Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
325 komentara

SAD i saveznici bombardirali uporište ISIL-a na istoku Sirije

Saveznici su bombardirali 20-ak meta na istoku zemlje, ubili osam civila od čega troje djece te 50 al-Qaedinih militanata. ISIL je navodno znao da dolaze

Youtube/CNN
Video: Youtube/CNN
325 komentara

Pentagon je potvrdio da je SAD sa saveznicima počeo bombardirati militante islamske države (ISIL) u Siriji. Kazali su da su poslali lovce, bombardere i ispalili nekoliko Tomahawk projektila s mora , no o ostalim detaljima glasnogovornik Pentagona nije smio govoriti s obzirom da akcija još traje.

Od ranog jutra stanovnici masovno bježe iz bombardiranog područja.

Većina napada na grad Raqqau

V ećina napada ciljala je Raqqau na istoku zemlje, no pogođeno je još barem 20 meta van grada. Navodno su pogodili kuću guvernera, jahački klub, poštu, centar za regrutaciju i bolnicu. SAD je naknadno objavio da su u napadima stradali borci ISIL-a, kampovi za obuku, sjedište, zapovjedne i kontrolne zgrade, skladište, financijski centar, kamioni za opskrbu i vozila s oružjem u okolici Ar-Raqqaha, Dayr az-Zawra, Al-Hasakaha i Abu Kamala.

Središnje zapovjedništvo američke vojske kazalo je da su izveli 14 napada.

BBC javlja da su članovi ISIL-a znali da se sprema napad te su cijelu noć evakuirali svoje prostorije.

U napadima su sudjelovali i arapski narodi, javlja CNN , i to Bahrein, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan. I Katar je navodno sudjelovao u planiranju operacije iako se ne zna da li su sudjelovali u samim akcijama.

SAD bez dozvole napao tuđi teritorij?

BBC ističe da se ovi napadi uvelike razlikuju od onih u Iraku jer su Iračani sami pozvali SAD da intervenira, a Sirija to nije učinila. Stoga je SAD bez dozvole i sporazuma napao tuđi teritorij.

SAD i saveznici kazali su da s predsjednikom Sirije Basharom al-Assadom , ne planiraju surađivati  jer ga drže odgovornim za velik broj ubijenih civila za vrijeme građanskog rata. Obama je također tražio dozvolu od Kongresa da obuči i naoruža sirijske pobunjenike za borbu protiv ISIL-a.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da su SAD o napadima obavijestile UN-ova predstavnika u Siriji, a s irijski ministar vanjskih poslova potvrdio je da mu je kolega iz SAD-a jučer najavio napad.

U Iraku i Siriji ISIL navodno ima 31.000 boraca

Prije dva tjedna predsjednik SAD-a zaprijetio je militantima kazavši da nigdje neće biti sigurni oni koji prijete Amerikancima te je obećao da će uništiti ISIL. Islamska država, također poznata i kao Isis ili Isil, preuzela je kontrolu nad područjem dijela Sirije i Iraka te proglasila kalifat. Uporište im je od prošle godine upravo u bombardiranom gradu. CIA pretpostavlja da u Iraku i Siriji imaju oko 31.000 boraca, javlja BBC.

Milijuni pobjegli u Tursku

Odrubljivanja glava, zarobljavanja i prijetnje masovnim ubojstvom iračkih vjerskih manjina, prestrašilo je stanovništvo koje je nahrlilo u Tursku. Samo tijekom vikenda južnu granicu Turske prešlo je oko 130.000 Kurda. Većina ih je iz grada Korbane u Siriji koji su također zauzeli militanti. Prije zadnjeg priljeva izbjeglica, u Turskoj ih je već bilo oko milijun.

Putin i Iran kritiziraju napade

O napadima se prije njihova početka oglasio i Vladimir Putin koji je glavnom tajniku UN-a kazao da SAD ne bi smjela krenuti u akciju bez suglasnosti Sirije. Smatra da su SAD Siriju napale zbog vlastitih geopolitičkih potreba , narušivši time suverenitet država u regiji što će samo podići tenzije i dodatno destabilizirati situaciju.

Iranski mediji danas javljaju o narušavanju sirijskog suvereniteta.

SAD se usput obračunao i sa al-Qaedom

U priopćenju je Središnje zapovjedništvo SAD-a kazalo i da su iskoristili priliku da zaustave predstojeće napade koje protiv njih i zapadnih država planiraju al-Qaedini veterani koji su se smjestili u Siriji. Navodno veterani, poznati kao grupa iz Khorasana, prave i testiraju improvizirane eksplozivne naprave te regrutiraju Zapadnjake da izvedu napade. U toj akciji sudjelovale su samo SAD, kazali su.

U napadima je poginulo 50 al-Qaedinih militanata u provinciji Aleppo, javlja Reuters. BBC je javio da su ubili i osam civila od čega troje djece.

Izrael srušio sirijski avion

Izrael je srušio sirijskog lovca iznad Golanske visoravni. Navodno je letjelica zalutala u izraelski zračni prostor. Pilot se uspio izbaciti, a avion je pao u plamenu. Ministar obrane  Moshe Yaalon kazao je da će Izrael reagirati na sve prijetnje bez obzira što su možda proizišle iz pogreške.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message