Isaac Herzog izabran za novog izraelskog predsjednika | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Isaac Herzog izabran za novog izraelskog predsjednika

Isaac Herzog izabran za novog izraelskog predsjednika

Isaac Herzog političar je lijevog centra, a funkciju će preuzeti idući mjesec. Funkcija predsjednika u Izraelu je većinom ceremonijalna, ali ima i ulogu jačanja jedinstva između etničkih i vjerskih skupina.

VIDEO

Izraelski parlament izabrao je političara Isaaca Herzoga za novog predsjednika Izraela. Herzog je dio lijevog centra, a pobijedio je Miriam Peretz, edukatoricu i majku dvojice izraelskih vojnika koji su poginuli u borbi. Odvjetnik po struci, pobijedio je s 87 glasova naspram 26.

Funkciju će preuzeti od trenutnog predsjednika Reuvena Rivlina te će idući mjesec postati 11. izraelski predsjednik. Herzog je prvi put je izabran u parlament 2003. te je vodio laburiste. Posljednja funkcija mu je bila na čelu Židovske agencije za Izrael koja promovira imigraciju u zemlju.

Herzog je 2015. poražen od strane trenutnog premijera Benjamina Netanyahua, a izabran je u vrijeme kad najdugovječnijem izraelskom premijeru prijeti odlazak s tog položaja. Herzog postaje predsjednik mjesec dana nakon eskalacije sukoba između izraelskih snaga i palestinskih militanata u Gazi, kao i eskalacije nasilja dviju skupina na izraelskim ulicama.

Herzog je pri imenovanju rekao kako je ključno liječiti rane koje su stvorene u njihovom društvu:

- Moramo obraniti međunarodni položaj Izraela i njegovo dobro ime u obitelji nacija, boriti se protiv antisemitizma i mržnje prema Izraelu i sačuvati temelje naše demokracije.

Isaac Herzog je inače sin pokojnog izraelskog predsjednika Chaima Herzoga koji je bio i veleposlanik u Ujedinjenim Narodima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre