Obavijesti

News

Komentari 19

Iskaz nije 'procurio' u javnost nego ga se smije objaviti

Iskaz nije 'procurio' u javnost nego ga se smije objaviti
1

Po izmjeni Zakona istraga više nije tajna, a objavljivanje njenog sadržaja nije kazneno djelo. Državno odvjetništvo ne može utjecati na objavu iskaza ili snimki

VIDEO

Povodom objave davanja iskaza Josipa Sapunara USKOK-u u kojem tereti HNS da je od njega uzeo milijun kuna izvučenih iz HAC-a te Radimira Čačića koji je navodno o tome sve znao i osobno mu se zahvalio, oglasio se i USKOK. Na službenim stranicama objasnili su da po izmjeni Zakona o kaznenom postupku istraga više nije tajna, a objavljivanje njenog sadržaja nije kazneno djelo te stoga nema riječi o 'curenju informacija'.

- Također, potrebno je ukazati kako okrivljenici i njihovi branitelji, pa i oštećenici, nakon što su ispitani, imaju pravo uvida u spis te pravo kopiranja svih dijelova spisa. Kako su pred više mjeseci provedene dokazne radnje koje su predmet napisa, to su pojedine stranke ili njihovi branitelji koristili pravo uvida u spis i imaju kopije pojedinih dijelova spisa. Državno odvjetništvo s obzirom na navedeno zakonsko rješenje ne može utjecati na objavu zapisnika ili snimki provedenih radnji, stoji u objašnjenju. 

Također su istaknuli da Državno odvjetništvo nije dalo ni zapisnike ni snimke i smatra kako nema mjesta objavljivanju sadržaja dokaznih radnji u predmetima u kojima istraga nije dovršena jer ono može utjecati na postupak. 

- Međutim, državno odvjetništvo nema načina da spriječi u ovim, ali i drugim slučajevima objavljivanje sadržaja pojedinih radnji u istrazi s obzirom na gore navedenu odredbu članka 231 stavak 1. Zakona o kaznenom postupku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.