Obavijesti

News

Komentari 32

Ispovijesti radnika: Vraćaju se u lijesovima, a išli su zaraditi

Ispovijesti radnika: Vraćaju se u lijesovima, a išli su zaraditi
1

Obećane zemlje Bliskog istoka u kojima šeici spavaju na nafti pokazale su tamnu stranu. Oduzimanje dokumenata, nehumani uvjeti i smrt s lopatom u ruci nisu rijetki

VIDEO

Da bi izašao iz Katara moraš imati izlaznu vizu koju ti daje sponzor, a on te može držati zatočenog do kraja života, kaže jedan od Hrvata koji rade u Dohi.

Za odlazak trbuhom za kruhom u prebogati Katar odlučuju se tisuće ljudi. Motivacija svih je zaraditi kako bi prehranili svoje obitelji, ali se mnogi Nepalci, Filipinci i Indijci vraćaju kući u lijesovima.

Novinari The Guardiana otkrili su stravičnu tajnu. Stopa smrtnosti običnih radnika iznimno je visoka. Ovoga je ljeta svakog dana umirao jedan čovjek, najčešće od srčanih udara iako su to većinom bili mladi ljudi. U dva mjeseca umrlo je 44 ljudi.

Oko 30-ak je Nepalaca spas od brutalnih uvjeta potražilo u svom veleposlanstvu u Dohi. Glad ih je otjerala od kuće u potrazi za boljim životom i otjerala u moderno robovlasništvo. Nepalska veleposlanica za Katar je kazala da je “otvoreni zatvor”.

- Želim pobjeći od ovog užasa, ali nas kompanija koja nas je zaposlila ne pušta. Ljutit sam kako se odnose prema nama, ali smo bespomoćni. Žalim što sam došao, ali što da radim? - rekao je Nepalac koji radi kao građevinski radnik.

Mnogi radnici mjesecima nisu pojeli pošten obrok, neki nisu dobili ni plaću otkako su ondje, a čak su im branili i pitku vodu na gradilištima tijekom najvećih vrućina. Pri ulasku u zemlju, oduzimaju im putovnice pa sve i da žele, ne mogu nikamo.

- Spavamo u malim sobama gdje nas zna biti i po 12. Radimo 12 sati na dan, a nekad prođu i 24 sata da ništa nismo pojeli. Kad sam se pobunio, izbacili su me iz radničkog naselja i nisu mi dali plaću. Prosio sam hranu od ostalih radnika da preživim - kazao je Nepalac Ram Kumar Mahara.

>>>Cijeli članak pročitajte u Expressu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...