala je napad pokušajem ubojstva i zatražila strogu kaznu. 

Od Islamske revolucije u Iranu 1979. djevojčice se od devete godine života moraju odijevati u skladu sa islamskim zakonom.  

Međutim, 42 godine poslije, ta pravila nisu popularna među većinom žena. U velikim gradovima se sve češće mogu vidjeti žene koje ne nose hidžab.

Zakon o hidžabu postaje sve kontroverzniji. Policija i pravosudni dužnosnici kažu da ga je nemoguće provoditi jer bi to zahtijevalo stotine uhićenja dnevno. 

Istovremeno velik dio stanovništva vjeruje da će nenošenje hidžaba dovesti do srozavanja morala u zemlji. Povremeno izbiju prosvjedi koji pozivaju na provedbu tog zakona, a nekad završe i nasiljem.