Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Iskopali su ga golim rukama: Našli 35 metara dugačak tunel

U šumi u Litvi pronađen je tunel koji su židovski zarobljenici iskopali golim rukama tijekom Drugog svjetskog rata. Tim istražitelja uz pomoć nove tehnologije pronašao je tunel dug trideset i pet metara

Foto: Screenshot/Nova I PBS
6 komentara

Istraživački tim u Litvi nedavno je pronašao tunel koji su židovski zarobljenici iskopali golim rukama i žlicama, prenosi  IFLScience. Koristili su tehnike električne tomografije koja se koristi za otkrivanje nafte i minerala i pronašli tunel dug otprilike 35 metara.

Kroz tunel su židovi bježali od nacističkih snaga tijelom Drugog svjetskog rata, a nalazi se u litvanskoj šumi Ponar. Na tom istom području nalazi se velik broj masovnih grobnica i jama, a procjenjuje se da je ubijeno više od sto tisuća ljudi u toj šumi.

Nacisti su u litvansku šumu doveli 80 židovskih zatvorenika iz obližnjeg koncentracijskog logora Stutthof kako bi iskopali tijela iz masovnih grobnica i zapalili, prenosi BBC. Jedna skupina zatvorenika nazvana "Goruća brigada" je po noći bila zatvorena u jamu. Kako bi pobjegli iz te jame, počeli su kopati tunel. Tunel su kopali 76 dana golim rukama i žlicama.

Nakon što su ih otkrile nacističke snage počela je paljba i samo je 11 židova preživjelo. Godinama postoji mit o postojanju ovog tunela, ali je tek sada potvrđeno njegovo postojanje.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message