Obavijesti

News

Komentari 1

ISIL je preuzeo odgovornost za dvostruki napad na Filipinima

ISIL je preuzeo odgovornost za dvostruki napad na Filipinima
1

Filipini su obećali da će uništiti one koji stoje iza dvostrukog bombaškog napada tijekom nedjeljne mise na jugu zemlje, šest dana nakon referenduma o autonomiji većinski muslimanske regije

VIDEO

Islamska država preuzela je odgovornost za dvostruki atentat izveden u nedjelju na katedralu u Jolu na jugu Filipina u kojem je poginulo 18 ljudi, objavio je američki centar za nadzor džihadističkog pokreta.

IS je objavio priopćenje u kojem kaže da su se dva bombaša samoubojice raznijeli u nedjelju unutar crkve i na vanjskom parkiralištu.

Filipini su obećali da će uništiti one koji stoje iza dvostrukog bombaškog napada tijekom nedjeljne mise na jugu zemlje, šest dana nakon referenduma o autonomiji većinski muslimanske regije na kojemu su birači podržali samostalnost.

U napadu, jednom od najsmrtonosnijih zadnjih godina u regiji pogođenoj nestabilnošću, ozlijeđeno je 83 ljudi.

Prva eksplozija dogodila se u katedrali na otoku Jolo u pokrajini Sulu, a nakon nje je vani odjeknula druga.

"Neprijatelji države bestidno su doveli u pitanje sposobnost vlade da zajamči sigurnost građanima te regije", rekao je Salvador Panelo, glasnogovornik filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

"Filipinske oružane snage pokazat će da to mogu uspješno riješiti i uništit će bezbožničke kriminalce."    

Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzanan nazvao je napad "kukavičkim činom" i pozvao je lokalno stanovništvo na suradnju i "ne dopuštanje bilo kakve pobjede terorizmu". 

Moguće je da je ovaj napad povezan s referendumom o autonomiji regije Bangsamoro, u kojoj većinu čine muslimani.

Referendum je održan u ponedjeljak a u petak su objavljeni službeni rezultati po kojima je 85 posto glasača podržalo autonomiju.

No, u provinciji Sulu u kojoj su odjeknule eksplozije, a koja se nalazi unutar autonomnog područja Bangsamoro, stanovništvo je glasalo protiv autonomije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"