Obavijesti

News

Komentari 21

'Ispit iz matematike na maturi bio je lagan, iz hrvatskog teži'

'Ispit iz matematike na maturi bio je lagan, iz hrvatskog  teži'
1

Rezultati trebaju biti objavljeni 13. srpnja. Svjedožbe će dobiti 21. srpnja, a nakon toga počinju upisi na fakultete. Glazbeni odgoj polagalo je samo 15 učenika

VIDEO

Ispitom iz glazbenog odgoja danas završava državna matura. Nakon toga slijede dva tjedna neizvjesnosti u kojima će maturanti čekati objavu rezultata.

Rezultati trebaju biti objavljeni 13. srpnja. Svjedožbe će dobiti 21. srpnja, a nakon toga počinju upisi na fakultete. Glazbeni odgoj polagalo je samo 15 učenika. Najviše ih se prijavilo za polaganje matematike, čak 37.451 maturant. Učenici požeške Gimnazije, koje smo u četvrtak nakon pisanja mature iz matematike zatekli pred školom, slažu se da zadaci nisu bili preteški. Pitanja su, rekli su nam, bila očekivana. Jedan od maturanata koji je izabrao višu razinu iz matematike je i Ivan Ivić (18). Iako je za rješavanje zadataka imao tri sata, ispit je napisao za dva i pol sata.

Nisu imali problema sa zadacima

- Nije bilo teško. Imali smo zadatke vezane uz rotacije tijela i površine plašta nakon njegove rotacije. Bilo je i složenijih jednadžbi, a u jednom zadatku smo računali prijeđenu udaljenost i brzinu automobila – ispričao nam je maturant. Dodao je kako je uvjeren da je ispit iz matematike dobro napisao. Nakon mature planira upisati Ekonomski fakultet u Grazu. Profesori s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da učenici nisu imali problema u rješavanju zadataka. Ni zadarski maturanti nisu s matematikom imali problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S obzirom na to da sam išao na pripreme za maturu u školi, nije bilo iznenađenja. Riješio sam barem 95 posto zadataka. Nisam znao zadnji zadatak. No bilo je učenika koji su predavali poluispunjene ispite prije kraja sata. Bilo bi mi jako teško da se nisam pripremao. Atmosfera je bila profesionalna i po pravilima. Nije bilo prepisivanja, a mobitele smo morali isključiti i ostaviti kod profesora na za to predviđeno mjesto, kao i sve ostale stvari osim kemijske i kalkulatora.

Očekuju ocjenu vrlo dobar

Sve u svemu, mislim da ću matematiku proći. Ovo mi je zadnji ispit, a upisao bih FESB u Splitu – rekao nam je Luka Brala (19) iz Srednje strukovne škole “Vice Vlatkovića” koji je polagao matematiku B razine.

Njegov školski kolega Niko Rudić (18) nije uspio rijesiti četiri zadatka od njih 30. Unatoč tome, vjeruje da će proći i dobiti ocjenu četiri.

- Moglo je i bolje, ali zadovoljan sam. Dosta sam se pripremao u školi i kod kuće, a zadaci su bili rješivi. Nije bilo ‘kvaka’, da zadatak izgleda lako, a onda te odvede u krivom smjeru. Očekujem da ću sve ukupno položiti s odličnim i namjeravam pauzirati godinu dana, pa probati upisati FER u Zagrebu - kaže Niko.

Tihomir Tomčić, ravnatelj Srednje strukovne škole “Vice Vlatkovića”, zadovoljan je organizacijom ovogodišnje državne mature i novinama koje je uveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), tijelo koje organizira i provodi državnu maturu.

- Kompletan ljetni rok prošao je u redu, novosti koje je uveo NCVVO su pridonijele da sve bude bez pogreške. Pohvalio bih ideju o načinu pisanja eseja iz hrvatskog jezika. Tema je stigla neposredno prije mailom. U četvrtak je 50-ak učenika u našoj školi pisalo matematiku A i B razine. Nije bilo problema u organizaciji.

Hrvatski jezik im je bio teži

Želim pohvaliti nastavnike koji su se dobro pripremili – rekao je Tomčić.

Ispit iz matematike u splitskoj III. gimnaziji prvi su dovršili maturanti Petra i Luka

- Bilo je lako, puno lakše nego što sam očekivala. Najviše problema imala sam s fizikom, nadam se da ću se upisati na fakultet - rekla nam je Petra.

Njezin kolega Luka u srednjoj je školi bio vrlo dobar učenik, a želi upisati elektrotehniku.

- Državna matura bila mi je prilično lagana, jedino sam se malo mučio s kemijom i biologijom. Matura je dobra jer ne trebamo kasnije polagati prijamni za fakultet - rekao nam je Luka.

Debora Smoljan, maturantica Opće gimnazije iz Pule, zadovoljna je ispitom iz matematike.

- Nije bilo uopće teško. Najteži mi je do sada bio ispit iz hrvatskog jezika. Esej je prošao isto dobro. Želja mi je upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu - rekla nam je Debora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a