Obavijesti

News

Komentari 297

'Isticanje ustaških simbola neće se kažnjavati zatvorom'

'Isticanje ustaških simbola neće se kažnjavati zatvorom'
1

Kako je istaknuo ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju...

VIDEO

Vlada je sa sjednice poslala u Hrvatski sabor mišljenje da ne prihvati prijedloge izmjene Zakona o HNB-u i Zakona o Državnom uredu za reviziju zastupnika Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) s obrazloženjem da za njihove izmjene i dopune nije pribavio mišljenje Europske središnje banke koje je za RH, kao članicu EU, obavezno. 

Osim toga, nisu prihvatili niti izmjene Kaznenog zakona koji je predložio Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora (IDS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Liste za Rijeku (RJ), a kojim su tražili da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo i da se sankcionira zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine. Kao i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže zbog brzo brzog širenja sadržava tim putem.

Kako je istaknuo ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a podsjetio je i da je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

Premijer Andrej Plenković dodao je i da su članovi Vijeća poprilično usuglašeni oko dokumenta kojeg su izradili, a koji se odnosi na stav prema totalitarnim sustavima i kulturu sjećanja.

Miletić: Vlada poziva na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru

Predsjednik IDS-a Boris Miletić prozvao je u četvrtak Vladu da je, prijedlogom Saboru da odbije prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku da se dopunama Kaznenog zakona zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru.

- Današnjim potezom Vlada je službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru. To je potez bez presedana u suvremenoj Europi - poručio je Miletić.

Najavio je da će o ovoj Vladinoj odluci obavijestiti Europski parlament i sve relevantne europske institucije, uvjeren da Hrvatska zbog toga "sasvim opravdano" može očekivati međunarodnu reakciju.

- Osuda ustaštva nije političko, nego civilizacijsko pitanje, a Vlada je danas jasno rekla da se ne želi obračunati s fašističkim zlom koje je odnijelo desetke tisuća života, koje je ubijalo i slalo ljude u logore samo zato jer su druge vjere ili nacionalnosti. Time je zadala brutalan udarac demokraciji i širom otvorila vrata mržnji, netoleranciji i šovinizmu - istaknuo je Miletić.

Naglasio je kako je sada na saborskim zastupnicima hoće li prihvatiti Vladin prijedlog ili izglasati zakonske dopune.

- Antifašizam je jedan od temelja slobodne Europe - ne želim vjerovati da će Hrvatski sabor to dovesti u pitanje - zaključio je predsjednik IDS-a.

Vlada je sa sjednice Saboru predložila da ne prihvati prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, uz obrazloženje da u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 297
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao