Obavijesti

News

ista razdjelnici – informirani građani čine bolje izbore

ista razdjelnici – informirani građani čine bolje izbore
3

Razdjelnici topline 'vruća' su tema posljednjih nekoliko mjeseci, ali na žalost, često uz informacije koje su potrošačima zbunjujuće

Kao i kod svake investicije, najvažnije prije ugradnje razdjelnika je dobro se informirati.

Njemačka kompanija ista, u području razdjelnika djeluje već dugi niz godina i jedna je od vodećih tvrtki u pružanju usluga za bolju iskoristivost energije u građevinskom sektoru.  ista je specijalizirana za takozvano podmjerenje, individualno mjerenje, naplatu i transparentnu vizualizaciju podataka o potrošnji u zgradama s više stambenih ili poslovnih prostora.

Hrvatska je samo jedna od zemalja u kojima djeluje – razdjelnike ista ugrađuje u još 25 zemalja i ukupno se naši razdjelnici nalaze u oko 12 milijuna stanova i komercijalnih prostora.

U većini zemalja korisnici su vrlo informirani o tome koje sve prednosti im donosi ugradnja razdjelnika i svjesni dugoročnih prednosti ulaganja u energetsku učinkovitost. U Hrvatskoj se također često srećemo s korisnicima koji su vrlo dobro informirani i znaju zašto biraju njemačku kvalitetu i vrhunsku ugradnju koju ista nudi. Ipak, postoji dio korisnika koje muče neka pitanja.

  1. Zašto Hrvatska ugrađuje razdjelnike kad u Njemačkoj oni više nisu obavezni?

U Hrvatskoj je obavezna ugradnja razdjelnika u onim zgradama  koje korisnicima ne omogućuju mjerenje individualne potrošnje. Nove zgrade su građene na način da svaki stan mjeri koliko energije troši, i isti slučaj je u Njemačkoj. Razdjelnici su se ugrađivali tamo gdje postojeći sustav grijanja to nije omogućavao i to se u Njemačkoj događalo još prije 30 godina, jer su stanari željeli plaćati samo ono što su potrošili, jednako kao što to većina stanara želi i u Hrvatskoj. Dakle, tvrdnja da je taj sustav napušten u Njemačkoj je potpuno netočna i navodi na pogrešan zaključak.

 

  1. Zašto se neki stanari dobivaju veće račune, a ugradili su razdjelnike?

Razdjelnik ne štedi umjesto nekoga, već mjeri koliki je odnos potrošene toplinske energije po pojedinom stanu. Termoregulacijski ventil je taj koji pomaže pri štednji, jer omogućuje individualnu regulaciju temperature u prostorijama. To znači da ako je dosegnuta željena temperatura u prostoru, ventil će zatvoriti dotok tople vode u radijator, a ako je temperatura niža, ventil se otvara i radijator opet zagrijava prostor.

Time se ne postiže samo ušteda energije u odnosu na stare, uvijek otvorene ventile, već i komfor života. Preporučena toplina za zdrav život je 21 stupanj u dnevnom boravku , a u spavaćoj sobi 18 stupnjeva. Podizanje temperature za 1 stupanj u prostoriji iziskuje oko šest posto energije. To znači da će povećanje temperature od npr. na 24 stupnja zahtijevati 18 posto više energije.

Ključan element obračuna toplinske energije je glavno mjerilo toplinske energije koje određuje potrošnju topline u cijeloj zgradi. Koliko ono izmjeri, toliko svi stanari moraju prikupiti novaca da podmire troškove grijanja, pri čemu razdjelnici služe kao pomoć pri obračunu. To znači da će možda netko tko ima veći stan, ali se manje grije ili ima kvalitetniju stolariju, za grijanje platiti manje od nekog drugog tko ima manji stan, loše izoliran i obitava u stanu cijeli dan. Činjenica da netko danas plaća veće račune nego prije, proizlazi iz razloga što je u starom sustavu obračuna po kvadratu stambene površine njegovu potrošnju plaćao netko drugi.

  1. Razdjelnici su predstavljeni kao rješenje koje donosi uštede, a to izgleda nije istina?

Mjerila koja se odnose na cijelu zgradu sasvim sigurno bilježe uštede i manju potrošnju energije, u prosjeku od 15 do 35 posto. Ali naravno da to ne znači automatski da svaki stanar u toj zgradi dobiva 15 do 35 posto manji račun! Neki stanari žive u manjim, neki u većim stanovima, neki se griju više, neki manje, neki imaju nove prozore, ili tavanski neizoliran stan… U prosjeku, podaci pokazuju da 20 posto stanara u nekoj zgradi dobije veći račun nakon ugradnje, 30 posto stanara dobije otprilike iste račune, dok su za 50 posto računi smanjeni. Dakle, u konačnici je većina stanara bolje prošla, i postoje mnogi stanari u Hrvatskoj koji su ugradnjom razdjelnika izuzetno zadovoljni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...