Obavijesti

News

Komentari 62

ISIL pozvao na napade: 'Gazite ljude na inauguraciji Trumpa!'

ISIL pozvao na napade: 'Gazite ljude na inauguraciji Trumpa!'
1

ISIL i Al-Kaida nekoliko sati uoči inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvali su na napade sličnima u Nici i Berlinu. U Nici je ubijeno 87 ljudi, u Berlinu 12

VIDEO

ISIL i Al-Kaida nekoliko sati uoči inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvali su na napade sličnima u Nici i Berlinu, piše OE24. Napadi u ta dva grada su izvedeni kamionom, u Nici je ubijeno 87 ljudi, a u Berlinu 12. snage osiguranja za Trumpovu inauguraciju su enormne. Mobilizirali su 3000 policajaca i 5000 vojnika. Na inauguraciji se očekuje 900.000 ljudi (upola manje nego na inauguraciji Baracka Obame).

Prema istraživanju Trump počinje mandat kao jedan od najnepopularnijih predsjednika u povijesti SAD-a. 

Prijete mu i anonimusi

Grupa hakera Anonymous zaprijetila je Donaldu Trumpu putem Twittera. Poručili su mu kako će požaliti sljedeće četiri godine, a najprije su uputili poziv svima da im dostave bilo kakve materijale i dokaze koji bi mogli kompromitirati Trumpa.
Naveli su kako je povezan s ruskim mafijašima, te kako živimo u vremenu u kojem informacije ne nestaju kao što je to bilo 80-ih godina.

Raspored Trumpove inauguracije

Već u četvrtak u 10.35 sati (16.35 po srednjoeuropskom  vremenu) počinju koncerti ispred spomenika  Abrahamu Lincolnu. U prvom dijelu programa neće biti zvijezda, a okupljene će zabavljati razni orkestri limene glazbe, zborovi, mažoretkinje.

Istoga popodneva, od 15.30 do 16 sati po mjesnom vremenu, Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence sudjeluju na svečanosti polaganja vijenaca na Nacionalnom groblju Arlingtonu u čast svim palim američkim veteranima.

Između 16 i 18 sati (od 22 do ponoći po srednjoeuropskom)  Trump će biti na drugom dijelu koncerta ispred Lincoln Memoriala nazvanom "Učinimo  Ameriku ponovo velikom! Dobrodošli" koji će predvoditi country zvijezde Toby Keith i Lee Greenwood, 'najjača' glazbena imena koja su se odazvala pozivu na inauguraciju. Trump će održati govor, a sve će završiti raskošnim vatrometom.

Izabrani predsjednik će prenoćiti u predsjedničkoj gostinjskoj kući Blair House, prekoputa Bijele kuće.

U petak ujutro Trump i Pence će prvo na misu u episkopalnu crkvu nedaleko od Bijele kuće, a potom će Barack Obama  i supruga Michelle ugostiti Trumpa i buduću prvu damu Melaniju na čaju u Bijeloj kući. Zatim će se zajedno uputiti na Capitol.

U 9.30 po mjesnom vremenu (15.30 po srednjoeuropskom) počinje inauguracijska svečanost. Nazoče je joj članovi Kongresa, suci Vrhovnog suda, diplomati i javnost. Trojica bivših predsjednika bit će među uzvanicima, Jimmy Carter, Bill Clinton i George Bush mlađi. Njegova oca neće biti jer je u bolnici zbog lošeg zdravlja. Na prisezi će biti i Trumpova protivnica Hillary Clinton.

U 11.30 počinju govori vjerskih čelnika, a potom će prisegu položiti potpredsjednik Mike  Pence.

Točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) priseže Donald Trump. Učinit će to s dvije Biblije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se  koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.

Trump nakon toga drži inauguracijski govor, a svečanost završava u 12.30 sati.

U skladu s tradicijom Trump i Pence zatim odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pennsylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažoretkinja, predstavnika  svih rodova američke vojske.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

U subotu će novi predsjednik i njegov potpredsjednik od 10 do 11 sati (od 16 do 17 po srednjoeuropskom vremenu) biti na međukonfesionalnoj molitvi u nacionalnoj katedrali u Washingtonu, čime će službeno završiti inauguracijske svečanosti.

Sve će to skupa koštati oko 200 milijuna dolara. Očekuje se da će na inauguraciji biti između 700 i 900 tisuća ljudi, dvostruko manje nego što ih je bilo na prvoj Obaminoj, ali i mnogo više nego na prvoj Georgea W. Busha nakon prijepornih izbora 2000. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)