News

Komentari 1

Optužili iranske obavještajce za planiranje otmice američke novinarke koja krizitira Iran

Optužili iranske obavještajce za planiranje otmice američke novinarke koja krizitira Iran

SAD Četvorica optuženika planirala su 'nasilno odvesti željenu žrtvu u Iran, gdje bi sudbina žrtve u najboljem slučaju bila neizvjesna'

Američki tužitelji optužili su četvoricu Iranaca, za koje se tvrdi da su obavještajni operativci za Teheran, za planiranje otmice njujorške novinarke i aktivistkinje za ljudska prava koja kritizira Iran, navodi Reuters prema optužnici Ministarstva pravosuđa otpečaćene u utorak.

Posljednjih su godina iranski obavještajci prevarili brojne inozemne aktiviste i naveli ih da otputuju na odredišta gdje bi potom bili oteti i poslani natrag u Iran, priopćile su američke vlasti.

Iako optužnica nije imenovala metu otmice, Reuters je potvrdio kako je riječ o iransko-američkoj novinarki Masih Alinejad, koja je dala svoj doprinos vladinom "Glasu Amerike" (servis na perzijskom jeziku) i koja izvještava o pitanju ljudskih prava u Iranu.

Na upit Reutersa da potvrdi da je Alinejad meta otmice, Ministarstvo pravosuđa odbilo je komentirati.

Ali Alinejad, koju je Reuters kontaktirao telefonom nakon podizanja optužnice, rekla je kako je šokirana. Rekla je kako je surađivala s FBI-jem otkako joj se agencija obratila prije osam mjeseci s fotografijama koje su napravili optuženi.

"Pokazali su mi da je Islamska Republika došla jako blizu", rekla je.

Četvorica Iranaca unajmili su privatne istražitelje pod lažnim izgovorom da motre novinarku u Brooklynu, snimajući njezinu obitelj i dom u sklopu plana za njezinu otmicu, tvrde tužitelji.

Četvorica optuženika planirala su "nasilno odvesti željenu žrtvu u Iran, gdje bi sudbina žrtve u najboljem slučaju bila neizvjesna", rekla je državna odvjetnica za južni okrug New Yorka Audrey Strauss.

Iranski operativci unajmili su privatne istražitelje na Manhattanu da nadziru Alinejadu i njezinu obitelj, tvrdeći da je ona nestala osoba iz Dubaija koja je pobjegla iz zemlje kako bi izbjegla plaćanje duga, naveli su tužitelji.

Tužitelji su rekli kako su iranski operativci istražili kako bi je mogli potajno prevesti iz New Yorka na  brzom brodu koji ide prema Caracasu.

Iran je tu operaciju protiv novinarke izrežirao s "namjerom da namame našu građanku natrag u Iran kao osvetu za slobodu izražavanja", rekao je pomoćnik ravnatelja Alan E. Kohler iz protuobavještajnog odjela FBI-a.

Iranski su obavještajci 2019. godine namamili Ruhollaha Zama, novinara koji živi u Francuskoj, da otiđe iz zemlje. Zarobili su ga te ga kasnije pogubili u Iranu pod optužbom za pobunu, rekli su tužitelji.

Predstavnici misije Irana pri UN-u nisu bili dostupni za komentar.

Alinejad je rekla kako je Iran razbjesnila davanjem publiciteta ženama u Iranu koje prosvjeduju protiv zakona koji zahtijevaju pokrivala za glavu, kao i izvještajima o Irancima ubijenim u demonstracijama 2019. godine.

Alinejad je rekla kako su je iranski operativci više puta pokušali namamiti u Tursku uz prijetnje i obećanja da će se sastati s obitelji, rekla je.

Agenti FBI-a upozorili su Alinejadu ranije ove godine da je Iran planira oteti te su je sa suprugom selili u niz sigurnih kuća dok su istraživali slučaj. Rekla je kako joj se još uvijek vrti od čitanja optužnice.

"Ne mogu vjerovati da nisam sigurna ni u Americi", rekla je.