Obavijesti

News

Komentari 0

Iransko ministarstvo vanjskih poslova: 'Nuklearni razgovori' traju, sve je na Amerikancima

Iransko ministarstvo vanjskih poslova: 'Nuklearni razgovori' traju, sve je na Amerikancima

Iran je posljednjih godina uhitio desetke dvojnih državljana, uključujući nekoliko Amerikanaca, uglavnom zbog optužbi za špijunažu

VIDEO

Razgovori o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. nisu u slijepoj ulici, ali ključna otvorena pitanja zahtijevaju političke odluke Zapada, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. Iran je već donio svoju političku odluku ostajući u sporazumu nakon što ga je Washington napustio 2018. godine, rekao je novinarima u Teheranu glasnogovornik Saeed Khatibzadeh.

Neizravni pregovori u Beču između Irana i Sjedinjenih Država nastavljeni su prošlog tjedna nakon desetodnevne stanke. Delegati su rekli da su razgovori postigli ograničen napredak otkako su nastavljeni u studenom nakon petomjesečne stanke.

- U Beču nema slijepe ulice. Pregovori su u tijeku kao i prije, a između izaslanstava se odvijaju razmjene- rekao je Khatibzadeh.

- Naša udaljenost od sporazuma ovisi o volji zapadne strane. Ako Sjedinjene Države i Europa danas odgovore Iranu, u okviru JCPOA, možemo sutra u Beču objaviti da smo postigli sporazum- rekao je, koristeći akronim za službeni naziv nuklearnog sporazuma, Joint Comprehenisve Plan akcije.

Khatibzadehova procjena uslijedila je nekoliko sati nakon što je Ali Shamkhani, tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao da napredak u pregovorima postaje 'svakim trenom sve teži... dok se zapadne stranke 'pretvaraju' da iznose inicijative kako bi izbjegle svoje obveze'.

Što se tiče drugog pitanja, Khatibzadeh je rekao da je sporazum o razmjeni zarobljenika sa Sjedinjenim Državama na dnevnom redu paralelno s nuklearnim pregovorima u Beču.

- Ali čini se da SAD nije donio odluku o tome. Možda čekaju rezultate pregovora.

Iran je posljednjih godina uhitio desetke dvojnih državljana, uključujući nekoliko Amerikanaca, uglavnom zbog optužbi za špijunažu. Optužuje Washington da drži iranske zarobljenike navodno zbog kršenja američkih sankcija Iranu. Aktivisti za ljudska prava optužuju Iran da pokušava iskoristiti pritvorene kako bi dobio ustupke od drugih zemalja, a Iran tu optužbu odbacuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...