Obavijesti

News

Komentari 0

Iran zaplijenio još jedan tanker

Iran zaplijenio još jedan tanker

Sjedinjene Države pozvale su Iran da "odmah" oslobode tanker zaplijenjen u strateškoj pomorskoj zoni koja povezuje zemlje proizvođače nafte u Perzijskom zaljevu sa svjetskim tržištima

VIDEO

Iranska revolucionarna garda (IRGC) zaplijenila je tanker u Hormuškom tjesnacu, objavila je američka mornarica u srijedu podsjetivši da je riječ o drugoj zapljeni u tjedan dana, a grčko ministarstvo upozorilo je još u travnju brodovlasnike da izbjegavaju plovidbu blizu iranskih voda.

Sjedinjene Države pozvale su Iran da "odmah" oslobode tanker zaplijenjen u strateškoj pomorskoj zoni koja povezuje zemlje proizvođače nafte u Perzijskom zaljevu sa svjetskim tržištima.

Brod pod panamskom zastavom isplovio je iz Dubaija prema Fujairahu, drugoj luci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kada je zaplijenjen, objavila je američka 5. flota stacionirana u Bahreinu.

Američka mornarica objavila je i video snimku.

Na brodu je 30 osoba među kojima i grčki kapetan i članovi posade s Filipina i Šri Lanke, rekao je za AFP glasnogovornik grčkih obalnih straža.

Iranska vojska već je zaplijenila 27. travnja tanker Advantage Sweet u Omanskom zaljevu koji je plovio prema Sjedinjenim Državama. Teheran je tada ustvrdio da je brod pokušao pobjeći pošto se sudario s iranskim brodom pri čemu je bilo ranjenih.

Policija pretresla Bolsonarov dom pod sumnjom da je krivotvorio covid potvrde
Policija pretresla Bolsonarov dom pod sumnjom da je krivotvorio covid potvrde

Stranica za praćenje plovila TankerTrackers.com navodi da je Advantage Sweet još u iranskoj luci Bandar Abbas.

Grčko ministarstvo za brodarsku industriju objavilo je 20. travnja upozorenje brodovlasnicima da izbjegavaju ploviti blizu iranskih voda, navodi Retuers koji je imao uvid u tu preporuku objavljenu prije zapljene prvog tankera.

Mnogi od vodećih brodovlasnika registrirani su u Grčkoj, kao i brojni menedžeri i općenito brodarska industrija.

Otprilike petina svjetske sirove nafte i naftnih derivata prolazi kroz Hormuški tjesnac, uski pojas između Irana i Omana, jedan od najvažnijih na svijetu plovnih putova za izvoz nafte.

Od 2019. dogodio se niz napada u strateškim zaljevskim vodama u vrijeme napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

Neizravni pregovori Teherana i Washingtona o oživljavanju iranskog nuklearnog pakta sa svjetskim silama iz 2015. u zastoju su od rujna zbog niza pitanja, uključujući iransko nasilno gušenje prosvjeda, prodaju bespilotnih letjelica Rusiji i ubrzanje razvoja nuklearnog programa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...