Obavijesti

News

Komentari 1

Iranci se spremaju na izbore

Iranci se spremaju na izbore

Iranci će u petak glasati na izborima za nacionalni parlament i skupštinu stručnjaka i u nedostatku ozbiljne konkurencije očekuje se da će konzervativci ojačati na vlasti

VIDEO

Izbori se održavaju u jeku rasta gospodarskih poteškoća u Iranu koji se također bori s posljedicama masovnih prosvjeda izazvanih smrću Mahse Amini u pritvoru 2022. Vrhovni vođa Islamske Republike ajatolah Ali Hamnei trebao bi prvi glasati u petak u 8,00 sati po mjesnom vremenu na jednom od 59.000 biračkih mjesta. "Svi moraju sudjelovati na izborima", rekao je Hamnei u govoru ovog mjeseca, pozivajući "utjecajne osobe" da potaknu ljude na birališta.

"Što oštrija borba na izborima, to veća nacionalna sigurnost", naglasio je uoči izbora koji se održavaju i u vrijeme rasta napetosti na Bliskom istoku.

Očekuje se da će odaziv birača biti nizak, a i nedavna anketa koju je provela iranska državna televizija pokazala je da je više od polovice ispitanika nezainteresirano za izlazak na birališta.

Na izborima za aktualni iranski parlament, izabran 2020. za vrijeme pandemije koronavirusa, izlaznost je bila  42,57 posto, što je najniže od Islamske revolucije 1979.

Hladna politička atmosfera

"Atmosfera (politička) je hladna", piše u utorak na naslovnici reformistički list Ham Mihan, povlačeći paralelu s jakim snježnim padalinama u Iranu posljednjih dana.

U Teheranu, gdje je manje od 20 posto birača ubacilo svoje listiće 2020., izborni plakati vidno su manje zastupljeni nego na prethodnim izborima.

Analitičari očekuju da će izborima dominirati konzervativni i ultrakonzervativni kandidati, nalik onima koji sjede u aktualnom parlamentu.

Iranci napali Amerikance u Siriji, Pentagon poslao F15: 'Ovo je osveta, ubili smo ih 11'
Iranci napali Amerikance u Siriji, Pentagon poslao F15: 'Ovo je osveta, ubili smo ih 11'

Kandidati su morali proći provjeru kako bi im se dopustilo kandidiranje, a pravnici zaduženi za proces provjere odobrili su ukupno 15.200 kandidata, manje od jedne trećine od 49.000 prijavljenih, izvijestili su lokalni mediji. Oni će se natjecati za 290 mjesta u parlamentu. 

Glasači bi također trebali izabrati skupštinu stručnjaka koja broji 88 članova i imenuje vrhovnog vođu što je dužnost koju od 1989. obnaša ajatolah Hamnei (84).

Za skupštinska mjesta odobrena su ukupno 144 kandidata na mandat od osam godina.

Bivši umjereni predsjednik Hasan Rohani rekao je da mu je zabranjeno tražiti reizbor u skupštini nakon 24 godine članstva.

Mohamad Hatami, također bivši predsjednik, kazao je ranije ovog mjeseca da je Iran "vrlo daleko" od  slobodnih izbora.

Socioekonomski izazovi

No dvojica bivših šefova države ipak nisu pozvali na bojkot što su učinili neki oporbeni predstavnici u Iranu i u dijaspori.

Reformski front, ključna koalicija reformističkih stranaka, kazao je da neće sudjelovati na "besmislenim izborima" na kojima ne postoji konkurencija.

Radi se o prvim izborima nakon višemjesečnih prosvjeda izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru. Bila je uhićena zbog kršenja strogih iranskih pravila odijevanja za žene.

Iransko gospodarstvo snažno je pogođeno američkim sankcijama nametnutim zbog iranskog nuklearnog programa.

Mnogi u Iranu jedva spajaju kraj s krajem dok se bore s inflacijom i rekordnom deprecijacijom rijala u odnosu na dolar.

"Ljudi su u zadnje vrijeme  pod velikim pritiskom jer su cijene dramatično porasle", rekla je 40-godišnja kućanica Masumeh, u blizini užurbanog teheranskog Velikog bazara.

"Ne mislim da novi parlament može promijeniti gospodarsku situaciju."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije